Λ ευκό, ερυθρό, ροζέ. Με ελληνική υπογραφή, μεσογειακή αύρα, ευρωπαϊκή προέλευση.

Όσο πολυδιάστατος και αν είναι ο χαρακτήρας του κρασιού, υπάρχει ένα στοιχείο που ενώνει τις ποικιλίες του. Η απόλαυση που προσφέρει στον ουρανίσκο και η εμπειρία που γεννά σε εκείνους που επιθυμούν να μυηθούν στον μεθυστικό σύμπαν του. Για το τελευταίο, φροντίζουν αρκετά επισκέψιμα οινοποιεία σε πολλά σημεία της ηπειρωτικής χώρας θέτοντας τις οινικές εμπειρίες στο επίκεντρο των πρώτων φθινοπωρινών αποδράσεων.

επισκέψιμα οινοποιεία Ελλάδα γεροβασιλείου

Κτήμα Γεροβασιλείου

Στη Θεσσαλονίκη – και πιο συγκεκριμένα στην Επανομή – υπάρχει ένας χώρος, στο οποίο η τέχνη του αμπελώνα συναντά εκείνη της ιστορίας και του πολιτισμού. Στο κτήμα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, εκτός από εκλεκτές ποικιλίες και αντικείμενα αμπελοοινικής κληρονομιάς, συναντά κανείς σπουδαία έργα τέχνης με σημαντικές υπογραφές, όπως του Μόραλη, του Λάππα, του Τσόκλη, του Βαρώτσου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνται από τους επισκέπτες ξεπερνούν εκείνους του απλού κτήματος και επεκτείνονται σε όρους Μουσείου και γκαλερί. Εξάλλου, ο συγκλονιστικός αριθμός των 2600 αντικειμένων τον κατατάσσει ανάμεσα στους μεγαλύτερους συλλέκτες επί του οίνου σε παγκόσμια κλίμακα.

επισκέψιμα οινοποιεία Ελλάδα οινογένεσις

Κτήμα Οινογένεσις

Εμπνευσμένο τον αρχιτεκτονική της Βόρειας Ελλάδας, το οινοποιείο Οινογένεσις στη Δράμα αποτελεί μία υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα – ένα σύντομο ποιητικό ταξίδι σε μυθικές εποχές σε μορφή μεσαιωνικού κάστρου. Ο Μπάμπης Τσάλκος, πρώην οινολόγος του Κτήματος Λαζαρίδη, δημιουργεί κρασιά που εξάγονται σε αρκετά σημεία του πλανήτη – με ιδιαίτερη δημοφιλία σε χώρες ευρωπαϊκές -, καλλιεργεί μεταξύ των υπολοίπων και μπορντολέζικες ποικιλίες, όπως το Cabernet Sauvignon, ενώ για τους τυχερούς της παρέας πραγματοποιεί ο ίδιος – όταν διαθέτει ελεύθερο χρόνο – τις ξεναγήσεις στο εντυπωσιακό του κτήμα.

επισκέψιμα οινοποιεία Ελλάδα κυργιάννη

Κυρ – Γιάννη

Έχοντας στη φαρέτρα του την υπογραφή ενός εκ των δημοφιλέστερων ανθρώπων του κρασιού, του Γιάννη Μπουτάρη, το κτήμα Κυρ – Γιάννη στις πλαγιές της Νάουσας διαθέτει τον δικό του ξεχωριστό τρόπο προκειμένου να μυεί τους οινόφιλους επισκέπτες του στο μεθυστικό σύμπαν του κρασιού. Σήμερα, ο Στέλιος Μπουτάρης, οινοποιός τέταρτης γενιάς, καθοδηγεί την ομάδα της Κυρ-Γιάννη στην επόμενη φάση της εξελικτικής πορείας του Κτήματος, πατώντας γερά στις θεμελιώδεις αρχές της καινοτομίας και του σεβασμού απέναντι στον καταναλωτή και το ίδιο το αμπέλι. Στα highlights της ξενάγησης ξεχωρίζουν η βόλτα με το ποδήλατο, η γευσιγνωσία κρασιού και η θέαση σε μορφή σινεμά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Katogi Averoff (@katogiaveroff)

Katogi Averoff

Το κρασί με προσωπικότητα και χαρακτήρα βρίσκει το δικό του καταφύγιο στην καρδιά του Μετσόβου, εκεί που το χαμηλό βαρομετρικό επιζητά τη ζέση ενός καλού κρασιού. Με τη φήμη του να επιτρέπει την παράλειψη συστάσεων, το Κατώγι Αβέρωφ – στα ελληνικά – δεν διαθέτει απλά όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό που απαιτείται για την παραγωγή και εμφιάλωση κρασιού με τα κελάρια του να αποτελούν από μόνα τους ένα ξεχωριστό αξιοθέατο της ολιστικής εμπειρίας που ενορχηστρώνει με μεράκι, αγάπη και βαθειά γνώση του οίνου και της ηπειρωτικής φιλοξενίας. Με χρήση ποικίλων οπτικοακουστικών μέσων, τη συμβολή ποικίλων καλλιτεχνικών παρεμβάσεων, και ακολουθώντας μία πρωτότυπη ξενάγηση, οι επισκέπτες γνωρίζουν την ιστορία του οινοποιείου και τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού με τον Σωτήρη και τον Αλέξανδρο Ιωάννου να είναι πανταχού παρόντες.

Κτήμα Σκούρα

Η πολυστάφυλος Πελοπόννησος δεν θα μπορούσε να λείψει από τη λίστα αυτή. Όπως και το κτήμα Σκούρα, το οποίο ενορχηστρώνει μία πολυσχιδή οινική εμπειρία γεμάτη από αμπέλια, κελάρια, φινετσάτο κρασί και σημαντικές – και τόσο απαραίτητες – δόσεις τέχνης. Ο επικεφαλής Γιώργος Σκούρας διαθέτει τη μοναδική ιδιότητα του άρτιου οικοδεσπότη εκτελώντας και χρέη ξεναγού στα σημεία του κτήματος, στα οποία οι εμβληματικές ετικέτες κρασιού γεννώνται. Χαρακτηριστική γωνιά του Κτήματος αποτελούν ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου, οι οποίες πλέον λειτουργούν ως τοπόσημο για το οινοποιείο που αγκαλιάζει την τέχνη γενικότερα και του κρασιού ειδικότερα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Semeli Estate (@semeliestate)

Κτήμα Semeli

Στην καρδιά ενός μοναδικού terroir στην ιστορική περιοχή της Νεμέας συναντά κανείς το οινοποιείο Semeli, έναν χώρο που δημιουργήθηκε με βασικό γνώμονα την αδιαπραγμάτευτη αγάπη του για το σύμπαν του κρασιού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το χαρακτηρίζουν ως πρωτοποριακό, καθώς έχει υπάρξει ένα από τα πρώτα που στράφηκαν στο κομμάτι του οινοτουρισμού – και με μεγάλη επιτυχία – στο πλαίσιο της εγκαθίδρυσης δράσεων που αναθερμαίνουν τη σχέση του κοινού με τις ρίζες του κρασιού. Το μέγεθος, η σχεδίαση, η αρχιτεκτονική και η φιλοξενία του έχουν αναγάγει το κτήμα Semeli στη Νεμέα σε σημείο αναφοράς. Μάλιστα, στο κέντρο του κτήματος, σε πλήρη αρμονία με τα αμπέλια και τις κατάφυτες πλαγιές, συναντά κανείς εννέα γοητευτικές και έναστρες σουίτες διαμονής.

Κτήμα Παλυβού

Σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, το κτήμα Παλυβού οδηγεί με αρμονία και επιτυχία την επαφή με τον αμπελώνα της περιοχής και το τελικό παραγόμενο προϊόν στον επόμενο επίπεδο. Φιλοτεχνημένος με μεράκι και σεβασμό στη μακρά παράδοση της Πελοποννήσου όσον αφορά το κρασί, το φιλόξενο κτήμα και οι άνθρωποι του σε μυούν στον κόσμο του Αγιωργίτικου μέσα από μία διαδρομή μέσω του αμπελώνα, του οινοποιείου και καταλήγει στην αίθουσα παλαίωσης του κτήματος – εκεί τα δρύινα βαρέλια σε παρασύρουν στον δικό τους ρυθμό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι Wine Train Experiences με πριβέ γευσιγνωσία και μαθήματα οινικής ιστορίας.

επισκέψιμα οινοποιεία Ελλάδα τσελέπου

Κτήμα Τσέλεπου

Μετά από δεκάχρονη μελέτη και παρακολούθηση του αρκαδικού αμπελώνα, ο Γιάννης Τσέλεπος εγκατέστησε το 1989 το κτήμα στις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα, περιοχή καθόλου τυχαία καθώς εκεί ακριβώς εννοείται η καλλιέργεια του Μοσχοφίλερου. Σχεδιασμένο σύμφωνα με τα παραδοσιακά βιομηχανικά κτήματα του 19ου αιώνα στην Πελοπόννησο στο ίδιο μήκος κύματος με τις παλιές σταφιδαποθήκες, το κτήμα που με αγάπη φιλοτέχνησαν ο Γιάννης και η Αμαλία Τσέλεπου προσκαλεί τους επισκέπτες του σε οινικές διαδρομές με φόντο το οροπέδιο της Μαντινείας και οξυγόνο αυτό του Πάρνωνα.

επισκέψιμα οινοποιεία Ελλάδα τσελέπου

Κτήμα Αβαντίς

Σε απόσταση μίας ώρας από την Αθήνα και μόλις λίγα λεπτά έξω από την Χαλκίδα, το κτήμα Αβαντίς παρέχει στους επισκέπτες του μία πολυθεματική ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και στο κελάρι των βαρελιών, μαζί με ένα σύντομο μάθημα ιστορίας, με τη δική του να αρχίζει το ταξίδι της στο 1834. Σε αντίθεση με οινοποιεία που προτάσσουν τη συνάντηση του κρασιού με την τέχνη, το κτήμα Αβαντίς αναμειγνύει τον τρύγο με την ευεξία παρέχοντας σταφυλοθεραπεία από τα καλλυντικά των αμπελώνων τους, ονόματι Lenga.

επισκέψιμα οινοποιεία Ελλάδα τσελέπου

Οινοποιείο Γκίκας

Η ξύλινη πόρτα – σαν έτοιμη από καιρό – ανυπομονεί να σε καλωσορίσει στον κόσμο του κρασιού, ο οποίος δεν χρειάζεται να απέχει πολλά χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας σου. Στα Σπάτα Αττικής, το Gikas Winery αποτελεί μία ιδανική απόδραση για το Σαββατοκύριακο ή ακόμη και για τις πιο ελεύθερες ημέρες της εβδομάδας προσφέροντας οργανωμένη ξενάγηση στους χώρους οινοποίησης, η οποία ολοκληρώνεται με ένα ταξίδι αισθήσεων σαγηνευμένες από τις γεύσεις και τα αρώματα του κρασιού.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply