Οκαιρός μπορεί να είναι σύμμαχος, μπορεί να είναι και εχθρός. Προσωπικά, συμβουλεύομαι διάφορα sites πριν από κάποια προπόνηση στο βουνό, μια εκδρομή ή μια ποδηλατική διαδρομή, ενώ πιο παλιά το έκανα για το 5Χ5 που έπαιζα.

 Γράφει ο Άρης Γαβριελάτος

Η σειρά είναι τυχαία και μάλλον σχετίζεται με τη συχνότητα με την οποία τα χρησιμοποιώ.

1. https://meteo.gr

Αγαπημένο, εύχρηστο με πολλές υποκατηγορίες για συγκεκριμένες περιοχές, προγνώσεις θαλασσών, χιονοδρομικών κέντρων και περιοχών σε υψόμετρο. Αν και μερικές φορές«πέφτει έξω» ειδικά στις ώρες βροχής, αυτό σχετίζεται με το μικροκλίμα, αλλά και με το γεγονός ότι την ένταση και την ακριβή ώρα βροχής είναι δύσκολο να την προβλέψεις.

2. https://poseidon.hcmr.gr

Οι προγνώσεις του Hellenic Centre for Marine Research (HCMR) είναι πιο εξειδικευμένες, καθώς παρέχουν πληροφορίες για τον κυματισμό, τη χιονόπτωση, τη βροχόπτωση, την ένταση του ανέμου και τη θερμοκρασία με καλή χρήση των ψηφιακών χαρτών και η προσωπική εντύπωση είναι ότι καταφέρνει να έχει ακρίβεια ανά περιοχή. Ίσως είναι πιο «κοντά» στο κοινό που επιλέγει θαλάσσιες εξορμήσεις.

3. https://www.okairos.gr/

Εύκολο στη χρήση, φιλικό με πιο απλά γραφικά και με τις προβλέψεις να προέρχονται από τη Foreca, μια φινλανδική ιδιωτική εταιρεία πρόγνωσης καιρού που παρέχει υπηρεσίες για διεθνή επιχειρηματική χρήση και βασίζεται σε δεδομένα και προϊόντα του Ευρωπαϊκού Μετεωρολογικού Κέντρου ECMWF. Μπορείτε να δείτε εύκολα και προγνώσεις για άλλες περιοχές του πλανήτη.

4. https://www.skaikairos.gr/

Λατρεμένη Χριστίνα Σούζη! Προσεγμένες προβλέψεις και με μπανερ δεξιά για lifestyle προγνώσεις που περιλαμβάνουν το 5Χ5, το τρέξιμο αλλά και τη βόλτα με το σκύλο που θα την λέγαμε «outdog activity». Ωραία γραφικά, εύκολο στην ανάγνωση και με ωραίο μιξ με φωτογραφίες από χρήστες και φίλους/ες της σελίδας.

5.  http://www.emy.gr/emy/el/

Πιο σκληροπυρηνικό site καιρού με την επιστημονική σφραγίδα του Θοδωρή Κολυδά. Πολλές πληροφορίες για τους ναυτικούς, τους αεροπόρους και τους αγρότες, με δωρικό, απλό αλλά κατατοπιστικό ύφος, καθώς είναι δημόσια υπηρεσία.

 Ενημερωθείτε για τον καιρό πριν από κάθε σας δραστηριότητα που δεν είναι στο comfort zone σας. Είναι προτιμότερο να γνωρίζουμε για την πιθανή εκδήλωση ενός καιρικού φαινομένου ώστε να έχουμε μαζί μας νερό, ρουχισμό και ό,τι άλλο χρειαζόμαστε, παρά να βρεθούμε προ εκπλήξεως.

Άρης Γαβριελάτος

Άρης Γαβριελάτος

Έχει το μικρόβιο της περιπέτειας από τους προσκόπους. Οταν σε μια εκδρομή στην Πάρνηθα του ζήτησαν βούτυρο-κακάο, έφερε μόνο κακάο γιατί όπως είπε "το βούτυρο θα έλιωνε". Εχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με την ορειβασία, την αναρρίχηση, έχει κάνει rafting και kayak, ενώ πλέον συστηματικά συμμετέχει σε αγώνες ορεινού τρεξίματος.

Leave a Reply