Ο Nirmal ‘Nims’ Purja πέτυχε δύο νέα παγκόσμια ρεκόρ ξεκινώντας μια εντυπωσιακή σεζόν στις οκτάρες κορυφές όπου για μια ακόμη φορά πίεσε τα ανθρώπινα όρια πέρα από τα όρια.

Μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών, 23 ωρών και 10 λεπτών ο Purja κατάφερε να πατήσει τρεις οκτάρες κορυφές (πάνω από 8.000 μέτρα) αυτές του Έβερεστ, του Lhotse και του Kanchenjunga – χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο.

Nims Purja
Παράλληλα ο Purja πέτυχε το ταχύτερο τραβερσάρισμα χωρίς οξυγόνο από το Έβερεστ στο Lhotse, ολοκληρώνοντας την διαδρομή μέσα σε 26 ώρες.
Τα δύο αυτά ρεκόρ επιτεύχθηκαν μεταξύ 7 και 16 Μαΐου – περίοδος για τις κορυφές των 8.000 μέτρων – ενώ παράλληλα ο Purja ηγήθηκε και καθοδήγησε με επιτυχία την ομάδα της Elite Exped στις κορυφές.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι όλες οι κορυφές κατακτήθηκαν χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο, με καθαρά ορειβατικό στυλ και ήθος τα οποία ασπάζεται ο Purja.
Nims Purja Ιμαλάια
«Ήμουν επικεφαλής της ομάδας και την οδηγούσα χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο -ενώ παράλληλα τσέκαρα έναν προς έναν ώστε να έχει τραφεί σωστά, να έχει ξεκουραστεί όταν πρέπει και να είναι δυνατός. Να ξεκαθαρίσω ότι όταν εγώ στοχεύω για μια κορυφή, ξεκινώ από το Base Camp ανεβαίνω στην κορυφή και επιστρέφω στο Base Camp», δήλωσε ο Purja σε ένα blog.
«Για μένα αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να το κάνω. Πρέπει η ανάβαση να είναι αυθεντική – χωρίς χρήση ελικοπτέρου για επιστροφή στο Base Camp – εκτός αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ή διάσωση ατόμου όπου απαιτείται ελικόπτερο».
Ωστόσο, ο Purja επισημαίνει πως τα ρεκόρ δεν ήταν ο βασικός στόχος του για τις αποστολές στις κορυφές αυτόν τον μήνα. Βλέπετε υπήρχαν ομάδες με λιγότερο έμπειρους ορειβάτες που είχαν τους δικούς τους στόχους και ο Purja με την εταιρία του Elite Exped, δούλευαν σαν οδηγοί βουνού.
Nims Purja Red Bull

Αυτό βέβαια κάνει την επίτευξη αυτών των ρεκόρ ακόμη πιο ξεχωριστή και μπορούμε να πούμε ότι είμαστε μάρτυρες μιας νέας εποχής για την υψηλού επιπέδου αναρρίχηση σε ψηλές κορυφές, κάτι στο οποίο είναι πρωτοπόρος ο Purja και η ομάδα του.

Και ανέφερε σε ένα blog: «Για μένα αυτό που μπορώ να ξεχωρίσω είναι ότι ήμουν με τους καλύτερους sherpa και σκαρφάλωνα χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο, ενώ παράλληλα έτρεχα όλη την αποστολή – η αλήθεια είναι ότι είχα τους πιο προπονημένους πελάτες από κάθε άλλη φορά – και αποδείχθηκε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον».
«Κάποιοι άνθρωποι θα είναι πάντα αρνητικοί, καθώς δεν μπορούν να δουν έξω από το κουτί – δεν πιστεύουν καν ότι αυτά τα πράγματα μπορούν να γίνουν – γιατί απλά το έχουμε πάει σε άλλο επίπεδο, και είμαι πραγματικά περήφανος που μπορώ να εμπνεύσω ανθρώπους να πετύχουν τα όνειρα τους».
Nims Purja Bremont
Ο Purja αφιέρωσε αυτά τα ρεκόρ «σε όλη την ορειβατική κοινότητα» καθώς γι’ αυτόν αποτελούν τρανή απόδειξη ότι οι ορειβάτες νέας γενιάς και ειδικά αυτοί από το Nepal μπορούν να πετύχουν απίστευτα πράγματα.
«Πριν από το #14Peaks, ουσιαστικά κανείς δεν πίστευε ότι οι 14 κορυφές των 8.000 μέτρων μπορούν να κατακτηθούν μέσα σε έξι μήνες και πλέον οι άνθρωποι βλέπουν αυτό το επίτευγμα και λένε κι εγώ μπορώ να κάνω αυτό που έχω στόχο. Μπορούν να μάθουν και να εμπνευστούν από αυτή την επιτυχία ώστε να πετύχουν τους δικούς τους στόχους – είμαι περήφανος που μπορώ και εμπνέω ανθρώπους να ξεπερνούν τον εαυτό τους. Τίποτα δεν είναι αδύνατον».
Με πληροφορίες από Red Bull Greece
Terra Magazine

Terra Magazine

Το Terra Magazine είναι ένα online ημερολόγιο με προσωπικές ιστορίες γεμάτες περιπέτεια, ταξίδια και εικόνες. Είναι η γραμμή εκκίνησης για την επίτευξη μοναδικών κατορθωμάτων. Είναι ολόκληρος ο κόσμος μέσα από λέξεις και unique φωτογραφίες!

Leave a Reply