Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» διοργανώνει προσυνεδριακή εκδήλωση στο πλαίσιο του 2ου Elia Lesvos Confest. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στις 3 Απριλίου 2024, με θέμα “Ο Πολιτισμός της Ελιάς’’.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαίας Νήσος Λέσβος ιδρύθηκε το 2020 με πάγιο όραμά του την ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της ελιάς, η οποία περικλείει μέσα της όλη την ιστορία, τον πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας, ενταγμένη στην Άυλη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας από το 2019 και στην Άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO από το 2013 μέσω της Μεσογειακής διατροφής βάση της οποίας είναι το ελαιόλαδο. Φέτος διοργανώνει το 2ο Διεθνές Συνέδριο – Φεστιβάλ για την Ελιά “Ελαιόλαδο & Υγεία” στο Μουσείο Βρανά στη Γέρα (Μυτιλήνη), με την υποστήριξη των κορυφαίων Πανεπιστημίων Yale και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων και επιχειρηματιών, περιλαμβάνοντας στη θεματολογία του σημαντικές ενότητες, μεταξύ των οποίων την επιστήμη, την τεχνολογία, το περιβάλλον, την επικοινωνία, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο του πολιτισμού, της γαστρονομίας και του Ελαιοτουρισμού.


Στα παραπάνω πλαίσια, την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, στις 18.30 στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου θα πραγματοποιηθεί η Προσυνεδριακή εκδήλωση του Elia Lesvos Confest 2024, με θέμα “Ο Πολιτισμός της Ελιάς’’. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι:

  1. Κος Νίκος Θωμαΐδης | Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης ΕΚΠΑ: «Η πορεία του Λεσβιακού ελαιόλαδου στον χρόνο: από την παράδοση και τη βιομηχανική κληρονομιά στην τεκμηρίωση της επιστήμης»
  2. Κα Λουίζα Καραπιδάκη | Υπεύθυνη της Μουσειακής Συλλογής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών: Παρουσίαση του λευκώματος: «Η Ελιά στη Λέσβο»
  3. Δρ. Σοφία Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη | Επίτιμη Πρόξενος Γαλλίας για Λέσβο & Λήμνο: «Ιστορική διαδρομή κοινωνικο-οικονομικών δεσμών Λέσβου-Γαλλίας»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν 3 τετράλεπτα βίντεο του Κου Δημήτρη Ταλιάνη, φωτογράφου και εκδότη, με θέματα: «Η Ελιά στη Λέσβο», «Λιομάζωμα», «Ελαιώνες».

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Κα Νανά Δαρειώτη και τελεί υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαίας Νήσος Λέσβος, κα Φωτεινή Τιρπιντήρη, δήλωσε ότι «Η αγάπη και η αφοσίωσή μας στο ελαιόλαδο μας οδηγεί σε αυτή την διοργάνωση, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε την πλούσια παράδοσή μας με εσάς. Είστε καλοδεχούμενοι να ανταλλάξουμε ιδέες, να δημιουργήσουμε δεσμούς και να εμπνεύσουμε με το πάθος μας για τον πολιτισμό της ελιάς».

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο – Φεστιβάλ για την Ελιά “Ελαιόλαδο & Υγεία” αποτελεί μια καινοτόμα εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας επιστήμονες και επαγγελματίες από ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της ελιάς θα διαδώσουν τη γνώση και την τεχνογνωσία τους σχετικά με τη συμβολή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στην υγεία και ευημερία. Στόχος του Elia Lesvos Confest 2024 είναι να τοποθετήσει τη Λέσβο σταθερά στον παγκόσμιο χάρτη των συνεδρίων για το ελαιόλαδο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook, εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την προσυνεδριακή εκδήλωση & το 2ο Διεθνές Συνέδριο – Φεστιβάλ για την Ελιά “Ελαιόλαδο & Υγεία” θα δείτε στα social media καθώς και στην ιστοσελίδα του συνεδρίου:

Facebook
elialesvosconfest.com

 

Terra Magazine

Terra Magazine

Το Terra Magazine είναι ένα online ημερολόγιο με προσωπικές ιστορίες γεμάτες περιπέτεια, ταξίδια και εικόνες. Είναι η γραμμή εκκίνησης για την επίτευξη μοναδικών κατορθωμάτων. Είναι ολόκληρος ο κόσμος μέσα από λέξεις και unique φωτογραφίες!

Leave a Reply