Υ πάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι ότι η φύση έχει μεγαλουργήσει με τον δικό της τρόπο. Με μία μαεστρία που δύσκολα περιγράφεται και πιο εύκολα βιώνεται.

Σαν ένα αέναο παιχνίδι δημιουργίας, μία στιγμή έμπνευσης, η οποία στο τέλος αφήνει το δικό της αποτύπωμα στην ιστορία του περιβάλλοντος, του πράσινου στοιχείου, της φύσης. Οι παρακάτω φωτογραφίες επιβεβαιώνουν πως όταν η φύση έχει έμπνευση, τότε τα θαύματα της θυμίζουν εν τέλει δημιουργίες της Τέχνης.

θαύματα της φύσης

Το ηφαίστειο Paricutin στο Μεξικό

Ένα από τα νεότερα ηφαίστεια του κόσμου, το Parícutin έθαψε δύο τοπικά χωριά στην τέφρα όταν εξερράγη για πρώτη φορά το 1943. Την ίδια χρονιά, έφτασε σε ύψος τα 1.475 πόδια από τη Γη. Το Parícutin έφτασε στην κορυφή του στα 7.480 πόδια το 1952, τη χρονιά που τελικά σταμάτησε να εκρήγνυται, σύμφωνα με την Encyclopedia Britannica.

θαύματα της φύσης

Το Grand Canyon στην Αριζόνα

Δεν χρειάζεται συστάσεις. Το Grand Canyon είναι ένα τεράστιο γεωλογικό θαύμα που σφυρηλατήθηκε από τους παγετώνες πριν από εκατομμύρια χρόνια. Οι κόκκινοι βράχοι του αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη θέση του ήλιου, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά φωτογενές ρεπορτάζ. Η πεζοπορία κατά μήκος ενός χιλιομέτρου στο φαράγγι ή το ράφτινγκ εντός του ποταμού Κολοράντο είναι δύο δημοφιλείς δραστηριότητες μεταξύ των επισκεπτών, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου.

θαύματα της φύσης

Το Salar de Uyuni, Βολιβία

Η μεγαλύτερη αλυκή στον πλανήτη, η Salar de Uyuni, διαθέτει στα αναρίθμητα ατού της την έκταση των 4.086 τετραγωνικών μιλίων από αλατούχα γη, σύμφωνα με το National Geographic. Όταν όμως οι κοντινές λίμνες υπερχειλίζουν, η περιοχή μεταμορφώνεται σε μια εκπληκτική αντανακλαστική πισίνα που μοιάζει απόκοσμη μεν, προσιτή δε.

θαύματα της φύσης

Aurora Borealis, Ισλανδία

Γνωστό και ως Βόρειο Σέλας, το Aurora Borealis – στην επιστημονική του ονομασία – είναι η εμφάνιση των φωτεινών χορευτικών φώτων κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Η εκπληκτική έκρηξη χρωμάτων δημιουργείται από τη σύγκρουση διαφόρων αερίων σωματιδίων με φορτισμένα ηλεκτρικά σώματα από την ατμόσφαιρα του ήλιου, σύμφωνα με το Κέντρο Βόρειου Σέλαος.

θαύματα της φύσης

Zhangjiaje, Κίνα

Διάσημο για τις ογκώδεις κορυφές, τις σαθρές γέφυρες και τις βαθιές σπηλιές του, το Zhangjiaje είναι το πρώτο εθνικό δασικό πάρκο της Κίνας. Τα βουνά του ενέπνευσαν τα φανταστικά βουνά Αλληλούια στην επιτυχημένη ταινία του James Cameron, “Avatar”, σύμφωνα με το China Highlights.

θαύματα της φύσης

The Great Barrier Reef, Αυστραλία

Με το μεγαλύτερο σύστημα κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ένας από τους καλύτερους καταδυτικούς προορισμούς στον πλανήτη. Εκτεινόμενος πάνω από 1.800 μίλια κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας, ο ύφαλος είναι μακρύτερος από το Σινικό Τείχος της Κίνας και είναι ορατός από το διάστημα, σύμφωνα με το greatbarrierreef.org.

θαύματα της φύσης

Η έρημος Σαχάρα, Αφρική

Η Σαχάρα, που εκτείνεται σε 11 χώρες της Αφρικής, είναι η μεγαλύτερη έρημος σε ολόκληρο τον κόσμο με έκταση 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, σύμφωνα με το Live Science. Ο απόλυτος αριθμός του μήκους της θα ήταν αρκετός για να καταστήσει τη Σαχάρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά θαύματα στον πλανήτη, αλλά η κυλιόμενη κόκκινη άμμος και οι ανεμοδαρμένοι αμμόλοφοι της δημιουργούν ένα τοπίο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

θαύματα της φύσης

Νησιά Γκαλαπάγκος, Εκουαδόρ

Διάσημα ως γενέτειρα της θεωρίας της εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου, τα νησιά Γκαλαπάγκος είναι γνωστά για τη μοναδική και ατρόμητη άγρια φύση τους, σύμφωνα με το National Geographic. Τα ιγκουάνα, τα θαλάσσια λιοντάρια, οι πιγκουίνοι, οι σπίνοι και οι χελώνες που κατοικούν στα γραφικά νησιά σίγουρα δεν ντρέπονται τις κάμερες, αφού δεν διστάζουν να πλησιάσουν τους ανθρώπους χωρίς δισταγμό.

θαύματα της φύσης

Η Μεγάλη Πρισματική Πηγή, Yellowstone

Αν και δεν είναι το πιο διάσημο χαρακτηριστικό του Εθνικού Πάρκου Yellowstone, η Μεγάλη Πρισματική Πηγή είναι σίγουρα το πιο εντυπωσιακό οπτικά. Μεγαλύτερη από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και βαθύτερη από ένα δεκαώροφο κτίριο, η Μεγάλη Πρισματική Πηγή ξεδιπλώνεται σε λαμπρούς δακτυλίους πράσινου, κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος λόγω των θερμόφιλων βακτηρίων που την αντιμετωπίζουν ως σπίτι τους, σύμφωνα με το πάρκο Yellowstone.

θαύματα της φύσης

Ο Κόλπος Ha Long, Βιετνάμ

Στο βορειοανατολικό Βιετνάμ, στον Κόλπο του Τόνκιν, βρίσκεται το κολπίδιο Ha Long, μία εκπληκτική ποικιλία από περισσότερα από 1.500 αδιατάρακτα, ογκώδη ασβεστολιθικά νησιά και νησίδες καλυμμένα με πράσινο, σύμφωνα με το National Geographic. Η περιοχή είναι ένα δημοφιλές σημείο μεταξύ πεζοπόρων, καγιάκερ και αυτοδυτών.

θαύματα της φύσης

Το μυστικό του Uluru, Αυστραλία

Το Uluru – γνωστό και ως Ayers Rock – είναι ένας εκπληκτικός βραχώδης σχηματισμός που βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα απομακρυσμένη περιοχή της Αυστραλιανής Outback. Ο βράχος αντανακλά λαμπρά τις όμορφες αποχρώσεις της ανατολής και του ηλιοβασιλέματος στο απέραντο τοπίο της ερήμου δημιουργώντας ένα σκηνικό που μόνο η AI θα μπορούσε να γεννήσει σήμερα.

θαύματα της φύσης

Το τεράστιο Causeway στη Βόρεια Ιρλανδία

Γεννημένο από μία σημαντική ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια, το Giant’s Causeway είναι ένα σύνολο δεκάδων χιλιάδων μαύρων κυλινδρικών βράχων βασάλτη που εκτείνονται στη θάλασσα και χωρίζουν τη Βόρεια Ιρλανδία από τη Σκωτία. Το μοναδικό αυτό θέαμα εμπνέει εδώ και καιρό ιστορίες για γίγαντες που διασχίζουν τον ωκεανό, σύμφωνα με την UNESCO.

θαύματα της φύσης

Τα διαφορετικά παγόβουνα, Γροιλανδία

Τα παγόβουνα αποτελούν τόσο συνηθισμένο θέαμα στη Γροιλανδία που οι ντόπιοι κάποτε χρησιμοποιούσαν τις κατασκευές αυτές για να παρακολουθούν την αλλαγή των εποχών ή να αναγνωρίσουν συγκεκριμένες πόλεις, σύμφωνα με τον τουριστικό ιστότοπο της χώρας. Αν και η κλιματική αλλαγή έχει σίγουρα επηρεάσει τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς πάγου της Γροιλανδίας, οι επισκέπτες μπορούν ακόμη και σήμερα να δουν πολλά παγόβουνα να επιπλέουν στα νερά της χώρας και φυσικά να τα αποθηκεύσουν στο κινητό τους.

θαύματα της φύσης

Οι καταρράκτες Νιαγάρα, Καναδάς

Αναμφισβήτητα ο πιο διάσημοι καταρράκτες στον πλανήτη, οι καταρράκτες του Νιαγάρα αποτελούνται στην πραγματικότητα από τρία ξεχωριστά μέρη. Οι καταρράκτες American Falls και Bridal Veil βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, αλλά το πιο διάσημο τμήμα του υδάτινου θαύματος βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων. Οι καταρράκτες του Καναδά – γνωστοί και ως Horseshoe Falls – πέφτουν 167 πόδια και εκτείνονται σε μήκος πάνω από 2.700 πόδια, σύμφωνα με την World Waterfall Database. Οι επισκέπτες μπορούν ακόμη και να επιχειρήσουν κάτω από το νερό που πέφτει με πίεση με σκάφος στις εκδρομές Maid of the Mist.

θαύματα της φύσης

Η λίμνη Hillier, Αυστραλία

Σε απόσταση λίγων μέτρων από τα καταγάλανα νερά του Ινδικού Ωκεανού, η λίμνη Hiller αποτελεί μία από τις πιο διάσημες τοποθεσίες της καθόλου μικρής σε έκταση Αυστραλίας χάρη στο φυσικό ροζ νερό της. Η λίμνη αντλεί το μοναδικό της χρώμα από τις κόκκινες χρωστικές ουσίες που εκκρίνουν τα βακτήρια που ζουν στο νερό, σύμφωνα με το How Stuff Works.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply