Π ολύς κόσμος σκέφτεται ότι δεν του ταιριάζει τόσο η καθημερινή ζωή στις πόλεις και για αυτό το λόγο θέλει να ζει πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον, κάτι που επιτυγχάνεται με ένα βαν.

Αν έχετε συνηθίσει να λέτε «ναι» σε νέες εμπειρίες, να συναντάτε καθημερινά μυριάδες χαρακτήρες στο δρόμο και να μπορείτε να ξεπεράσετε πολλά προβλήματα, είτε έχει να κάνει με το κρύο είτε με τη μηχανή, τότε αυτή η ζωή σας ταιριάζει και ίσως ήρθε η ώρα για μία αλλαγή.

Δείτε 16 πράγματα τα οποία πρέπει να προσέξετε αν κάνετε ταξίδέψετε με ένα βαν:

1. Η ζωή στο βαν σού δίνει τον «τέλειο» χώρο

Πάντα όλοι ακούμε στην Ελλάδα την φράση «να έχεις ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου», που δείχνει πόσο μεγάλη αξία θεωρούμε ότι έχει η απόκτηση ή ενοικίαση ενός σπιτιού και μετέπειτα ενός εξοχικού.

Πολλοί άνθρωποι, επιθυμούν το κάτι διαφορετικό, μεγαλύτερη επικοινωνία με την φύση και νέες παραστάσεις, κάτι που μπορεί να προσφέρει η ζωή στο βαν. Αν και όλοι οι φίλοι σας και ιδιαίτερα, η οικογένεια σας, θα σας τονίζει ότι η αλλαγή από σπίτι σε βαν σχετικά με το χώρο θα είναι πραγματικά μεγάλη και ότι θα «χρειαστεί να το συνηθίσεις», οι ειδικοί επισημαίνουν πως από την πρώτη μέρα, η ζωή στο βαν, τους έδινε τον τέλειο χώρο που χρειάζονταν.

Πολύ απλά, στο βαν χρειάζεται μόλις δέκα λεπτά για να καθαριστεί ολόκληρο, έχει υπεραρκετό χώρο για να κάτσεις με τους φίλους σου ή να εργαστείς από το σπίτι, αλλά και πολύ μεγάλο χώρο αποθήκευσης, που θα σε βοηθήσει να τον διαχειριστείς με τον καλύτερο τρόπο. Πολλοί που το τόλμησαν, επισημαίνουν σε συν εντεύξεις του ότι αν τους έλεγε κάποιος πόσο εύκολη θα ήταν η ζωή στο βαν, θα το έκαναν εδώ και καιρό.

2. Θα έχετε ένα πολύ «ζωντανό» ταξίδι

Όταν ταξιδεύεις με αεροπλάνο, βλέπεις κυρίως ότι οι μεγάλες πόλεις είναι κοντά στα αεροδρόμια. Από την άλλη, τα road trips πάντα έχουν χώρο για αυθορμητισμό, αλλά πάντα υπάρχει περιορισμένος σχεδιασμός στις στάσεις που θα κάνετε ή δεν θα κάνετε.

Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι σε κάθε ταξίδι με το βαν περνούν ατελείωτες
περιπέτειες, αφού μια συνηθισμένη μέρα είναι δυνατό να περιλαμβάνει τη διάσωση χαμένων σκύλων, την ανακάλυψη σημείων για κάμπινγκ στην κορυφή του βράχου και τη γρήγορη φιλία με τους καταστηματάρχες της εκάστοτε επαρχιακής περιοχής.

Τα ταξίδια με βαν δημιουργούν χαρά και ανεμελιά, κυρίως όταν δεν έχεις προγραμματίσει κάτι ιδιαίτερα. Μπορεί να σας φαίνονται υπερβολικοί όσοι γράφουν σε blogs, είτε σε σελίδες με ταξίδια γιατί τα περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο, αλλά όταν μιλήσεις σε προσωπικό επίπεδο, θα καταλάβετε ότι αυτά που λέμε είναι όλα αληθινά.

3. Δεν χάνεις την επικοινωνία με τους δικούς σου ανθρώπους

Είτε ταξιδεύεις όλο το χρόνο, είτε κάνεις πιο κοντινά ή πιο μακρινά ταξίδια, είναι εύκολο να χάσεις την «επικοινωνία» με τους φίλους ή την οικογένειά σου. Δεν σημαίνει ότι επειδή ζεις ή ταξιδεύεις σε βαν, δεν θα έχεις επικοινωνία με τους δικούς σου ανθρώπους και με τους φίλους σου. Η κοινότητα όσων χρησιμοποιούν βαν πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι μια από τις πιο ανοιχτές και φιλόξενες που θα συναντήσεις, ενώ οι ντόπιοι σε κάθε περιοχή, θα έρθουν να σας ρωτήσουν αν χρειάζεστε κάποια βοήθεια.

4. Πρέπει να αγοράσετε σίγουρα ένα ψηλοτάβανο βανάκι

Πολλοί έμπειροι του χώρου επισημαίνουν ότι αν αποφασίσεις να το κάνεις αυτό, δεν χρειάζεται πολύ χρόνος για να αποφασίσεις να αναβαθμίσεις τον χώρο διαβίωσης από ένα βαν σε ένα λεωφορειάκι split screen, όπως το 1969 VW Adventurewagen. Προτείνεται να ρίξετε μια ματιά στο Instagram του @kustomlifespace για να βρείτε το κατάλληλο βανάκι που σας ταιριάζει.

5. Οι βροχερές μέρες επηρεάζουν το πρόγραμμα αλλά δεν θα πρέπει να σας στεναχωρούν

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι δεν έχουν «προγραμματιστεί» για το ωράριο 9:00-17:00. Για αυτό το λόγο, χρειάζονται να έχουν ελευθερία για να δουλεύουν με τους δικούς τους όρους. Όσοι ζουν στο βαν κατά πλειοψηφία νιώθουν ελεύθεροι και ακολουθούν… μόνο τον ήλιο και για αυτό το λόγο κάνουν συχνά πεζοπορία, κάμπινγκ ή ποδήλατο στο βουνό.

Βέβαια υπάρχει και ο παράγοντας της βροχής. Ανεξάρτητα από το πόσο καλός είναι ο σχεδιασμός σας, η βροχή ενδέχεται να επηρεάσει τα πλάνα σας, με αποτέλεσμα να μείνετε στο λεωφορείο όλη την ημέρα, αλλά και πάλι θα περάσετε εκεί πολύ άνετα και η άμεση επαφή με την φύση δεν θα σας κάνει καθόλου να στεναχωριέστε.

6. Περιορισμένος χώρος στην κουζίνα αλλά καλύτερη οργάνωση

Το κυριότερο μειονεκτικό κομμάτι για την ζωή στα βαν είναι ίσως η μαγειρική, αφού μάλλον δεν εμπνέει η ιδέα μιας μικροσκοπικής κουζίνας χωρίς φούρνο, χωρίς καφετιέρα, με περιορισμένο χώρο στο ντουλάπι, ένα μικρό ψυγείο και μόνο ένα καυστήρα.

Αδιαμφισβήτητα μπορεί κάποιος να επιβιώσει έτσι, αλλά δεν παύει να δημιουργεί όλο αυτό καθημερινές δυσκολίες. Βέβαια, ίσως με το μικρότερο χώρο να νιώθουν κάποιοι πιο οργανωμένοι, να έχουν πλάνο αλλά και να κάνουν καλύτερη διατροφή, αφού θα μειωθούν τα ανθυγιεινά σνακ.

Φυσικά, δεν είμαστε εντελώς περιορισμένοι στη δημιουργικότητα της κουζίνας μας και μπορούμε να κάνουμε ωραία πράγματα με συσκευές όπως το Ridgemonkey Sandwich Toaster.

7. Μπορείς να αγοράσεις ό,τι θέλεις

Πολλοί θα σκεφτούν ότι η ζωή στο βαν, αν και σε φέρνει πιο κοντά με την φύση και δεν κλείνεσαι μέσα στους τέσσερις τοίχους, είναι δύσκολο στο να έχεις πολλά πράγματα και ιδιαίτερα αυτά που έχεις στο σπίτι.

Δεν ισχύει ότι κατέχεις μόνο όσο μπορείς να χωρέσεις στο σακίδιο σου, αλλά έχεις χώρο για όλα όσα χρειάζεσαι στην καθημερινότητα, αλλά και όσα δεν είναι απλά «πρακτικά». Επίσης μπορείς να βάλεις και όμορφα διακοσμητικά σπιτιού. Όπως σε ένα σπίτι, με την ίδια λογική και στο βαν, η ακαταστασία είναι εύκολο να γίνει, αλλά με προγραμματισμό, θα έχετε μεγάλο χώρο αποθήκευσης.

8. Πρέπει να γίνει προγραμματισμός για την φόρτιση των συσκευών σας

Είναι εύκολο να θεωρηθεί δεδομένο πόσο χρόνο περνάτε μπροστά στον υπολογιστή και το τηλέφωνό σας, βέβαια αυτό ίσχυε μέχρι να εγκατασταθείτε μόνιμα στο βαν. Από την μία, μπορείτε είτε να δουλέψετε από coffee shops και με αυτόν τον τρόπο να έχετε την δυνατότητα να φορτίσετε τους υπολογιστές και τα τηλέφωνα εύκολα κάθε μέρα, ενώ από την άλλη, αυτό θα μπορούσε να γίνει με μια μπαταρία λιθίου hella.

Μια καλή πρόταση είναι η αγορά του Goal Zero Yeti 400, μιας γεννήτριας με μπαταρία. Τα μειονεκτήματα σε αυτό είναι ότι είναι δύσκολο να μετακινηθείτε όταν το χρησιμοποιείτε, η φόρτιση διαρκεί πέντε έως επτά ώρες και δεν τροφοδοτεί πολύ.

9. Δεν είναι ότι καλύτερο όταν είσαι άρρωστος 

Ίσως η ζωή στο βαν να μην είναι η καλύτερη δυνατή όταν είσαι άρρωστος. Πολλοί ειδικοί, προτείνουν όταν δεν νιώθετε καλά, να πηγαίνετε για να αναρρώνετε είτε σ’ ένα φιλικό σπίτι, είτε σε ένα ξενοδοχείο.

10. Θα βγείτε από τις καθημερινές σας… ευκολίες σας στη ζωή

Αδιαμφισβήτητα, ζούμε στην εποχή των apps, οπού η ευκολία είναι ο βασιλιάς. Η ευκολία έχει να κάνει είτε με τα online shops, που με ένα κλικ έχεις όποιο προϊόν θέλεις, είτε με τα streaming services, που προσφέρουν πληθώρα ταινιών, μουσικής κτλ. Κακά τα ψέματα, όλα είναι άμεσα και εύκολα. Αλλά αυτό δεν ισχύει τόσο για τη ζωή στο βαν.

Πρώτον, δεν έχεις συγκεκριμένη οδό κατοικίας. Αν για παράδειγμα πρέπει να αγοράσεις κάτι online πρέπει να βάλεις για οδό το πατρικό σου ή κάποιο άλλο φιλικό σπίτι και μετά να το παραλάβεις από εκεί. Δεύτερον, δεν μπορείτε να βγείτε εύκολα έξω για φαγητό, ενώ υπάρχουν και δυσκολίες με την κίνηση, ότι μπορεί να δυσκολευτείτε τις Κυριακές και να μην μπορείτε να βρείτε δημόσιο χώρο ανάπαυσης πουθενά, κάτι που θα σας κάνει να νοσταλγείτε εν μέρει τη ζωή στα διαμερίσματα.

Επίσης, αυτό ισχύει και όταν βλέπετε Netflix ή τηλεόραση. Πρέπει πάντα να σκέφτεστε πόσο πρέπει να χρεωθείτε για να φορτίσετε τον υπολογιστή σας ή πόσα δεδομένα έχουν απομείνει στο πρόγραμμα.

11. Στο βαν μπορείς να έχεις και ζεστό νερό για μπάνιο

Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα που έχει κάποιος πριν ζήσει σε βαν είναι «το πώς θα πλένομαι;» ή «πώς θα θα διατηρήσω τους κανόνες υγιεινής;», με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για όλα αυτά.

Φυσικά, όλα εξαρτώνται από το που βρίσκεσαι και με τι ασχολείσαι, αλλά και ποια είναι η καθημερινότητα σου. Για παράδειγμα, όταν ταξιδεύεις στις Ανατολικές ακτές της Αυστραλίας, θα συναντήσεις εκατοντάδες δωρεάν μέρη για να κάνεις ντους ή να πας τουαλέτα, ενώ στην Ευρώπη δεν είναι τόσο συχνό.

Για αυτό οι ειδικοί προτείνουν το Rinsekit, το οποίο είναι ντουζιέρα σε φορητή μπανιέρα. Το Rinsekit έχει το τηλέφωνο πίεσης με το οποίο κάνετε ντους με μεγάλη ροής για έως και 6 λεπτά και αν χρησιμοποιείτε στόμιο ζεστού νερού, τότε ναι, θα έχετε και ζεστό νερό. Με το Rinsekit έχετε την δυνατότητα επίσης να καθαρίσετε πιάτα, σανίδες του σερφ ακόμη και το κατοικίδια σας.

12. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε όλα τα χρήματα σας για το πλύσιμο των ρούχων

Προτείνεται να πλένετε τα ρούχα όσο πιο συχνά γίνεται, αφού ακόμη και τα πιο ανθεκτικά ρούχα που κατασκευάζονται για τη ζωή σε βαν θα χρειαστούν πλύσιμο κάποτε. Στο εξωτερικό περισσότερο υπάρχουν πλυντήρια στα πάρκα ή στα σούπερ μάρκετ, στα οποία μπορείτε να φρεσκάρετε τα ρούχα σας, αλλά το κόστος είναι ακριβό.

Για να μην ξοδέψετε μια περιουσία και να απαλλαγείτε από την ταλαιπωρία, είναι καλό να επιλέξετε ένα φορητό πλυντήριο, όπως το Scrubba Wash Bag. Πολύ απλά, είναι μια μικρή τσάντα στην οποία γίνεται το πλύσιμο εσώρουχων, μπλουζών, τζιν κ.λπ. Αλλά εφόσον έχετε νερό και κάπου να κρεμάσετε τα ρούχα σας, μπορείτε να πλύνετε όπου κι αν βρίσκεστε, χωρίς να χρειάζεται να το συνδέσετε.

13. Είναι απαραίτητη η ασφάλιση όταν ζεις σε βαν

Δεν προτείνεται να αγοράσετε ένα βαν και να ξεκινήσετε ταξιδεύοντας στο απολύτως άγνωστο, ειδικά αν πηγαίνετε σε διαφορετικές χώρες σε όλη την Ευρώπη. Είναι δυνατόν να συμβούν πολλά περιστατικά και απρόβλεπτες καταστάσεις, και για αυτό το λόγο πρέπει να είστε καλυμμένοι και το βαν σας να είναι οπωσδήποτε ασφαλισμένο.

Αν και δεν είστε υποχρεωμένοι να έχετε ταξιδιωτική ασφάλιση όταν ταξιδεύετε εντός της ΕΕ, ωστόσο, ίσως η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) δεν καλύπτει ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη ή έξοδα όπως για διάσωση σε χιονοδρομικό κέντρο, απολεσθέντα ή κλαπέντα αντικείμενα ή επαναπατρισμό. Συνεπώς, εάν επιθυμείτε να έχετε κάλυψη έναντι τέτοιων κινδύνων, μπορεί να είναι προτιμότερο να κάνετε και ταξιδιωτική ασφάλιση εκτός από την ΕΚΑΑ.

14. Πρέπει να έχεις αρκετό γκάζι για το φαγητό

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μαγειρεύεις το μεσημεριανό σου και το αέριο να εξαντλείται. Αν δεν έχεις το αέριο, τότε το φαγητό σου θα παραμείνει παγωμένο και δεν θα μπορεί να μαγειρευτεί.

Ιδιαίτερα σε μακροχρόνια ταξίδια, πρέπει να είσαι σίγουρος για το που θα σε φτάσει το αέριο και να έχεις κάνει ένα προγραμματισμό, γιατί είναι δυνατόν να δημιουργηθούν και άλλα θέματα π.χ. στην Μεγάλη Βρετανία μπορείς να αγοράσεις δοχεία φυσικού αερίου πολύ εύκολα, ενώ στην Ισπανία πρέπει να δηλώσεις και την οδό κατοικία σου αλλά και να ενημερώνεις τις αρχές ότι έχεις αέριο με σκοπό το φαγητό ή την θέρμανση στην κατοχή σου.

Η λύση η οποία προτείνεται είναι: Αποκτήσετε μια φιάλη αερίου, την οποία μπορείτε να γεμίζετε στα πρατήρια καυσίμων. Μακροπρόθεσμα, ίσως κοστίσει λίγο περισσότερα, αλλά σίγουρα θα είναι πιο εύκολη η χρήση της. Πρέπει, επίσης να αγοράσετε διαφορετικούς αντάπτορες για τα άκρα της αντλίας ανάλογα στην χώρα στην οποία ταξιδεύετε.

15. Τυχαίνουν προβλήματα. Να είστε προετοιμασμένοι για αυτά

Στους λογαριασμούς Van Life Instagram θα δείτε μόνο την ρομαντική άποψη του να ταξιδεύεις με το βαν, κάτι το οποίο θα καταλάβετε ότι δεν αληθεύει, γιατί πολλά προβλήματα θα σας ταλαιπωρήσουν. Ότι θα έχετε κάποια μηχανικά θέματα στο ταξίδι είναι αναπόφευκτο, ιδιαίτερα αν έχετε πιο παλιά αυτοκίνητα, αλλά τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά και με τα νέα οχήματα.

Σίγουρα κάποια στιγμή θα πρέπει να πάτε και σε ένα συνεργείο και να περιμένετε την επιδιόρθωση του αυτοκινήτου, είναι και αυτό μέρους του ταξιδιού. Βέβαια, αξίζει να τονίσουμε ότι υπάρχουν πακέτα ασφαλειών που καλύπτουν τις μηχανικές βλάβες, όπως και τα έξοδα του ξενοδοχείου, αν συμβεί κάτι στο βαν, στη διάρκεια του ταξιδιού. Όταν έχεις μια τέτοια ασφάλιση, ίσως δεν χρειαστεί να το αντιμετωπίσεις μόνος σου όλο αυτό.

Επίσης, προτείνεται ένα σπρέι που αναζωογονεί τα ελαστικά σας, θα πρέπει να έχετε μαζί σας απλά ανταλλακτικά, όπως φίλτρα λαδιού και ιμάντες αλλά και να φροντίζετε για κάποια πράγματα, π.χ. να αλλάζετε πάντα το φίλτρο καυσίμου μία φορά το χρόνο.

16. Οι χειμώνες ενδέχεται να δυσκολέψουν περισσότερο την κατάσταση

Όταν ζεις σε βαν τους χειμερινούς μήνες, έχεις να αντιμετωπίσεις κυρίως ένα θέμα, το κρύο. Έχετε την δυνατότητα κυρίως να ζεσταθείτε είτε με θερμαντήρα ντίζελ είτε με καυστήρα ξύλου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό καύσιμο και προμήθειες για να σας κρατήσει ζεστούς τον χειμώνα.

Ενώ πολλές εταιρείες δεν ασφαλίζουν τις αυτοσχέδιες κατασκευές, οι καυστήρες ξύλου παράγουν ακόμα καλή θερμότητα, ενώ χρειάζεται να έχετε κάνει την καλύτερη μόνωση για campervan. Αν δεν τοποθετήσεις ειδική μόνωση τότε, μια έξυπνη ιδέα είναι να βάλετε στρώματα γιόγκα και μοκέτες για να ζεσταθεί ο χώρος.

Aris Katsidis

Aris Katsidis

Eίμαι απόφοιτος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα μηχανοκίνητα, η ποδηλασία και τα χειμερινά σπορ ήταν πάντα και παραμένουν ακόμη στα ενδιαφέροντα μου και προσπαθώ να τα υπηρετήσω όσο τα καλύτερο γίνεται από όποιο πόστο μπορώ.