Η πρόσφατη και αναπάντεχη έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας έφερε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επικινδυνότητας των ενεργών ηφαιστείων.
Συναρπαστικά λόγω της φυσικής ομορφιάς τους, γόητρο για τους λάτρεις της περιπέτειας, αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνα καθώς μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές. Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο τις περισσότερες φορές, όμως, κάθε ενεργό ηφαίστειο αποτελεί ενεργό κίνδυνο. Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη;
Νιραγκόνγκο
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει στο κέντρο της ένα από τα πιο επικίνδυνα ενεργά ηφαίστεια του κόσμου, ικανό να ταράξει την ηρεμία και το περιβάλλον της Αφρικής. Ο κρατήρας του Νιραγκόνκγο έχει πλάτος περίπου 2 χιλιομέτρων και συνήθως εμπεριέχει μία λίμνη λάβας, η οποία κινείται σε θανατηφόρα υψηλές θερμοκρασίες ακόμα και σε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον πυρήνα. Με το υψόμετρο της λάβας να ξεπερνά τα 3.000 μέτρα στην τελευταία του έκρηξη, η φθορά που μπορεί να προκαλέσει το ενεργό ηφαίστειο του Νιραγκόνγκο θα είναι ιστορική.
Μάουνα Λόα
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Γης από άποψη όγκου, έκτασης και περιοχής στην οποία καλύπτει. Το συγκεκριμένο ηφαίστειο, λόγω της δυναμικής του, είναι ικανό να καταστρέψει ένα ολόκληρο νησί των νήσων Χαβάης. Πάντως, η τελευταία του μεγάλη έκρηξη συνέβη από τις 24 Μαρτίου 1984 μέχρι την 15η Απριλίου 1984.
Πακάγια
Μπορεί το όνομα του να δημιουργεί μία χαλαρή διάθεση, όμως, το ενεργό ηφαίστειο στη Γουατεμάλα εξερράγη 23 φορές από την έλευση των Ισπανών κονκισταδόρες στη χώρα και ήταν ανενεργό για περίπου έναν αιώνα μέχρι το 1965. Μπορεί η τελευταία μεγάλη του έκρηξη να πραγματοποιήθηκε το 2010, όμως, λόγω του έντονου παρελθόντος του κάθε στιγμή αποτελεί μία πιθανή στιγμή έκρηξης.
Μεράπι
Πρόκειται για το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Ινδονησία. Από το 1548 εκρήγνυται τακτικά κάθε τέσσερα χρόνια. Με χιλιάδες άνθρωποι να ζουν στους πλαγιές του και την έντονη έκρηξη του στις 25 Οκτωβρίου του 2010 να οδηγεί σε 353 νεκρούς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι η λάβα του όρους Μεράπι μπορεί να αποτελεί αιτία θανάτου και καταστροφής ακόμα και των ιδίων.
Γαλέρα
Κοντά στα σύνορα της Κολομβίας με τον Ισημερινό δεσπόζει ένα ενεργό ηφαίστειο μεγάλης έντασης και έντονου παρελθόντος. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή έχουν συνηθίσει στους συναγερμούς και αρνούνται να εκκενώσουν τις εστίες τους ακόμα κι αν διαταχθούν από τις τοπικές αρχές, ακόμα και αν η προηγούμενη έκρηξη στοίχισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.
Σακουρατζίμα
Σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από την πόλη της Καγκοσίμα στη νότια Ιαπωνία, υπάρχει ένα ηφαίστειο το οποίο εκρήγνυται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Οι επαναλαμβανόμενες εκρήξεις και η τεραστίας ποσότητας λάβα οδήγησε στην ένωση του ενεργού ηφαιστείου με την χερσόνησο του Οσούμι.
Στρόμπολι
Το τρίτο πιο διάσημο ιταλικό ηφαίστειο είναι ένα από τα πλέον ενεργά στον πλανήτη. Βρίσκεται στις Αιολίδες νήσους στο Τυρρηνικό Πέλαγος και είναι επισκέψιμο με σκάφος. Βέβαια, μία έκρηξη του τον περασμένο Ιούλιο προκάλεσε τον θάνατο ενός από τους τουρίστες που είχαν επισκεφτεί την εποχή.
Ταάλ
Το Τάαλ βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της νήσου Λουζόν, περίπου πενήντα χιλιόμετρα νότια της Μανίλα και αποτελεί την ηφαιστειακή “καρδιά” των Φιλιππίνων. Το Τάαλ είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια των Φιλιππίνων, με 33 εκρήξεις να έχουν καταγραφεί από το 1572 μέχρι σήμερα, η πιο πρόσφατη το 1977.