Από τον «to see and to be seen» Παρνασσό µέχρι το κινηµατογραφικό Καϊµακτσαλάν κι από το πολυµορφικό Anilio Park µέχρι τα θρυλικά 3-5 Πηγάδια τα πρώτα χιόνια µάς προσκαλούν για slalom στα ελληνικά βουνά.

Έτοιµοι για long weekends ή µονοήµερες αποδράσεις στα χιονοδροµικά όλης της Ελλάδας;

Eπιμέλεια: Κάτια Μηλιαράκη

PARNASOS

Χιονοδροµικό Κέντρο Παρνασσού

Το Χιονοδροµικό Κέντρο Παρνασσού λειτουργεί αδιάκοπα από το 1976 σε υψόµετρο 1.640 έως 2.260 µέτρων. Είναι το µεγαλύτερο χιονοδροµικό κέντρο της χώρας διαθέτοντας 23 πίστες (ορισµένες από τις οποίες πιστοποιηµένες από τη διεθνή οµοσπονδία χιονοδροµίας F.I.S. για διεξαγωγή αγώνων) συνολικού µήκους 34 χιλιοµέτρων για όλα τα επίπεδα ικανότητας και σε όλους τους βαθµούς δυσκολίας.

Με τον εκσυγχρονισµό των αναβατήρων και την ενοποίηση των εγκαταστάσεων Κελαριών – Φτερόλακας αποτελεί αδιαµφισβήτητα το αρτιότερο και πιο σύγχρονο τεχνολογικά χιονοδροµικό κέντρο της χώρας, ισάξιο µε ανάλογα του εξωτερικού.

Ανάµεσα στις εγκαταστάσεις του περιλαµβάνονται καταστήµατα µαζικής εστίασης και αναψυχής, ενοικίασης, συντήρησης και πώλησης χιονοδροµικού εξοπλισµού και λειτουργούν σχολές εκµάθησης σκι, ενώ διαθέτει και κατάστηµα αναµνηστικών ειδών.

Εξασφαλίζεται επίσης παροχή πρώτων βοηθειών µε παρουσία γιατρού και νοσοκόµου. Το Κέντρο  προσφέρει πληθώρα επιλογών είτε επιθυµείτε να απολαύσετε το αγαπηµένο σας χειµερινό άθληµα ή µια διαδροµή στο βουνό µε τους νέους αναβατήρες έχοντας µάλιστα και θέα στη θάλασσα, είτε να απολαύσετε την οµορφιά του τοπίου µε ένα ζεστό ρόφηµα ή γεύµα στο σαλέ.

ANILIO

Χιονοδροµικό Κέντρο Ανηλίου-Αnilio Park

Το νεότερο από τα Χιονοδροµικά Κέντρα resort της Ελλάδας βρίσκεται σε απόσταση 17 λεπτών από το γραφικό Μέτσοβο. Σκαρφαλωµένο στην κορυφή της Πίνδου το Χιονοδροµικό Κέντρο Ανήλιου διαθέτει 13 πίστες για όλα τα επίπεδα των σκιέρ και snowboarders.

Οι λάτρεις του χιονιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σε υψόµετρο 1850 µέτρων ατέλειωτες καταβάσεις αλλά και δυνατότητα για καταβάσεις σε απάτητο χιόνι. Πρόκειται για ένα ολοκληρωµένο Πάρκο σε φυσικό περιβάλλον, γεµάτο ζωή και δράση για ενήλικες, παιδιά, οικογένειες. Έχει εύκολη και άµεση πρόσβαση µέσω της Εγνατίας Οδού (µόλις 7 χλµ πό την Έξοδο Ανηλίου).

KAIMAKTSALAN

Voras Kaimaktsalan Ski Center

Βρίσκεται στο όρος Καϊµακτσαλάν που αποτελεί το τρίτο ψηλότερο της Ελλάδας και στα τούρκικα σηµαίνει «λευκή κορυφή». Λειτουργεί από το 1995 και θεωρείται ένα από τα καλύτερα χιονοδροµικά κέντρα της χώρας.

∆ιαθέτει άρτιες υποδοµές, ενώ ξεχωρίζει τόσο για την ποιότητα του χιονιού, όσο και για τη µεγάλη διάρκειά του, η οποία εκτείνεται από τα τέλη Νοεµβρίου ως τα µέσα Απριλίου, µε τη βοήθεια του συστήµατος τεχνητής χιόνωσης. Οι πίστες του έχουν µεγάλο µήκος µε ήπιες κλήσεις, και ως εκ τούτου ενδείκνυνται για µεσαίου επιπέδου σκιέρ. Προσφέρεται και για snowkite.

3-5 PHGADIA

3-5 Pigadia Ski Center

Απέχει 17 χλµ. από την πόλη της Νάουσας και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Βερµίου σε ένα εντυπωσιακό αλπικό σκηνικό που θα σας κόψει την ανάσα. Είναι εξοπλισµένο µε σύστηµα τεχνητής χιόνωσης σε όλες τις πίστες, δηµιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για τους σκιέρ ανεξαρτήτως καιρού.

Έχει καθιερωθεί ως κέντρο προετοιµασίας πολλών αθλητικών συλλόγων, φιλοξενώντας παράλληλα διεθνείς αγώνες. Αν απ’ την άλλη, δεν είστε εξοικειωµένοι µε τα σλάλοµ οι εξαιρετικές του εγκαταστάσεις προσφέρονται για πολλές δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορειβασία, ορεινή ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς κ.ά.

SELI

Seli National Ski Center

Μιλάµε για το πρώτο και παλαιότερο χιονοδροµικό κέντρο στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1934 και διαγράφοντας παράλληλη πορεία µε τους Πανελλήνιους αγώνες χιονοδροµίας.

Οι πίστες είναι κατάλληλες για τουριστική και αθλητική χιονοδροµία, εξυπηρετώντας πολλούς βαθµούς δυσκολίας, ενώ οι σύγχρονοι αναβατήρες εγγυώνται µέγιστη άνεση.

Εκτός από το σαλέ, µια πολύ καλή επιλογή για να περάσετε ευχάριστα τις ώρες σας εκτός χιονιού είναι το γραφικό και παραδοσιακό Σέλι, το Κάτω Βέρµιο και η Νάουσα µε πολλά cozy  µαγαζιά, εστιατόρια και ξενοδοχεία.

ELATOXWRI

Ski Center Elatochori

Ένα ακόµη meeting point για τους λάτρεις του σκι και των χειµερινών sports. Μόνο οκτώ χιλιόµετρα µακριά από το παραµυθένιο χωριό του Ελατοχωρίου, το οµώνυµο χιονοδροµικό κέντρο προσφέρει προνοµιακή θέα στον Όλυµπο και στο µυθικό ποταµό Αλιάκµονα.

Αποτελεί σχετικά καινούρια προσθήκη στο χάρτη µε τα χιονοδροµικά της Ελλάδας, συγκεντρώνοντας µεγάλο αριθµό επισκεπτών, κυρίως οικογενειών µε παιδιά, αφού οι πίστες του θεωρούνται ιδανικές για αρχάριους.

Για στιγµές χαλάρωσης, που σίγουρα θα σας χρειαστούν, επισκεφθείτε το διώροφο σαλέ µε τη µοντέρνα αισθητική που βρίσκεται στη βάση του χιονοδροµικού.

Terra Magazine

Terra Magazine

Το Terra Magazine είναι ένα online ημερολόγιο με προσωπικές ιστορίες γεμάτες περιπέτεια, ταξίδια και εικόνες. Είναι η γραμμή εκκίνησης για την επίτευξη μοναδικών κατορθωμάτων. Είναι ολόκληρος ο κόσμος μέσα από λέξεις και unique φωτογραφίες!

Leave a Reply