Τ ρία βουνά, τρεις σπηλιές, τρεις διαφορετικοί προορισμοί με…τελετές, ερωτευμένους βοσκούς και λήσταρχους!

Η Πάρνηθα, ο Υμηττός και η Πεντέλη αποτελούν τα φυσικά όρια του λεκανοπεδίου μαζί με το μικρότερο αλλά τραχύ Ποικίλο Όρος. Επίσης, αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ωραίες εκδρομές με μικρή δυσκολία.

Πάμε μαζί να περπατήσουμε μέχρι κάποια από τα εμβληματικά σημεία των τριών βουνών. Οι διαδρομές είναι πεζοπορικές και δεν απαιτούν ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, αλλά αναμφίβολα πρέπει να έχετε μαζί σας νερό, κινητό τηλέφωνο και ίσως ένα αντιανεμικό, ειδικά για τις 2 από τις 3 προτάσεις.

Ουσιαστικά, εδώ δεν θα διαβάσετε την ακριβή περιγραφή των διαδρομών, αλλά μια σύνοψη του τι θα δείτε σε αυτά τα τρία υπέροχα σημεία της Αττικής. Είχα την τύχη να επισκεφτώ και τα τρία στο πλαίσιο των προπονήσεών μου.

Σπήλαιο Πανός | Πάρνηθα

Το Σπήλαιο Πανός βρίσκεται στη Δυτική Πάρνηθα και μπορείτε να το προσεγγίζεται από διαφορετικά σημεία. Από τη Φυλή, τόσο από τη Μονή Κυπριανού, όσο και από την Πηγή Φυλής, αλλά και από τον Άγιο Γεώργιο, στον οποίο θα φτάσετε ιδανικά από τη θέση Μέλια. Εννοείται ότι μπορείτε να φτάσετε από οποιοδήποτε σημείο της Πάρνηθας, όπως για παράδειγμα από την Αγία Τριάδα, απλά τα χιλιόμετρα αυξάνονται.

Η προσέγγιση από Φυλή έχει καλή σηματοδότηση, ενώ από τον Άγιο Γεώργιο θα πρέπει να βγείτε στον χωματόδρομο πάνω από το εκκλησάκι για να βρείτε την ταμπέλα για το Σπήλαιο. Υπολογίστε ότι η κάθοδος στο σπήλαιο που βρίσκεται πάνω από το ρέμα της Γκούρας είναι δύσκολη και απότομη, ενώ τα τελευταία μέτρα απαιτούν ψυχραιμία και χρήση των μόνιμων σχοινιών. Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας σίγουρα από τον 4ο αιώνα π.Χ. Οι ανασκαφές του 1900 αποκάλυψαν πολλά λυχνάρια, νομίσματα και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα που δεν είχαν συληθεί. Θα χρειαστείτε φακό, ενώ υπολογίστε σωστά τις δυνάμεις σας καθώς ότι κατεβήκατε απότομα, στην επιστροφή θα το ανεβείτε.

Τρύπια Σπηλιά | Υμηττός

Την Τρύπια Σπηλιά την επισκέφθηκα σε μια διάσχιση του Υμηττού που ξεκίνησε από την περιοχή του Παπάγου και κατέληξε στην Αργυρούπολη. Αυτό προϋποθέτει αρκετές ώρες και βαρύ φορτίο νερού, καθώς το μόνο νερό στην περιοχή βρίσκεται στο πηγάδι στο Καταφύγιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Κορωπίου. Είναι προτιμότερο αν είστε πεζοπόροι, να μπείτε από τη μεριά του Άλσους Υμηττου στην Αργυρούπολη ή από το γήπεδο του ΑΟ Τερψιθέας στα όρια με τη Γλυφάδα. Όπως αναφέρουν οι χάρτες η Τρύπια Σπηλιά βρίσκεται νότια του διάσελου του Σταυρού στη δυτική πλευρά το λόφου του Μαυροβουνίου σε υψόμετρο 520 μ. Το μονοπάτι είναι καλογραμμένο και υπάρχει σηματοδότηση.

Το σημείο είναι εντυπωσιακό. Ο θρύλος λέει οτι στη «γέφυρα» που έχει δημιουργηθεί ένας βοσκός τρελός από έρωτα τριγυρνάει τα βράδια. Το πιο πιθανό είναι ότι ο κρατήρας που δημιουργήθηκε προήλθε από κατάρρευση της σκεπής καθώς το σημείο ήταν πιθανότατα αρχαίο μεταλλείο. Το πιο τεχνικό κομμάτι είναι να φτάσετε από το βασικό μονοπάτι στην είσοδο της σπηλιάς. Μεγάλη προσοχή στις κινήσεις σας! Από τη νότια πλευρά του Υμηττού υπολογίστε 2-3 ώρες βόλτα.

Σπηλιά Νταβέλη | Πεντέλη

Η πιο εύκολη εκδρομή από τις τρεις. Μια σπηλιά που την ακολουθούν θρύλοι, αινίγματα, δοξασίες. Πιθανώς ήταν καταφύγιο του λήσταρχου Νταβέλη ο οποίος έζησε ταραχώδη βίο. Γεννήθηκε το 1832 και σκοτώθηκε το 1856 σε συμπλοκή με απόσπασμα της Χωροφυλακής.

Η Σπηλιά έχει μεγάλο άνοιγμα ενώ στην είσοδο βρίσκεται το χαρακτηριστικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, καθώς και το ασκηταριό του Αγίου Σπυρίδωνα.
Οι χρήσεις ήταν πολλαπλές. Πιθανότατα ήταν ιερό του Πάνα και αργότερα τόπος διαμονής ασκητών.

Ο βιασμός του τοπίου ξεκίνησε επί Χούντας και συνεχίστηκε περίπου μέχρι το 1990 όταν και σταμάτησαν τα σχέδια που σχετίζονταν με κάποιου είδους στρατιωτική εγκατάσταση. Στη γύρω περιοχή θα δείτε εγκαταλελειμμένα λατομεία που έχουν αφήσει ανεξίτηλα το σημάδι τους στις πλαγιές του βουνού.

Μπορείτε να μεταβείτε στο σημείο είτε πεζοπορώντας από την οδό Περικλέους, είτε από το δρόμο που οδηγεί στο Μοναστήρι Αγίου Παντελεήμονα, ακολουθώντας τις σχετικές ταμπέλες στην τελευταία στροφή πριν τη Μονή.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στην Πεντέλη που ο προορισμός είναι σχετικά βατός, είναι καλό να φοράτε κατάλληλα παπούτσια, να έχετε νερό και κινητό μαζί σας, όπως αναφέραμε και στην αρχή. Εννοείται ότι δεν αφήνουμε απορρίμματα σε κανένα σημείο!

 

Διαβάστε ακόμα στο Terra:

Terra Road Trip Playlist 2022

Διαβάζοντας πυξίδες και χάρτες: Ο βασικός οδηγός

Άρης Γαβριελάτος

Άρης Γαβριελάτος

Έχει το μικρόβιο της περιπέτειας από τους προσκόπους. Οταν σε μια εκδρομή στην Πάρνηθα του ζήτησαν βούτυρο-κακάο, έφερε μόνο κακάο γιατί όπως είπε "το βούτυρο θα έλιωνε". Εχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με την ορειβασία, την αναρρίχηση, έχει κάνει rafting και kayak, ενώ πλέον συστηματικά συμμετέχει σε αγώνες ορεινού τρεξίματος.

Leave a Reply