A πό τις εξωτικές ζούγκλες του Βιετνάμ και την έρημο της Ναμίμπια μέχρι την πράσινη όαση της Κόστα Ρίκα και το εξωγήινο τοπίο στη Σοκότρα της Υεμένης, το ταξιδιωτικό δίδυμο των farawayfarers εξερευνά και φωτογραφίζει τα πιο απομακρυσμένα, και όχι μόνο, μέρη του πλανήτη. Η Μαριτίνα και ο Κωνσταντίνος πιστεύουν ότι κανένας προορισμός δεν είναι μακρινός, αρκεί να θέλεις πραγματικά να τον επισκεφθείς.

 

Δημήτρης Γολεγός

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες τους στο Instagram σε ταξιδεύουν. Εξωτικοί προορισμοί, ζούγκλες, έρημοι, παγετώνες και βουνά φωτογραφημένα με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, κάνουν το δημοφιλή λογαριασμό των farawayfarers ονειρικό. Σκέφτεσαι για λίγο πόσο ωραίο θα ήταν ένα ταξίδι σε κάποιο από αυτά τα μέρη, αλλά γρήγορα απορρίπτεις την ιδέα ως πολύ μακρινή και πολυέξοδη. Το ίδιο, ίσως, σκέφτηκαν η Μαριτίνα Λασκαρίδου και ο Κωνσταντίνος Παππάς όταν ανακάλυψαν ως συνάδελφοι ότι μοιράζονται μια κοινή σπίθα αναζήτησης και εξερεύνησης νέων τόπων. Το έβαλαν στόχο όμως, και το 2016 έκαναν το πρώτο τους ταξίδι στο Βιετνάμ. Έκτοτε, δεν έχουν σταματήσει να ταξιδεύουν και σήμερα δεν μπορούν καν να φανταστούν τον εαυτό τους να ζει διαφορετικά. Κι αν οι μαγικές φωτογραφίες τους δεν είναι αρκετές για να σας πείσουν να πάρετε την απόφαση ενός μεγάλου ταξιδιού, θα το κάνουν οι ίδιοι μέσα από τις περιπέτειές τους.

sokotra, yemen, farawayfarers

Σοκότρα, Υεμένη

Όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν γνωρίστηκαν κάτω από την ίδια επαγγελματική στέγη σαν designers. Χωρίς να έχουν ταξιδέψει έξω από την Ελλάδα, μοιράζονταν και οι δύο μια μεγάλη ανάγκη για ανακάλυψη του διαφορετικού, του ασυνήθιστου και του άγνωστου. Ξέκλεβαν χρόνο από τη δουλειά και χάζευαν με τις ώρες χάρτες, ταξιδιωτικά άρθρα και φωτογραφικό υλικό, στέλνοντάς τα ο ένας στον άλλον. Κάπως έτσι προέκυψε το πρώτο τους ταξίδι στο Βιετνάμ, ένα χρόνο αργότερα. Για τα δικά τους τότε δεδομένα, οργάνωσαν ένα ταξίδι που ποτέ δεν φαντάζονταν ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν. Μπήκαν λαθραία σε τρένο, κοιμήθηκαν στην τρίτη μεγαλύτερη σπηλιά του κόσμου, περπάτησαν σε ζούγκλα που ακόμη υπήρχαν νάρκες από τον πόλεμο. Εκεί, έγινε το κλικ μέσα τους. Το κλικ της αγάπης τους για τη φωτογραφία και τη φύση. Ένα κλικ που το διαδέχτηκαν πολλά περισσότερα.

farawayfarers, Parnitha

Πάρνηθα

Στην αρχή, ως εργαζόμενοι σε ιδιωτική εταιρεία, αυτός ο τρόπος ζωής δεν ήταν εύκολος. Με 22 μέρες άδεια, μπορούσαν να κάνουν μόνο ένα μεγάλο ταξίδι το χρόνο. Όντας και οι δύο αυτοδίδακτοι στη φωτογραφία και το filmmaking, τα απογεύματα μετά το γραφείο και τα Σαββατοκύριακα περνούσαν ατελείωτες ώρες διαβάζοντας, βλέποντας tutorials και κάνοντας editing και εξάσκηση.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η δημιουργία της δικής τους εταιρείας διαφήμισης, φωτογραφίας και παραγωγής τους επιτρέπει να συνδυάζουν το ταξίδι μαζί με τη δουλειά. Πλέον, η πραγματοποίηση ενός ταξιδιού στο εξωτερικό είναι πιο ευέλικτη από θέμα χρόνου, ωστόσο σίγουρα υπάρχει το άγχος ώστε να οργανωθούν και να συντονιστούν τα projects πριν λείψουν για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως και να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο budget.

farawayfarers, Namibia

Ναμίμπια

Όσον αφορά τις δυσκολίες που συναντάς όταν μένεις στη φύση για μεγάλο χρονικό διάστημα, για εκείνους είναι θέμα οπτικής: Στο τελευταίο τους ταξίδι που πραγματοποιήθηκε στη Σοκότρα της Υεμένης, κατασκήνωσαν για 8 ημέρες, καθώς εκεί δεν υπήρχαν υποδομές για ταξιδιώτες. «Στο άκουσμα ότι θα περάσεις τόσες μέρες έξω στη φύση σε μία τέτοια χώρα, όπου πολύ κοντά γίνεται πόλεμος, κάπως σε τρομάζει». Η πραγματικότητα, όμως, κατέρριψε τις οποιεσδήποτε σκέψεις ή αμφιβολίες. Ξυπνούσαν στα πιο εξωγήινα φυσικά τοπία, μαγείρευαν και έτρωγαν στις ακτές του Ινδικού και σε ψηλά οροπέδια κάτω από ενδημικά φυτά, χόρευαν και έλεγαν ιστορίες όλο το βράδυ με τους ντόπιους. Αν και η έλλειψη των βασικών ανέσεων, όπως η τουαλέτα και το ρεύμα, ήταν μέρος της καθημερινότητάς τους, η εμπειρία ήταν τόσο δυνατή που ποτέ δεν αισθάνθηκαν ότι θέλουν κάτι παραπάνω. Ήρθαν σε επαφή με τη φύση, γνώρισαν την απλότητα της ευτυχίας και ένιωσαν την απόλυτη πληρότητα.

farawayfarers, grammos, γκιστοβα

Γράμμος, Γκιστόβα

Το ταξίδι που θα μείνει χαραγμένο μέσα τους, είναι το road trip που έκαναν στη Ναμίμπια της Αφρικής, καθώς ήρθαν σε επαφή με το μεγαλείο της φύσης, ένιωσαν συναισθήματα, ανατρίχιασαν, δάκρυσαν. Εκεί το κοντέρ του αυτοκινήτου ξεπέρασε κάθε ρεκόρ, καθώς διένυσαν περίπου 5.000 χλμ. ατελείωτων χωματόδρομων μέσα σε 18 ημέρες. Θαύμασαν τον Ατλαντικό ωκεανό να συναντά την αρχαιότερη έρημο του κόσμου. Είδαν θαμμένες βαυαρικές πόλεις στα έγκατα της Αφρικής και άγρια ζώα να διασχίζουν το δρόμο. Συνάντησαν φυλές που ζουν αρμονικά με το σύγχρονο κόσμο. Διανυκτέρευαν κάθε βράδυ στην οροφή του αυτοκινήτου τους, στη μέση του πουθενά, κάτω από τον πιο καθαρό ουρανό που έχουν δει ποτέ. Αυτή είναι η πραγματική ελευθερία: Να βρίσκονται στη φύση, στην απόλυτη ηρεμία. Εκεί που εναρμονίζεται σώμα και πνεύμα με το φυσικό περιβάλλον.

farawayfarers, Costa Rica

Κόστα Ρίκα

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συνάντησαν ήταν στο ταξίδι τους στην Κόστα Ρίκα, το 2021. Το οργάνωναν αρκετό καιρό, καθώς είχε ήδη ακυρωθεί μία φορά λόγω της πανδημίας και θα διαρκούσε ένα μήνα. Μετά από ένα άσχημο ατύχημα που είχαν την έβδομη μέρα του ταξιδιού, τελικά γύρισαν πίσω στην Ελλάδα με καροτσάκι. Εκεί συνειδητοποιήσαν ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την υγεία. Μέσα από αδιανόητα δύσκολες καταστάσεις, έγιναν ακόμα πιο δυνατοί, πιο έμπειροι και πιο πεισματάρηδες για να συνεχίσουν. Να μην τα παρατήσουν ποτέ. Να μην σταματήσουν να ζουν.

farawayfarers, Iceland, Ισλανδία

Ισλανδία

Αν όλα αυτά που διαβάζετε σας βάζουν σε σκέψεις να υιοθετήσετε και εσείς αυτό τον τρόπο ζωής, οι farawayfarers μπορούν να σας κατευθύνουν. Πρώτα απ’ όλα χρειάζεστε μια διέξοδο, μια αφορμή. Για εκείνους ήταν η φωτογραφία, αλλά κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει τα δικά του ιδανικά. «Αν αγαπάς τη φύση και τα ταξίδια, υπάρχει ο τρόπος να το κάνεις πραγματικότητα. Θα πρέπει να το θέλεις πολύ και να θέσεις τις σωστές προτεραιότητες για να το καταφέρεις. Αφού μπορούμε εμείς, μπορούν όλοι».

farawayfarers, Yemen

Υεμένη

Πλέον, δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους διαφορετικά. Τα ταξίδια και το landscape photography άλλαξαν τον τρόπο σκέψης τους και τους έφεραν κοντά στη φύση με έναν πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο. Εκτιμούν ολοένα και περισσότερο αυτά που μπορεί να τους προσφέρει. Νιώθουν πιο ευαισθητοποιημένοι και πιο πλήρεις από ποτέ.

 

Στόχος των farawayfarers είναι να μοιράζονται τις ταξιδιωτικές εμπειρίες τους μέσα από τις φωτογραφίες τους. Θέλουν να δίνουν ιδέες και να εμπνέουν τον κόσμο να ταξιδεύει περισσότερο. Πιστεύουν στο 100% ότι δεν είναι απαραίτητο να κάνεις πολυέξοδα ή μακρινά ταξίδια για να ζήσεις μια ιδιαίτερη εμπειρία και να έρθεις πιο κοντά στη φύση. Οπουδήποτε στον κόσμο υπάρχουν όμορφα τοπία, γι’ αυτό και προσπαθούν να αναδεικνύουν μέρη της Ελλάδας που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους. Σκοπός τους είναι να σε μεταφέρουν νοερά στα μέρη που επισκέπτονται μέσα από εικόνες, ταινίες και διηγήσεις. Στα μελλοντικά τους πλάνα είναι να γυρίσουν μια σειρά ντοκιμαντέρ με τοπία από όλη την Ελλάδα, ενώ η ιστοσελίδα που σχεδιάζουν εδώ και καιρό με τις εμπειρίες τους, θα είναι σύντομα στον αέρα.

farawayfarers, Sokotra, Yemen

Σοκότρα, Υεμένη

Στην ερώτηση ποιο είναι το ταξίδι των ονείρων τους που δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμα, η απάντηση δεν ήταν καθόλου προβλέψιμη: τα Kuril Islands, ένα σύμπλεγμα νησιών που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ασία και εκτείνεται από τη βορειοανατολική Ιαπωνία μέχρι τη χερσόνησο Καμτσάτκα της Σιβηρίας. Ανήκει στη Ρωσία και είναι σχεδόν απροσπέλαστο, καθώς το προσεγγίζουν ωκεανολόγοι και φωτογράφοι του National Geographic.

farawayfarers, Namibia

Ναμίμπια

Ένας ακόμα προορισμός που τους ελκύει είναι τα αποκομμένα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού που σχεδόν δεν φαίνονται στο χάρτη, όπως και η Ανταρκτική. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για επιλογές που απαιτούν μεγάλο budget και πολύ χρόνο, ωστόσο το ταξίδι δεν σταματά ποτέ.

Terra Magazine

Terra Magazine

Το Terra Magazine είναι ένα online ημερολόγιο με προσωπικές ιστορίες γεμάτες περιπέτεια, ταξίδια και εικόνες. Είναι η γραμμή εκκίνησης για την επίτευξη μοναδικών κατορθωμάτων. Είναι ολόκληρος ο κόσμος μέσα από λέξεις και unique φωτογραφίες!

Leave a Reply