Ο αγώνας Vendée Globe θεωρείται η Οδύσσεια της ιστιοπλοΐας, που δοκιμάζει τις αντοχές των κορυφαίων αθλητών στον κόσμο!

Αυτό που κάνει ξεχωριστό τον αγώνα σε σχέση με όλους τους άλλους στο ιστιοπλοϊκό καλεντάρι, είναι ότι τα σκάφη είναι μονοθέσια και ο καπετάνιος καλείται να κάνει τον γύρο του κόσμου μόνος του, δίχως εξωτερική βοήθεια και καμμία στάση. Μια δοκιμασία που διαρκεί περίπου 3 μήνες και φέρνει τους τολμηρούς ιστιοπλόους στα όριά τους!

Η εκκίνηση της 9ης διοργάνωσης δίνεται στην Γαλλία και συγκεκριμένα στην πόλη Les Sables d’Olonne. Τα σκάφη περιπλέουν την Αφρικανική Ήπειρο και κινούνται ανατολικά από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας προς το Ακρωτήριο Χορν στη Ν. Αμερική, για να επιστρέψουν και πάλι στην βάση τους. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν μπορούν να σταματήσουν, ούτε να δεχθούν εξωτερική βοήθεια. Γι’ αυτό και ο αγώνας Vendée Globe διεξάγεται κάθε 4 χρόνια.

Τριάντα τρεις σκίπερ, μεταξύ των οποίων και έξι γυναίκες, αναχώρησαν νωρίς το πρωί της Κυριακής, στις 8 Νοεμβρίου 2020, για την περιπέτεια της ζωής τους: έναν αγώνα ταχύτητας με σκάφη που κάνει το γύρο του κόσμου, ενώ οι σκίπερ είναι μόνοι τους εν πλω, χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια.

Η έναρξη του ενάτου Vendée Globe καθυστέρησε για κάτι περισσότερο από μία ώρα λόγω της ομίχλης. Ο καλύτερος συμβολισμός για τις ιδιαίτερες συνθήκες, κάτω από τις οποίες διεξάγεται ο φετινός αγώνας.

Η αναχώρηση έγινε χωρίς τις γνωστές ζητωκραυγές του κοινού, αφού ισχύουν περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Η εκκίνηση του αγώνα έγινε μόλις η ομίχλη καθάρισε και οι σκίπερ ρίχτηκαν σε μια μάχη με τη θάλασσα, αλλά και με το ρολόι. Κι αν ο Ιούλιος Βερν είχε γράψει για τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες, όμως το ρεκόρ που κατέχει από το 2017 ο Αρμέλ Λε Κλες είναι ο τερματισμός σε 74 εικοσιτετράωρα!

Μεγάλο φαβορί φέτος είναι ο Βρετανός Άλεξ Τόμσον, ο οποίος συμμετέχει για πέμπτη φορά και στο προηγούμενο Vendée Globe είχε τερματίσει δεύτερος.

Μέσα στις γυναικείες παρουσίες βρίσκεται και η Πιπ Χερ, η οποία δίνει τον δικό της αγώνα για να «επιβιώσει» μέσα στη θάλασσα.

«Περπατώντας στην αποβάθρα, προτού να σαλπάρουμε, σκεφτόμουν ότι στατιστικά το 45% των σκαφών δεν θα τερματίσουν. Οπότε σκέφτεσαι “Ποιος θα είναι;”. Κάθε φορά που κάτι κακό συμβαίνει σε κάποιον άλλον, ξέρεις ότι θα μπορούσες να είσαι εσύ στη θέση του», εξήγησε μιλώντας σε βρετανική εφημερίδα.

«Ουσιαστικά πρέπει να αφήσεις τον εαυτό σου να πέσει, ανοίγοντας το φρένο της ειδικής ζώνης, ενώ τα πάντα μέσα σου φωνάζουν να κρατηθεί. Έτρεμα για περίπου μισή ώρα μετά»

Η Χερ είχε προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο στην αποβάθρα. Αλλά παραδέχεται ότι είναι πολύ δύσκολο να προετοιμάσεις πραγματικά το μυαλό σου για κάτι τέτοιο. «Το σιχαίνομαι. Είπα στον εαυτό μου ότι αν φοβηθώ πραγματικά στα μισά, θα παραιτηθώ», δήλωσε. «Τα χέρια μου έτρεμαν, η αναπνοή μου ήταν γρήγορη, το στόμα μου στεγνό. Το σκάφος έπλεε ομαλά και εγώ του μιλούσα, του ζητούσα να μείνει σταθερό, να μην πάρει μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίση», περιέγραψε στους Times.

Παραδέχθηκε ότι το πιο τρομακτικό ήταν το κατέβασμα. «Ουσιαστικά πρέπει να αφήσεις τον εαυτό σου να πέσει, ανοίγοντας το φρένο της ειδικής ζώνης, ενώ τα πάντα μέσα σου φωνάζουν να κρατηθεί. Έτρεμα για περίπου μισή ώρα μετά». Παρά τις δυσκολίες, δηλώνει ότι δεν θα ήθελε να βρίσκεται οπουδήποτε αλλού. Στόχος της είναι να γίνει η όγδοη γυναίκα που ολοκληρώνει το Vendée Globe. «Περισσότεροι άνδρες έχουν περπατήσει στη Σελήνη», σημειώνει με νόημα. Και θέλει να το πετύχει καταρρίπτοντας το ρεκόρ γυναικών που έχει η Έλεν Μακ Άρθουρ, με 94 ημέρες 4 ώρες και 25 λεπτά…

 

Το Vendée Globe εξακολουθεί να είναι ο μόνος ιστιοπλοϊκός αγώνας non-stop solo, ένας γύρος του κόσμου χωρίς καμία βοήθεια. Η διοργάνωση δημιουργήθηκε στο πνεύμα του Golden Globe, που το 1968 ήταν ο πρώτος σόλο γύρος του κόσμου χωρίς διακοπή μέσω των τριών ακρωτηρίων (Good Hope, Leeuwin και Horn). Από τους εννέα πρωτοπόρους, που ξεκίνησαν το 1968, μόνο ένας επέστρεψε στο Φάλμουθ στις 6 Απριλίου 1969 μετά από 313 ημέρες στη θάλασσα. Ο Βρετανός ιστιοπλόος, Sir Robin Knox-Johnston έγινε ο πρώτος ναυτικός που έπλεε μόνος του σε όλο τον κόσμο χωρίς σταματημό…
Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Γάλλος ιστιοπλόος Philippe Jeantot, ακολουθώντας τις δύο νίκες του στο BOC Challenge (ένας σόλο γύρος του κόσμου με ενδιάμεσες στάσεις), ήρθε με την ιδέα ενός νέου αγώνα, αλλά αυτή τη φορά non-stop. Το Globe Challenge γεννήθηκε και μερικές εκδόσεις αργότερα έγινε το Vendée Globe. Στις 26 Νοεμβρίου 1989, δεκατρείς ναυτικοί ξεκίνησαν σε αυτήν την πρώτη έκδοση, η οποία θα διαρκούσε περισσότερο από τρεις μήνες. Μόνο επτά επέστρεψαν στο les Sables d’Olonne.
Έκτοτε, οι πρώτες επτά εκδόσεις του «Έβερεστ των θαλασσών» όπως αναφέρεται, έδωσαν τη δυνατότητα σε 138 γενναίους ιστιοπλόους να βρεθούν στην εκκίνηση του Vendée Globe, ενώ μόνο 71 έχουν καταφέρει να περάσουν τη γραμμή τερματισμού. Ο αριθμός αυτός εκφράζει χαρακτηριστικά την τεράστια δυσκολία της διεθνούς διοργάνωσης, όπου οι σκίπερ καλούνται να αντιμετωπίσουν παγωμένες ψυχρές συνθήκες, γιγάντια κύματα και ανταριασμένους ουρανούς.
Το Vendée Globe βρίσκεται πάνω απ ‘όλα τα ταξίδια στις άκρες της θάλασσας και βαθιά στην ψυχή του ιστιοπλόου. Το έχουν κατακτήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστιοπλοΐα: Titouan Lamazou, Alain Gautier, Christophe Auguin, Vincent Riou, François Gabart και Armel Le Cléac’h. Μόνο ένας το κέρδισε δύο φορές: ο Michel Desjoyeaux, το 2001 και το 2009. Το ρεκόρ του αγώνα κατέχει ο Armel Le Cléac’h με χρόνο 74 ημερών.
Terra Magazine

Terra Magazine

Το Terra Magazine είναι ένα online ημερολόγιο με προσωπικές ιστορίες γεμάτες περιπέτεια, ταξίδια και εικόνες. Είναι η γραμμή εκκίνησης για την επίτευξη μοναδικών κατορθωμάτων. Είναι ολόκληρος ο κόσμος μέσα από λέξεις και unique φωτογραφίες!