Τ ο Mountain Hiking είναι μία από τις πιο δημοφιλείς outdoor activities που οι τολμηροί δοκιμάζουν χειμώνα – καλοκαίρι, αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες.

Περιπετειώδες, συναρπαστικό, απολαυστικό για όσους την εξερεύνηση αγαπούν. Στην αντίπερα όχθη, όμως, υπάρχουν εκείνα τα προβλήματα, τα οποία μπορούν να εμφανιστούν στο διάβα σου. Ή μάλλον μπορεί να αφορούν κυριολεκτικά το διάβα σου. Γιατί, ίσως το μονοπάτι προς τον προορισμό σου να μην υπάρχει. Και τώρα; Το φτιάχνεις εσύ.

Μπορεί να θεωρείς ότι χρειάζεσαι κάποιον ειδικό, όμως, αν το έδαφος δεν είναι εξαιρετικά τραχύ, μπορείς να το χαράξεις μόνος σου ή απλά με την ομάδα σου. Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν!

Σήκωσε μανίκια και Let’s Get To Work!

Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μπορεί το να χαράξεις τη δική σου διαδρομή στο βουνό να φαντάζει κάτι εύκολο, όμως, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Και επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, καλό είναι να γνωρίζεις από το πρώτο βήμα ότι η διαδικασία θέλει κόπο και κάματο. Και δυνατά χέρια.

Δεν χρειάζεται, όμως, εμπειρία

Να, ένα θετικό. Δεν είναι λίγοι οι λάτρεις του Mountain Trekking που υποστηρίζουν πως όταν κλήθηκαν να χαράξουν ένα μονοπάτι στην κορυφή του βουνού δεν το είχαν προσπαθήσει ξανά στο παρελθόν. Και, όμως, τα κατάφεραν. Βασική τους πυξίδα το ένστικτο τους και η έμφυτη τάση του ανθρώπου να επιβιώνει. Μπορεί η εμπειρία να απουσιάζει από τη λίστα με τα απαραίτητα, όμως, από την τελευταία δεν λείπουν τα γάντια, το προστατευτικό κράνος και ένα ανθεκτικό παντελόνι.

Πρόσεχε με τα σύνεργα σου

Ξέρεις να τα χειρίζεσαι και να τα χρησιμοποιήσεις. Όμως, επειδή, το βουνό δεν είναι τόσο λείο και ασφαλές όπως παραδείγματος χάρη ένας φροντισμένος κήπος, καλό είναι να κρατάς την πένσα και τα υπόλοιπα πολύτιμα σύνεργα μακριά από το κεφάλι. Και να τα κρατάς από την ασφαλή τους πλευρά.

Πριν ξεκινήσεις να χαράζεις το μονοπάτι σου, βεβαιώσου ότι έχεις επιλέξει το σωστό

Τον προορισμό τον γνωρίζεις. Το ζητούμενο τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι να βρεις τον τρόπο, τη διαδρομή, την πορεία που πρέπει να χαράξεις (κυριολεκτικά) για να φτάσεις εκεί. Επειδή, λοιπόν, στο βουνό οι εναλλακτικές είναι πολλές, βασικό πρώτο βήμα πριν ξεκινήσεις τις διεργασίες είναι να παρατηρήσεις το έδαφος και να βρεις τη διαδρομή που θα περιέχει τα λιγότερα φυσικά εμπόδια (βράχοι, παραπετάσματα, κορμοί δέντρων, συσσωρευμένα πεσμένα φύλλα που με τη σειρά τους αρχίζουν να θυμίζουν επίσης βουνό). Φρόντισε, λοιπόν, να επιλέξεις εκείνο που περιέχει τα λιγότερα. Εξάλλου, έχεις ήδη πολλή δουλειά μπροστά σου…

Μην ξεκινήσετε μόνοι σας

Βασικό συστατικό επιτυχίας όσον αφορά τη χάραξη μονοπατιού στο βουνό αποτελεί η σωστή συνεργασία. Πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο και ομαδικό πνεύμα δράσης. Για αυτό, αν αποτελείτε μία ομάδα τεσσάρων ή πέντε ατόμων, καλό είναι να δίνετε χώρο ο ένας στον άλλον και να μην απομακρύνεται κανείς από τον πυρήνα.

Η τεχνική «κόβω – μαζεύω» βοηθάει

Η χάραξη μονοπατιού στο βουνό είναι μία ομαδική διαδικασία. Τα είπαμε και τα συμφωνήσαμε. Μία χρήσιμη τεχνική είναι η συνδυαστική «κόβω – μαζεύω», σύμφωνα με την οποία ο ένας κόβει τα εμπόδια και τους θάμνους και ο δεύτερος σπρώχνει στην άκρη τα κομμένα που εύκολα μπορούν να αποτελέσουν νέα εμπόδια στον δρόμο προς τον ορειβατικό σας προορισμό.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply