O  Dean που θέλει να τον φωνάζουν Κώστα. Ο πιο φημισμένος δρομέας υπεραποστάσεων της εποχής μας βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση των σωματικών και πνευματικών του ορίων. Για τον Dean, «Sky is the limit».

Ανηφόρισα στα βόρεια προάστια και λίγο μετά τη Νέα Ερυθραία πάρκαρα στο Domotel Κastri Hotel, ένα όμορφο business hotel με έναν πανέμορφο κήπο, άνετους χώρους και ένα γλυκύτατο bistrot. O Κωνσταντίνος «Dean» Καρνάζης εμφανίστηκε με τα αθλητικά του, καθώς μόλις είχε βγει από το γυμναστήριο του ξενοδοχείου. Μας πλησίασε με ελαφρύ jogging για να γνωριστούμε στα ελληνικά και να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας.

Αυθεντικά φιλικός, επαγγελματίας, ευγενής. Έδειξε να απολαμβάνει τη συζήτησή μας, ίσως γιατί του εξήγησα ότι είμαι δρομέας, ίσως γιατί κατάλαβε ότι είχα διαβάσει τα βιβλία του, μεταξύ αυτών και τη «Χαρά του Δρομέα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Keybooks. Μιλήσαμε για όλα! Για την Ελλάδα, για το χρόνο που περνάει, για τις δραστηριότητές του και φυσικά για το Navarino Challenge, που θα πραγματοποιηθεί 21-23 Οκτωβρίου στο Costa Navarino, στη Μεσσηνία.

Dean Karnezes Συνέντευξη Terra Navarino Challenge

Κατ’ αρχήν πώς έγραψες το βιβλίο; Είχες κάποιον ghost writer ή μέσω συζήτησης με κάποιον δημοσιογράφο ή συγγραφέα;
Όχι, το έγραψα μόνος μου. Μ’ αρέσει να γράφω μόνος τα βιβλία μου. Όπως μου λένε και οι αναγνώστες/τριες μου, εκτιμούν πάρα πολύ το γεγονός αυτό, ότι γράφω βιωματικά, ότι είμαι εγώ, η φωνή μου.

Ναι, το καταλαβαίνω και από τις ιστορίες που διηγείσαι. Δεν θα μπορούσε να τις αποτυπώσει κάποιος που δεν τρέχει.
Ξέρεις, η Κατερίνα Μιχαήλ που μετέφρασε το βιβλίο στα ελληνικά, δεν τρέχει. Όταν γνωριστήκαμε, συγκινήθηκε πάρα πολύ γιατί είχε κάνει μεγάλη έρευνα για μένα και πολύ καλή δουλειά για να κατανοήσει τι ακριβώς κάνω.

Κάπου διάβασα πως είπες ότι ο τίτλος δεν γινόταν να μεταφραστεί ακριβώς στα ελληνικά, το Runners’ High.
Ναι. Τον ελληνικό τίτλο, εσύ πώς τον μεταφράζεις;

Η Χαρά του δρομέα; The joy of runners ή κάτι τέτοιο. Δεν είναι όμως αυτό ακριβώς.
Όχι, είναι σαν ναρκωτικό, είναι κάτι άλλο.
(Του λέω την ελληνική αργκό λέξη, την επαναλαμβάνει και γελάμε).

Όταν διάβασα το βιβλίο ένιωσα ότι είναι τόσο οικείο, ακόμα και οι ατυχίες, οι αγώνες που δεν βγήκαν, οι παράλληλες ιστορίες.
Έχω πολλές καλές ιστορίες από αγώνες. Νομίζω, όμως, ότι αυτές που αξίζουν είναι αυτές που μαθαίνεις κάτι. Οι «δύσκολες» ιστορίες είναι πιο διδακτικές και με αυτές είναι που θα ταυτιστείς.

Dean Karnezes Συνέντευξη Terra Navarino Challenge

Θα σε ρωτήσω κάτι πιο προσωπικό. Σύντομα γίνεσαι 60 χρονών.
Ναι, αλλά μην το πεις.

«Θέλω να είμαι ανταγωνιστικός με τον εαυτό μου. Να είμαι ο καλύτερος Κώστας που μπορώ να γίνω. Αυτό δεν προσπαθούμε άλλωστε;»

Τι σκέφτεσαι; Τι λέει το σώμα σου;
Δεν ανησυχώ, είμαι από την Ικαρία, ζούμε για πάντα. (Η μητέρα του Dean είναι Ικαριώτισσα και είναι γνωστό ότι στο νησί έχουν υψηλό μέσο όρο ζωής). Θέλω να είμαι ο καλύτερος που μπορώ, σε αυτό το στάδιο ζωής που βρίσκομαι. Δεν κερδίζω αγώνες πλέον, το ξέρω αυτό, αλλά θέλω να είμαι ανταγωνιστικός με τον εαυτό μου. Να είμαι ο καλύτερος Κώστας που μπορώ να γίνω. Αυτό δεν προσπαθούμε άλλωστε; Όταν μπαίνω σε έναν αγώνα, θέλω να μην απογοητεύσω τον εαυτό μου πρώτα απ’ όλα. Να μην θεωρήσω ότι δεν τα έδωσα όλα. Να ικανοποιήσω τις δικές μου προσδοκίες.

Dean Karnezes Συνέντευξη Terra Navarino Challenge

Πες μου για την προπόνησή σου;
Όλη μου η μέρα είναι μια προπόνηση. Αν βρω χρόνο κάνω push ups ή μπορεί να γράφω όρθιος και να κάνω ασκήσεις με τα πόδια. Δεν σταματάω, δεν κάθομαι. Έχω ένα υπαίθριο γυμναστήριο έξω από το σπίτι μου. Μ’ αρέσει γιατί μοιάζει λίγο με τον τρόπο που γυμνάζονταν οι αρχαίοι Έλληνες, έξω!

«Όλη μου η μέρα είναι μια προπόνηση. Αν βρω χρόνο κάνω push ups ή μπορεί να γράφω όρθιος και να κάνω ασκήσεις με τα πόδια. Δεν σταματάω, δεν κάθομαι ποτέ»

Ζεις στην Καλιφόρνια, είναι πιο εύκολο να γυμνάζεσαι έξω.
Ναι έχεις δίκιο, εκεί που μένω στο Σαν Φρανσίσκο μου θυμίζει κάπως τον καιρό της Καλαμάτας.

«Πολλοί εμπνέονται από τα βιβλία μου και αυτό είναι μεγάλη ευθύνη. Αν κάποιος μου πει «με ενέπνευσες να ζήσω πιο υγιεινά», για μένα είναι δώρο»

Πάμε πίσω στα βιβλία σου. Έχεις γράψει πέντε και είμαι σίγουρος ότι πας για το έκτο! Ποια ανάγκη σε οδήγησε να το κάνεις;
Το τρέξιμο είναι ένα μοναχικό άθλημα και με κάποιο τρόπο πιο «εγωιστικό». Ήθελα να μετακινηθώ και να πάω σε κάτι πέρα από εμένα, σε κάτι «μεγαλύτερο». Πολλοί εμπνέονται από τα βιβλία μου και αυτό είναι μεγάλη ευθύνη. Αν κάποιος μου πει «με ενέπνευσες να ζήσω πιο υγιεινά», για μένα είναι δώρο.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου;
Νομίζω το «Road to Sparta». Έχει πολλά ιστορικά στοιχεία, είναι πιο φιλοσοφικό. Δεν είναι εύκολα κατανοητό για τους Αμερικάνους μιας και δεν γνωρίζουν την ιστορία. Οι Έλληνες το καταλαβαίνουν πιο εύκολα.
Ξέρεις κάτι; Πολλοί μου στέλνουν σχόλια, αλλά είναι αυτό το βιβλίο που τους ενθουσιάζει σχετικά με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Dean Karnezes Συνέντευξη Terra Navarino Challenge

Θα σε ρωτήσω για το Σπάρταθλον. Θα ξανατρέξεις;
Ναι θα το κάνω. Είναι ένα ομηρικό έπος για εμένα. Έχω τρέξει 3 φορές και δεν μου έχει βγει ποτέ σαν αγώνας.

Μια ανάμνηση που σου έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό από το Σπάρταθλον;
(Σκέφτεται για λίγο και η απάντηση με εκπλήσσει…) Τα διυλιστήρια και ο αέρας που μυρίζει. Με στεναχωρεί η μόλυνση που βλέπω σε μια περιοχή με αρχαία ιστορία.

Το Western States το οποίο περιγράφεις στο βιβλίο, είναι πιο δύσκολο;
Όχι! Το Σπάρταθλον είναι πιο δύσκολο γιατί είναι πιο εγκεφαλικό και έχει ένα αυστηρό πρώτο όριο στην Κόρινθο που καρφώνεται στο μυαλό σου!

Πώς βλέπεις τον αθλητικό τουρισμό στην Ελλάδα μιας που μιλήσαμε για Αμερικάνους που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας;
Πηγαίνει αργά! Νομίζω ότι το μέλλον μου και η κληρονομιά που θέλω να αφήσω είναι να επιταχύνω αυτή τη διαδικασία. Ξέρω τους Αμερικάνους και όταν έρχονται στην Ελλάδα δεν μπορούν να πιστέψουν την ομορφιά της.

Πες μου για το Navarino Challenge. Φέτος θα διεξαχθεί 21-23 Οκτωβρίου και εσύ είσαι πρέσβης εδώ και 10 χρόνια σε αυτό το ξεχωριστό resort και σε αυτή την επιτυχημένη διοργάνωση.
Νιώθω μια ξεχωριστή σύνδεση με το Navarino Challenge. Ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος είχε ένα όραμα. Έφτιαξε κάτι τόσο ωραίο. Πλέον, αυτό που με ενώνει είναι μια ανθρώπινη σχέση με τους ανθρώπους του resort, που διοργανώνουν μια τόσο επιτυχημένη εκδήλωση.

Ποια είναι η καλύτερη σου στιγμή στο τριήμερο;
(Με ένα τεράστιο χαμόγελο μου απαντάει:) Να τρέχω με τα παιδιά, ο παιδικός «αγώνας». Είναι το μέλλον. Εσύ, έχεις έρθει ποτέ στο Navarino Challenge;
Όχι αλλά έχει έρθει η σύζυγός μου και μάλιστα έχει μια φωτογραφία μαζί σου. Μου ζήτησε να στο πω και η επόμενη ερώτηση είναι δική της.

Τι «τρέχει» με εσάς τους ultra runners;
(Γελάμε δυνατά και μου λέει για τη φωτογραφία:) Δεν είναι αυτό που νομίζεις. Όσο για την ερώτηση, είναι η ανάγκη μας να δούμε πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε, να εξερευνήσουμε τα όρια του εαυτού μας και να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένες προκλήσεις. Για παράδειγμα, ο μαραθώνιος από μόνος του είναι μια πρόκληση. Μια πρόκληση μυαλού και σώματος ταυτόχρονα.

Το Costa Navarino έλαβε ένα βραβείο ως pet friendly environment. Έχεις κατοικίδιο;
Έχω ένα σκύλο, τον Δία. Τον έφερε η κόρη μου η Αλεξάνδρια από ένα καταφύγιο ζώων και στην αρχή δεν τον ήθελα. Τώρα τον λατρεύω!

Dean Karnezes Συνέντευξη Terra Navarino Challenge

Στο βιβλίο γράφεις ότι μπορείς να απολαύσεις τα πάντα, αλλά δεν μπορείς να χορτάσεις τη φύση.
Όντως. Μπορείς όλα να τα «χορτάσεις», όχι τη φύση. Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τη φύση, όπως και εσύ άλλωστε αφού τρέχεις στο βουνό. Με κρατάει ζωντανό, είναι μέρος της ανθρώπινης υπόστασής μου. Ωραία είναι όλα, τα κινητά μας, τα αυτοκίνητα, τα υλικά αγαθά, όχι όμως σαν τη φύση. Το τρέξιμο στη φύση κάνει τα προβλήματα να εξαφανίζονται με ένα τρόπο μαγικό.

Δρόμος ή βουνό;
Τι άλλο; Φυσικά το βουνό!

Έχεις τρέξει, όμως, πάρα πολύ δρόμο. Τρομερές διαδρομές στην άσφαλτο. Όλες τις ΗΠΑ, στο Κιργιστάν, παντού!
Ήταν οι αγώνες ή οι συγκεκριμένες προκλήσεις-προσκλήσεις. Καλύτερα στα μονοπάτια. Να σου πω ένα περιστατικό. Ερχόμουν τώρα με το ταξί από το αεροδρόμιο και ρωτάω τον ταξιτζή αν ξέρει κάποιο μέρος να τρέξω. «Α! Πρόσεχε, το τρέξιμο τώρα ξεκίνησε στην Ελλάδα και δεν σε προσέχουν». Και του απαντάω, το τρέξιμο ξεκίνησε στην Ελλάδα 2500 χρόνια πριν.

Έχεις τρέξει ποτέ στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας;
Όχι, έχω τρέξει τη διαδρομή, αλλά όχι στον αγώνα. Θα ήθελα να εμπλακώ περισσότερο. Ξέρεις, έχω κάνει κρούσεις να μπει ο αγώνας αυτός στους Major Marathons. Δεν είναι δυνατόν να μην είναι αυτός ο αγώνας!

Συζητήσαμε για την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο και τη γνωριμία του με τη Μισέλ Ομπάμα, για την πολιτική κατάσταση στην Αμερική και για τον τρόπο ζωής στην Ελλάδα, τον οποίο θεωρεί πιο ποιοτικό.

Dean Karnezes Συνέντευξη Terra Navarino Challenge

Αλήθεια, τι τρως;
Εφαρμόζω μια αρχαιοελληνική δίαιτα, όπως τη λέω. Δεν τρώω επεξεργασμένες τροφές -μακαρόνια ή δημητριακά- και επιλέγω σαλάτες, φρούτα και ψάρια και ελάχιστο κρέας. Στην Ελλάδα, λατρεύω να τρώω χόρτα.

Παρατηρώ από όσα μου είπες και πριν ξεκινήσουμε ότι ψάχνεις τις ρίζες σου. Μου είπες ότι θα πας σε ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα ελληνικών. Κάτι σε τραβάει σε αυτό!
Δεν ξέρω, ανατριχιάζω και που το λες. Αισθάνομαι την Ελλάδα σαν το σπίτι μου. Νιώθω ότι εδώ είμαι εγώ. Ανήκω εδώ. Είμαι περήφανος για αυτή την καταγωγή.

Ας ελαφρύνουμε το κλίμα. Death Valley ή Νότιος Πόλος;
Ωωω Death Valley. Σιχαίνομαι το κρύο, είμαι Έλληνας άλλωστε. Γνωρίζω τη Τζο Μαντά και θα τη βοηθήσω στη στρατηγική της για τον αγώνα, καθώς τρέχει στο Badwater 135, τον αγώνα των 217 χλμ. που γίνεται στα μέσα Ιουλίου.

Η Τζο είναι τρομερή! Υπάρχει στρατηγική σε αυτόν τον αγώνα;
Κοίτα, έχει αλλάξει και πλέον ξεκινάει νύχτα, ώστε να έχουν βγει οι αθλητές και οι αθλήτριες από την κοιλάδα πριν ξημερώσει ή να βρεθούν εντός της μόνο για λίγες ώρες.

Τελειώσαμε τη συζήτησή μας με τον Dean να μου εξηγεί ένα ωραίο μελλοντικό πλάνο του, σχετικό με μια δράση ποιοτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Όπως μου λέει: «Υποστηρίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει λιγότερους τουρίστες, αλλά πιο ποιοτικούς, που θα αφήνουν περισσότερα χρήματα στη χώρα». Δώσαμε ραντεβού στο Navarino Challenge τον Οκτώβριο. «Θα χαρώ πολύ να σε δω και θα ζητήσω να έρθεις και συ, θα το λατρέψεις. Τώρα το έχεις και ηχογραφημένο ότι θέλω να σε ξαναδώ».

Dean Karnezes Συνέντευξη Terra Navarino Challenge

WHO IS WHO
Ο Dean Karnazes χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό TIME ως ένας από τους «100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο». Έχει ωθήσει το σώμα και το μυαλό του σε ασύλληπτα όρια. Μεταξύ των επιτευγμάτων του, έχει τρέξει 50 μαραθωνίους, και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, σε 50 συνεχόμενες ημέρες. Έχει διασχίσει την Κοιλάδα του Θανάτου, στη μέση του καλοκαιριού, και έχει τρέξει ένα μαραθώνιο στον Νότιο Πόλο. Σε δέκα διαφορετικές περιπτώσεις, έχει τρέξει έναν αγώνα σκυταλοδρομίας 200 μιλίων μόνος του, αγωνιζόμενος απέναντι σε ομάδες των δώδεκα ατόμων. Ο κατάλογος των αγωνιστικών του επιτευγμάτων περιλαμβάνει τη νίκη στο «σκληρότερο αγώνα του κόσμου», τον υπερμαραθώνιο Badwater, αλλά και τη νίκη στο 4 Deserts Challenge, τρέχοντας στα πιο ζεστά, ξηρά, ανεμοδαρμένα και κρύα μέρη της γης. Ακόμα, έχει συμμετάσχει τρεις φορές στο Σπάρταθλον. Συγγραφέας 5 βιβλίων, με θέση στα best sellers των NY Times, ο Dean είναι ομιλητής σε δρομικά και αθλητικά γεγονότα, παγκοσμίως.

 

• Ευχαριστούμε πολύ το Domotel Kastri Hotel, καθώς και τη Managing Director του ξενοδοχείου, κα Λένα Μήτσου, για τη φιλοξενία της συνέντευξης.

*Η αποκλειστική συνέντευξη του Dean Karnazes δόθηκε στον Άρη Γαβριελάτο και δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος του TERRA MAGAZINE SUMMER 2022. Φωτογραφίες: Βαγγέλης Μηλιαράκης

 

• Θέλεις να διαβάσεις περισσότερα για outdoor activities, ταξίδια και περιπέτεια; Ξεφύλλισε το e-mag του TERRA εδώ ή αναζήτησε το δικό σου τεύχος στα σημεία διανομής.

Terra Magazine

Terra Magazine

Το Terra Magazine είναι ένα online ημερολόγιο με προσωπικές ιστορίες γεμάτες περιπέτεια, ταξίδια και εικόνες. Είναι η γραμμή εκκίνησης για την επίτευξη μοναδικών κατορθωμάτων. Είναι ολόκληρος ο κόσμος μέσα από λέξεις και unique φωτογραφίες!

Leave a Reply