Τ ο ότι ο πλανήτης (σ.σ. το σπίτι όλων μας) απαιτεί την προσοχή και τη φροντίδα μας δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι, όμως, κάτι που χρειάζεται να υπενθυμίζουμε. Όχι τόσο στα λόγια, όσο περισσότερο στην πράξη.

Η κλιματική κρίση, οι απότομες – έως επικίνδυνες – αλλαγές του καιρού, η επανεμφάνιση φαινομένων που οδηγούν σε μετεωρολογικές αλλαγές και οι εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιστούν την ατομική επαγρύπνηση πιο επίκαιρη από ποτέ. Κάπως έτσι, η συμμετοχή μας στην Elafonisos Eco Week – έναν θεσμό που καθαρίζει πρώτα τη ζωή μας και στη συνέχεια το πνεύμα και την οικολογική μας συνείδηση – είναι ίσως πιο σωστή από ποτέ. Άλλωστε, το να αποτελείς μέρος της αλλαγής είναι αρετή, και όχι υποχρέωση.

elafonisos eco week

Μία γεύση από την 7η Elafonisos Eco Week

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, η εκδήλωση που θυμίζει περισσότερο συμπόσιο ένωσης και συνεργασίας επικεντρώνεται στην εφαρμογή οικολογικών λύσεων και την αειφορία του προβάλλοντας ενώ ταυτόχρονα προσεγγίζει τη γαστρονομία, την τέχνη και τον τοπικό πολιτισμό, με μια περιβαλλοντική και βιώσιμη σκοπιά.

Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 30 ομιλίες και διαδραστικά σεμινάρια με πλούσια θεματολογία ενώ πάνω από 100 καλεσμένοι από 12 χώρες, θα βρεθούν στην Ελαφόνησο για την ευρεία προώθηση της βιωσιμότητας. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής Δημάρχων, όπου οι συμμετέχοντες θα δεσμευτούν να υποστηρίξουν προσπάθειες και έργα διατήρησης του περιβάλλοντος στην περιοχή.

Το Elafonisos Eco Week έχει την υποστήριξη του Αλβέρτου του II, Πρίγκιπα του Μονακό, ο οποίος παρευρέθηκε ως επίσημος καλεσμένος του συμποσίου το 2023, ενώ φέτος το παρών θα δώσει και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας, ο κύριος Δημήτρης Παπαστεργίου.

elafonisos eco week

Οι βασικές θεματικές που θα συζητηθούν

Διαχείριση Απορριμμάτων και Νερού: Η χρησιμότητα της ορθής ανακύκλωσης και της σωστής διαχείρισης απορριμμάτων, νέες μέθοδοι, και η εξασφάλιση πόσιμου νερού.

Βιώσιμος Τουρισμός: Υπεύθυνες ταξιδιωτικές πρακτικές και διατήρηση της οικονομίας και κουλτούρας, ώστε να έχουν το ελάχιστο αντίκτυπο στο τοπικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες.

Λεοντόψαρο: Μια μεγάλη απειλή για τη Μεσόγειο και το οικολογικό της σύστημα, το λεοντόψαρο είναι εξαιρετικά επεμβατικό και θέτει σε κίνδυνο την αλιευτική οικονομία.

Γαλάζιες Ευκαιρίες: Απορρέουν από τη βιώσιμη χρήση και διατήρηση των θαλάσσιων και παράκτιων πόρων, συμπεριλαμβάνοντας δραστηριότητες όπως η διαχείριση της αλιείας.

Υγεία και Ευεξία: Προαγωγή και υποστήριξη της σωματικής και ψυχικής υγείας της τοπικής κοινωνίας ολιστικά: με άσκηση, διατροφή, επίγνωση και διαχείριση του άγχους.

Μέλλον χωρίς Πλαστικά: Με την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης από όλο τον κύκλο ζωής, με αποτέλεσμα την μείωση της ρύπανσης και την προστασία των οικοσυστημάτων.

Το Elafonisos Eco Week είναι ένα οικολογικό συμπόσιο που πραγματοποιείται για 7η χρονιά στην Ελαφόνησο, μεταξύ 10 και 16 Ιουνίου, και διοργανώνεται από τον οικολογικό σύλλογο Elafonisos Eco.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply