Σ ήμερα, Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021, κατά την 43η ημέρα της αποστολής του Αντώνη Συκάρη στο Annapurna και αφού κατάφερε να πατήσει στην κορυφή του στις 16 Απριλίου, στην 5η από τις 14 κορυφές άνω των 8.000μ. που έχει σαν στόχο να ανέβει (Antonis Sykaris project | 14×8.000m above 55years old), ενημερώνει ότι συνεχίζει και επιστρέφει στο «βουνό των Ελλήνων», το Νταουλαγκίρι. Το έβδομο ψηλότερο βουνό στον κόσμο, με ύψος 8.167 μέτρα.

Με ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του, όπου χιλιάδες φίλοι του Έλληνα ορειβάτη παρακολουθούν απνευστί τις περιπέτειές του, αναφέρει συγκεκριμένα:

«Φίλες και φίλοι βρίσκομαι στο Darbang του Nepal και συνεχίζω, για να φτάσω στο basecamp του βουνού Dhaulagiri. Αυτή τη φορά επιχειρώ μια τρίτη οκτάρα κορυφή μέσα σε διάστημα 3 μηνών, μετά το K2 και το Annapurna, θέλοντας να διευρύνω τα σωματικά και ψυχικά μου όρια!

Antonis Sykaris Annapurna-2021

16 Απριλίου 2021 (11:30 π.μ.): H πρώτη ελληνική ανάβαση στο βουνό Annapurna 8.091m. Η 5η οκτάρα κορυφή της ζωής του Αντώνη Συκάρη έγινε πραγματικότητα!

Αυτή θα είναι τρίτη προσπάθειά μου για κορυφή στο συγκεκριμένο βουνό. Η πρώτη ήταν την Άνοιξη του 1998 σε εκείνη την αξέχαστη ελληνική αποστολή που διακόπηκε απροσδόκητα, αφού έχασε την ζωή του ο Νίκος Παπανδρέου, ενώ το 2019 σε δύο συνεχείς τελικές προσπάθειές μου σταμάτησα στα 7.700μ.

«Τώρα είμαι πάλι εδώ και, μολονότι αρκετά κουρασμένος, θέλω περισσότερο από κάθε άλλη φορά να φτάσω στην κορυφή και να την αφιερώσω στους αείμνηστους Μπάμπη Τσουπρά και Νίκο Παπανδρέου».

Φίλες και φίλοι, είμαστε και πάλι όλοι μαζί! Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και αγάπη σας!

Αντώνης Συκάρης Annapurna Expedition

O Αντώνης Συκάρης την 35η ημέρα της αποστολής του στο Annapurna I expedition (8.091m)

Οι 4 ελληνικές αποστολές που έχουν επιχειρήσει μέχρι σήμερα στο Dhaulagiri

Στην πρώτη αποστολή, οργανωμένη το 1990 από τον ελληνικό ορειβατικό σύλλογο έλαβαν μέρος οι Νίκος Μπρόκος, Πάνος Χλωροκώστας, Δημήτρης Καραγιάννης, με αρχηγό τον Γιάννη Κατριβάνο και «ομάδα κορυφής» τους Χρήστο Λάμπρη, Βαγγέλη Βρούτση και Δημήτρη Τιτόπουλο. Η ομάδα έφτασε κοντά στην κορυφή στις 13 Οκτωβρίου, έχοντας όμως αντιμετωπίσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και κακό καιρό και κατά την ανάβαση εγκατέλειψε.

Η επόμενη προσπάθεια έγινε το 1998 από το Σύνδεσμο Ελλήνων Ορειβατών, με αρχηγό τον Αντώνη Συκάρη και τους Νίκο Παπανδρέου, Μπάμπη Τσουπρά, Κώστα Ρούτσια, Αλέξανδρο Μπουγιουκλού, Δημήτρη Κάλλο και Γιώργο Βουτηρόπουλο που θα προσπαθούσαν για κορυφή εναλλάξ σε δυο ομάδες. Οι Παπανδρέου, Τσουπράς, Κάλλος χωρίς να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα έφτασαν εύκολα στα 7.550 μέτρα και την Πρωτομαγιά η ομάδα των τριών ξεκίνησε για κορυφή. Λίγο αργότερα όμως, προσπαθώντας να αλλάξει ένα σχοινί, ο Νίκος Παπανδρέου γλίστρησε στον πάγο και έπεσε σε χαράδρα 1.500 μέτρων. Την ίδια ημέρα οι Συκάρης, Μπουγιουκλού, Ρούτσιας βρίσκονταν στη διαδρομή από το camp I προς το camp II και στόχευαν για κορυφή την 3 Μαΐου – ώστε οι δυο ομάδες να μην συνυπάρξουν στην ίδια κατασκήνωση λόγω περιορισμένου χώρου και αντίσκηνων. Ωστόσο, λόγω του τραγικού γεγονότος η αποστολή διακόπηκε, ενώ το σώμα του άτυχου Νίκου Παπανδρέου δεν βρέθηκε.

Μόλις πέντε μήνες μετά ο Ορειβατικός Σύλλογος Αθηνών διοργάνωσε νέα αποστολή, τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη του 1998, με αρχηγό τον Γιάννη Κατριβάνο και τους Νίκο Χατζή, Παύλο Τσιαντό, Μπάμπη Τσουπρά και Παναγιώτη Κοτρωνάρο που θα προσπαθούσαν για κορυφή εναλλάξ σε ζευγάρια. Οι Κοτρωνάρος και Τσουπράς ανέβηκαν με πολλή δυσκολία λόγω του βαθιού χιονιού στην κατασκήνωση 3 στα 7.550 μέτρα και λόγω εξάντλησης δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν την καθορισμένη ώρα (3 το πρωί) για την κορυφή. Ξεκίνησαν παρόλα αυτά με 3 ώρες καθυστέρηση, όμως ο Κοτρωνάρος εξαντλήθηκε και γύρισε πίσω. Ο Τσουπράς αποφάσισε να συνεχίσει μόνος για την κορυφή, αν και αυτό, λόγω της καθυστέρησης των τριών ωρών, θα σήμαινε αναγκαστική διανυκτέρευση εκτός κατασκήνωσης (bivouac) σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ο Τσουπράς πιστεύεται ότι έφτασε στην κορυφή το μεσημέρι στις 2 Οκτωβρίου, καθώς από την κατασκήνωση βάσης τον είδαν με τηλεσκόπιο να απέχει περίπου 100μ. Στην επιστροφή του όμως συνάντησε χιονοθύελλα και τα ίχνη του χάθηκαν, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής ομάδας, καθώς επίσης και των Ισπανών, Ιταλών, Βάσκων και Ιαπώνων που επιχείρησαν στο βουνό. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η αποστολή διακόπηκε.

Το φθινόπωρο του 2019 ο Αντώνης Συκάρης επέστρεψε στο Dhaulagiri και η πρώτη του τελική προσπάθεια σταμάτησε στα 7.710μ, ενώ η δεύτερη σταμάτησε στο camp 3 στα 7.150μ, σε εκείνο το αλησμόνητο βράδυ μέσα στη σκηνή μαζί με τον αείμνηστο θρύλο του Πακιστάν Ali Sadpara που χάθηκε για πάντα στο Κ2 φέτος τον Φεβρουάριο.

Terra Magazine

Terra Magazine

Το Terra Magazine είναι ένα online ημερολόγιο με προσωπικές ιστορίες γεμάτες περιπέτεια, ταξίδια και εικόνες. Είναι η γραμμή εκκίνησης για την επίτευξη μοναδικών κατορθωμάτων. Είναι ολόκληρος ο κόσμος μέσα από λέξεις και unique φωτογραφίες!

Leave a Reply