Τ ο Ultra Race Romania είναι ένα μοναδικό ταξίδι αντοχής, ένας σκληρός ορεινός αγώνας υπεραπόστασης που απαιτεί τη “συστράτευση” όλων των δυνάμεων του αθλητή, ο οποίος θα πρέπει να τρέξει, να περπατήσει, ή ακόμα και να συρθεί για 250 χιλιόμετρα σε 6 stages (7 ημέρες) σε ένα εκθαμβωτικής φυσικής ομορφιάς τερέν στη Ρουμανία.

Η Ρουμανία των θρύλων και των παραμυθιών είναι μια ιδιαίτερη βαλκανική χώρα. Γραφικά χωριά και πληθώρα μεσαιωνικών πόλεων και οικισμών με λαϊκούς μύθους, παραδόσεις και δοξασίες που ασκούν γοητεία σε όποιον τους ακούσει. Είναι μια μεγάλη και πλούσια σε αξιοθέατα χώρα με καλοδιατηρημένα κάστρα, καταπληκτική φύση και καταπράσινα τοπία όπου οι θρύλοι του παρελθόντος εξακολουθούν να είναι τρόπος ζωής, ενώ το μείγμα της ιστορίας, του πολιτισμού και της φύσης προσδίδει ένα μοναδικό δέλεαρ για τον ταξιδευτή και τους ανήσυχους, ψαγμένους δρομείς που αγαπούν το ορεινό τρέξιμο και όχι μόνο…

Σε αυτόν τον τόπο, λοιπόν, από τις 11 μέχρι τις 17 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά η ξεχωριστή αθλητική διοργάνωση του Ultra Race Romania, καλώντας τους τολμηρούς “ούλτρα” δρομείς να γίνουν και αυτοί μέρος των θρύλων του.

ultra race romania

Η ιστορία ξεκίνησε όταν δύο φίλοι ultra runners με αρκετά μεγάλη εμπειρία σε υπερμαραθώνιους ορεινούς αγώνες ημι-αντοχής, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους για να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό αθλητικό-τουριστικό event. «Αυτό που οραματιστήκαμε ήταν να προσφέρουμε στους δρομείς μια μοναδική αγωνιστική περιπέτεια στην άγρια φύση της χώρας μας. 250 χιλιόμετρα σε 6 stages, μέσα σε 7 ημέρες, με πλήρη αυτονομία, ακολουθούμενη από μια διήμερη εξόρμηση στα πιο εμβληματικά κάστρα της Ρουμανίας, μια τέλεια ιδέα για να ολοκληρωθεί μια εβδομάδα τρεξίματος στην ορεινή Ρουμανία» είχε δηλώσει ο Andrei Gligor, race director της Legendary Sports, στο irunmag.gr.

«Όταν σκεφτήκαμε για πρώτη φορά αυτόν τον αγώνα, υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας να φέρουμε τους αγωνιζόμενους σε ένα μέρος της Ρουμανίας όπου οι θρύλοι συναντιούνται, ώστε να έχουν την ευκαιρία να τρέξουν σε ένα πανέμορφο θρυλικό τοπίο και να απολαύσουν ένα αξέχαστο ταξίδι ζωής» επισημαίνουν οι Ρουμάνοι διοργανωτές. Κάθε stage είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταφέρει αμέσως τους δρομείς σε μέρη γεμάτα ιστορίες που αδημονούν για να αποκαλυφθούν!

trail running Romania

Η τρεξιματική περιπέτεια ενός πολυήμερου ultra αγώνα σε μια πανέμορφη γωνιά του πλανήτη είναι μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία που αξίζει να ζήσει κάποιος που διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα. Η αίσθηση του επιτεύγματος που νιώθεις μόλις περνάς κατάκοπος τη γραμμή τερματισμού κάθε ημέρας, οι εντυπώσεις που ανταλλάσσονται μεταξύ των συναθλητών κάθε βράδυ δίπλα στη φωτιά, κάνουν αυτήν την αθλητική εκδήλωση πραγματικά μοναδική. Το επίπονο ταξίδι κάθε αγωνιζόμενου μέχρι τη γραμμή τερματισμού μπορεί να είναι προσωπικό, ο καθένας να πολεμά τους δαίμονές του, αλλά αυτό που μένει στο τέλος είναι μια εμπειρία ζωής και κυρίως αληθινές φιλίες.

Ήρθαν σε αυτόν τον τόπο με μοναδικό στόχο να ξεπεράσουν τα όριά τους και να ολοκληρώσουν την πρόκληση του ultra race. Πολέμησαν με το «θηρίο», υπέφεραν, έκλαψαν, γέλασαν, στήριξαν ο ένας τον άλλον στην ερημιά, αλλά τελικά το ταξίδι τους δεν ήταν μόνο τα πολλά χιλιόμετρα και η μεγάλη υψομετρική ανάβαση. Αφορούσε τις φιλίες μιας ζωής που δημιουργήθηκαν και την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ότι μπορούν να πετύχουν ό,τι βάλουν στόχο.


«Αυτό είναι το πνεύμα του Ultra Race Romania και αυτός είναι ο τρόπος που γεννιούνται οι νέοι θρύλοι, με κάθε βήμα που βάζεις μπροστά από το άλλο στα μονοπάτια που διασχίζεις»

Romania Eagles Lake

Ένας τόπος γεμάτος μυστήρια…

Ένα χαρακτηριστικό σημείο της διαδρομής στα Καρπάθια Όρη που θα περάσουν οι δρομείς, είναι μία από τις αλπικές λίμνες τους, η «Λίμνη των Αετών». Είναι γνωστή με αυτό το όνομα επειδή σε αυτό το μέρος έρχονται την άνοιξη οι αετοί για να πιουν το θαυματουργό νερό της λίμνης και να αναζωογονηθούν. Εδώ, οι βασιλιάδες των αιθέρων με τα τεράστια φτερά τους απλωμένα πάνω από τον μαγικό υδάτινο καθρέφτη, μαθαίνουν στους νεοσσούς τους να πετούν! Αλλά αυτή, δεν είναι η μόνη ιστορία γι’ αυτό το μέρος που ονομάζεται επίσης “The Bottomless Lake”, δηλαδή η Απύθμενη Λίμνη…

Αυτή η ονομασία της υπέροχης λίμνης οφείλεται στο θρύλο ότι ένας βοσκός, κουρασμένος από τη δύσκολη ζωή που είχε στα βουνά, παράτησε το κοπάδι του, πέταξε τη γκλίτσα του στο νερό της λίμνης και μετά χάθηκε μέσα στο δάσος. Μετά από ένα χρόνο περιπλάνησής του, ο θρύλος λέει ότι βρήκε το ξύλινο μπαστούνι του στα νερά του Δούναβη, εκατοντάδες μίλια μακριά και από τη μεγάλη του λαχτάρα για τα πρόβατά του και τους τόπους του, επέστρεψε στο σπίτι του. Είναι άγνωστο, βέβαια, πως θα μπορούσε να καταλήξει η γκλίτσα του από την αλπική λίμνη στον Δούναβη, αλλά έτσι, οι ντόπιοι πιστεύουν ότι η λίμνη δεν έχει βυθό και υπάρχουν κάποιοι ανεξερεύνητοι δίαυλοι που οδηγούν κατευθείαν στο μεγάλο ποτάμι της Ευρώπης.

«Κρατήστε τα μάτια σας στο μονοπάτι και μην αφήσετε τα φαντάσματα του παρελθόντος να σας παρασύρουν στα βάθη της λίμνης» αναφέρουν με νόημα οι διοργανωτές.

romania ultra race

Υπέροχοι “θρύλοι” του Ultra Race Romania είναι (και) όσοι συμμετέχουν!

Στην τελική γραμμή τερματισμού ενός αγώνα πολλών ημερών (stages) φτάνεις πάντα με ανάμεικτα συναισθήματα, χαίρεσαι που τελικά τελείωσες τον αγώνα, αλλά μετά από λίγο λυπάσαι που τελείωσε. Το μόνο που μένει πίσω μπορεί να είναι τα πανέμορφα τοπία, αλλά αυτό που κρατάνε οι δρομείς μαζί τους είναι πιο σημαντικό: φιλίες για μια ζωή και εκπληκτικές αναμνήσεις για να μοιράζονται με τους αγαπημένους τους στο υπόλοιπο της ζωής τους. Αυτό, ίσως, είναι και το σπουδαιότερο κομμάτι της ολοκλήρωσης ενός ultra αγώνα!

Η περιπέτεια του Ultra Race Romania δεν τελειώνει με τον τερματισμό του 6ου stage. Οι συμμετέχοντες συνεχίζουν το ταξίδι τους με μια διήμερη απόδραση σε πιο ήπιους ρυθμούς. Πρώτα στο Κάστρο του Δράκουλα στο χωριό Μπραν, όπου «ζουν» το μυστήριο του Κόμη Δράκουλα και μαθαίνουν για τους θρύλους των Καρπαθίων και την τελευταία ημέρα στο Κάστρο Πέλες κοντά στην πόλη Σινάια, γνωρίζουν τη ρουμανική ιστορία και την ενδιαφέρουσα κουλτούρα της. Ενδιάμεσα γεύονται την τοπική κουζίνα και μαζεύουν στοιχεία και εικόνες από τις λαϊκές παραδόσεις της Τρανσυλβανίας.

• Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα της διοργάνωσης που επιμελείται η Legendary Sports.

• Πληροφορίες ultraraceromania.ro / Φωτογραφικό υλικό Fisheye.ro
Argiris Kritharoulas

Argiris Kritharoulas

Όταν δεν «τρέχει» στη ζωή, τρέχει ελεύθερος στα βουνά! Για 25 χρόνια τρέχει δημιουργικά ανάμεσα σε Bright Ideas & Media, και η εμπειρία αυτή (πες το και λόξα) γέννησε το iRun... and i am free! και το Terra Adventure Magazine! Θεωρεί ότι η αγάπη και η τέχνη μπορούν να σώσουν τον κόσμο, αλλά ο δικός του πολύτιμος κόσμος είναι η οικογένειά του! «Life is a rocky marathon route - staying active and positive is the path to conquer your dreams!» είναι το τελευταίο μότο του.

Leave a Reply