Χ άρη στις πολύ διαφορετικές θερμοκρασίες, τα σκοτεινά νερά και τα δυνατά κύματα,η κολύμβηση στην ανοιχτή θάλασσα είναι πιο εντυπωσιακή από την κολύμβηση στην πισίνα και για αυτό το λόγο απαιτεί μεγαλύτερες σωματικές απαιτήσεις.

Βέβαια οι ίδιοι παράγοντες κάνουν το άθλημα τόσο συναρπαστικό,ενώ η έντονη προπόνηση πάντα εντυπωσιάζει όσους το κάνουν για πρώτη φορά . Ο προπονητής της Εθνικής Αμερικής στο τρίαθλο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, Jarrod Evans, τονίζει για την κολύμβηση σε ανοιχτά νερά πως νιώθεις ένα αρκετά τρελό συναίσθημα.

Ο ιδρυτής και διευθυντής της Open Water Swim Academy στο San Diego, Dan Simonelli δήλωσε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο του open water, επισημαίνοντας. Βέβαια διευκρινίζει ότι κάποιες δεξιότητες από αυτές που χρειάζονται για να έχετε άνεση στην ανοιχτή θάλασσα, μπορείτε να τις αποκτήσετε στην πισίνα και αυτές θα σας ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την αυτοπεποίθησή σας.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολλά μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στο open water, με αποκορύφωμα το ασημένιο μετάλλιο του Σπύρου Γιαννιώτη στα 10 χλμ open water στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, που αποτελεί το μοναδικό Ολυμπιακό μετάλλιο της χώρας μας στην κολύμβηση.

Σπύρος Γιαννιώτης

Δημιουργήστε την αντοχή σας

Πριν κάνετε προπόνηση στην ανοιχτή θάλασσα, πρέπει να είστε σε θέση να κολυμπήσετε τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές στην πισίνα ασταμάτητα, σύμφωνα με τον Simonelli. Οι αποστάσεις στο open-water συνήθως επιμηκύνονται λόγω μεταβαλλόμενων συνθηκών, οπότε ένα μίλι στο ωκεανό, ίσως διαρκέσει περισσότερο στην θάλασσα και σίγουρα θα είναι πιο δύσκολο από ένα μίλι στην πισίνα. Όταν αυξάνετε την αντοχή σας στην πισίνα, πρέπει να είστε σίγουροι ότι η κόπωση σας δεν θα αποτελέσει παράγοντα όταν η προγραμματισμένη 30λεπτη κολύμβηση σε ανοιχτό νερό μετατρέπεται σε 55λεπτη μάχη με τα κύματα. Αν αρχίσετε να νιώθετε κουρασμένοι κατά την διάρκεια της προπόνησης κολύμβησης αντοχής, προσπαθήστε να “ξεκουραστείτε στην κίνηση” σύμφωνα με τον Simonelli. για παράδειγμα , συνεχίστε να κολυμπάτε στον ίδιο ρυθμό ενώ δαπανάτε λιγότερη προσπάθεια. Αυτό θα σας επιτρέψει να πάρετε μια ανάσα, ενώ συνεχίζετε να προχωράτε, μια ζωτική δεξιότητα όταν τα «βάζετε» με τα νερά στο open water

Τέλεια εναλλακτική αναπνοή

Οι περισσότεροι κολυμβητές έχουν μια προτιμώμενη πλευρά για να κολυμπήσουν, αλλά όταν κολυμπάτε στην ανοιχτή θάλασσα, δεν πρέπει να βασίζεται μόνο από την μία πλευρά. Η μεταβλητότητα στον άνεμο και στα κύματα, μπορεί να κάνει τις ανάσες σας πιο δυσάρεστες, ανεπιθύμητες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αδύνατες εάν συνεχίσετε να κολυμπάτε στη μία πλευρά. Ο Simonelli τονίζει ότι: «Μην υποθέσετε ότι μπορείτε να βασιστείτε σε ένα μοτίβο όπως κάνετε στην πισίνα». Το να μαθαίνουμε να αναπνέουμε άνετα και από τις δύο μεριές και να κρατάμε την αναπνοή μας για λίγη ώρα, μπορεί να μειώσει τον πανικό σε περίπτωση που πρέπει να παραλείψετε μια αναπνοή ή όταν έχετε το πρόσωπο σας έχει γεμίσει νερό. Χτίστε αυτήν την ικανότητα με την άσκηση της ακανόνιστης αναπνοής καθώς κολυμπάτε: πάρτε τρεις ανάσες από την δεξιά μεριά, μετά πέντε από την αριστερή, έπειτα οκτώ από την δεξιά και μετά τέσσερις από τα αριστερά για παράδειγμα ή μπορείτε να πάρετε ανάσες σε κάθε κίνηση και μετά να τις κρατήσετε για λίγη ώρα.

Αλλαγή κατεύθυνσης χωρίς βοήθεια

Στο open water, το να αλλάζουμε κατευθύνσεις ή να σταματάμε και να ξεκινάμε μπορεί να είναι λίγο δύσκολο- δεν υπάρχει τοίχος ή κάτω επιφάνεια για να σπρώξετε, με τον Evans να προτείνει την εξάσκηση σε ελιγμούς χωρίς αυτή την υποστήριξη στην πισίνα.

Να μπορείτε να κολυμπήσετε το ίδιο και χωρίς μεγάλη ορατότητα

Οι περισσότερες διαδρομές στο open water σίγουρα θα έχουν νέρα πιο θολά από εκείνα στην πισίνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είστε σε θέση να δείτε μόνο μερικά μέτρα μπροστά σας, κάτι που μπορεί να σας αγχώσει. Ο εξάκις πρωταθλητής του Ironman World Champion και πρωταθλητής του τριάθλου στο Boulder του Colorado, Dave Scott τονίζει ότι μπορείτε να προσομοιώσετε αυτές τις συνθήκες ανυψώνοντας τα γυαλιά σας στο κεφάλι σας και κολυμπώντας με τα μάτια κλειστά. Κολυμπήστε έξι, εφτά φορές, με παύσεις, με τα πόδια να σας κινούν . Βάλτε τα γυαλιά στο κεφάλι σας και κάντε ακόμη έξι με δέκα χεριές. Συνεχίστε αυτό το μοτίβο για μερικά μέτρα, με διαφορετική ταχύτητα και πρότυπα αναπνοής. Ο στόχος είναι να μάθετε στον εαυτό σας, ακόμη και χωρίς μεγάλη ορατότητα, να μπορείτε να κινηθείτε χωρίς να θυσιάζετε την καλή τεχνική και τον έλεγχο της αναπνοής.

Τα διάφορα είδη κολύμβησης

Οι ποικίλες συνθήκες απαιτούν διαφορετικά στυλ διαδρομής. Όταν έχει κύμα, πρέπει να κάνετε μικρότερες “χεριές”, λιγότερο βαριές και πολύ γρήγορες, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε πιο κοντά στην επιφάνεια του νερού και να είστε ασφαλής από την ορμή του κύματος, όπως τονίζει ο Simonelli. Σε πιο ήρεμες καταστάσεις ή αν το ρεύμα σας σπρώχνει προς τα πίσω, τότε μακρύτερες και πιο βαθιές «χεριές» θα είναι πιο αποτελεσματικές.

Να βάζετε σημάδια και να έχετε εξαιρετική όραση

Οι ωκεανοί δεν έχουν σημαδούρες και οι λίμνες δεν έχουν γραμμές λωρίδας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε εξαιρετικοί στην ικανότητα της όρασης, για παράδειγμα να βάζετε σημάδια σε κάποια σημεία για να βεβαιωθείτε ότι κινείστε προς τη σωστή κατεύθυνση μέσα στο νερό.

Όταν κολυμπάτε, γυρίστε το κεφάλι στην μεριά που σας είναι πιο εύκολο να αναπνέετε. Στη συνέχεια, γυρίστε το κεφάλι σας προς τα εμπρός, σηκώνοντας τα γυαλιά σας από το νερό για να κοιτάξετε μπροστά. Σύμφωνα με τον Scott, ο λαιμός και το πιγούνι σας πρέπει να παραμείνουν στο νερό, ενώ ο Simonelli τονίζει ότι το κεφάλι πρέπει να το σηκώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Το κάτω μέρος του σώματός σας μπορεί φυσικά να πέσει, οπότε καταπολεμήστε το κλωτσώντας πολύ δυνατά. Όπως βλέπετε, εκπνέετε (αντί να εισπνέετε) ή να κρατάτε την αναπνοή σας, προσθέτει ο Simonelli. Αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες να χάσετε τον ρυθμό σας, καθώς περιστρέφετε το κεφάλι σας προς τα εμπρός.

Πρέπει να εξασκηθείτε στην πισίνα στην παρατήρηση μεγάλων αντικειμένων και όταν εξοικοιωθείτε, πρέπει να στοχεύεται μικρότερα αντικείμενα, σύμφωνα με τον Scott. Προσπαθήστε να κάνετε δύο έως τρεις ¨χεριές” στη σειρά και στη συνέχεια συνεχίστε να κολυμπάτε σε κανονικό τέμπο , αναφέρει ο Simonelli.

Μάθετε πώς να χαλαρώνετε

Η θερμοκρασία του νερού στο open water ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με την εποχή του χρόνου, την τοποθεσία και τη ιδιομορφία της αλλά και από το πόσο βαθιά είναι τα νερά. Διαφέρουν από 30 (χαμηλά) μέχρι 90 και πιο πολύ. Το νερό πάνω από 70 και 80, είναι αρκετά εύκολο να κολυμπήσει κάποιος , αλλά σε ψυχρότερες θερμοκρασίες, όπως αυτές στον Ειρηνικό Ωκεανό ή σε μερικές από τις Μεγάλες Λίμνες, μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλες εντάσεις, ψυχικά και σωματικά. Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν βουτιές και κολυμπούν σε δροσερό νερό, οι μύες τους σφίγγονται και η αναπνοή τους γίνεται βαριά, όπως τονίζει ο Scott. Και παρόλο που η στολή μπορεί να μειώσει σημαντικά αυτή την κατάσταση, δεν θα την εξαλείψει εντελώς. Βέβαια όταν βρίσκουμε την αναπνοή μας, ξεπερνάμε το αρχικό αίσθημα πανικού που νιώθουμε, σύμφωνα με τον Simonelli. Για να αντιμετωπίσετε το αρχικό σοκ που θα νιώσετε, πρέπει να κάνετε ένα κρύο ντους ή να ένα κρύο μπάνιο, ενώ εισπνέετε σταθερά, κάτι που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε στο κρύο. Βέβαια με το να στέκεστε ή κάθεστε σε παγωμένο νερό δεν θα είναι η ίδια εμπειρία με τον να κολυμπάτε σε αυτό, σύμφωνα με το Simonelli.

Aris Katsidis

Aris Katsidis

Eίμαι απόφοιτος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα μηχανοκίνητα, η ποδηλασία και τα χειμερινά σπορ ήταν πάντα και παραμένουν ακόμη στα ενδιαφέροντα μου και προσπαθώ να τα υπηρετήσω όσο τα καλύτερο γίνεται από όποιο πόστο μπορώ.