Ο Δρακοντόσπηλος βρίσκεται στις ορθοπλαγιές του Πηγάνιου όρους πάνω από το χωριό Καρυές της Χίου σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων. 

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό οριζόντιο σπήλαιο με φυσικό άνοιγμα και σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Εκτός του σπηλαίου σχηματίζεται ένας εξώστης με μαγευτική θέα την πόλη της Χίου και τα Μικρασιατικά παράλια.

H ύπαρξη του σπηλαίου και η ανθρώπινη παρουσία σε αυτό χρονολογούνται από την αρχαιότητα όπως μαρτυρεί μία επιγραφή που είναι λαξευμένη στα τοιχώματα του: «Ανήρ δικαίου αχούμενος εμαυτόν πυρί κατέκαυσα».

Σύμφωνα με τον Γυμνασιάρχη Αντώνιο Στεφάνου που επισκέφτηκε το σπήλαιο το 1953 το μηνοειδές σχήμα του «Σ» χρονολογεί την επιγραφή στην εποχή των Διαδόχων (281-30 πΧ). Πιθανότατα το σπήλαιο χρησίμευε στην αρχαιότητα ως τάφος ή άντρο.

Το σπήλαιο βρίσκεται σε δυσπρόσιτη περιοχή και η πρόσβαση σε αυτό μπορεί να γίνει από άτομα με ανάλογη εμπειρία και βασικές αναρριχητικές ικανότητες, ειδικά στο τελευταίο εκτεθειμένο βράχινο πέρασμα.

Δείτε το εκπληκτικό βιντεο από το chiosphotos:

Terra Magazine

Terra Magazine

Το Terra Magazine είναι ένα online ημερολόγιο με προσωπικές ιστορίες γεμάτες περιπέτεια, ταξίδια και εικόνες. Είναι η γραμμή εκκίνησης για την επίτευξη μοναδικών κατορθωμάτων. Είναι ολόκληρος ο κόσμος μέσα από λέξεις και unique φωτογραφίες!