Μ ία φωτογραφική σπουδή στις γυναικείες ελληνικές τοπικές ενδυμασίες και στην ιστορικότητα του ενδύματος μέσα από τα «μάτια» του Γιώργου Τατάκη.

Μπορεί να σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ένα επάγγελμα και σχολή που προτάσσει τη λογική και στρατηγική σχέση και να έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό του τίτλο από το Heriot-Watt University του Εδιμβούργου στην Σκωτία, ο Γιώργος Τατάκης αποφάσισε συνειδητά να αφήσει στην άκρη τις κατασκευές του επαγγέλματος του και να ακολουθήσει την καρδιά και το ένστικτο του, δοκιμάζοντας τις ικανότητες του στο σύμπαν της φωτογραφίας. Άλλωστε, η αγάπη του για τον τρόπο που ο φακός αντικατοπτρίζει ή ακόμη και επαναδημιουργεί την πραγματικότητα του είχε αρχίσει να μεγαλώνει από τότε που ο ίδιος ήταν μικρός και πειραματιζόταν με την κάμερα ανά χείρας.

Καρυάτιδες: Η σπουδαία φωτογραφική σπουδή του Γιώργου Τατάκη κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα

Οι «Καρυάτιδες» και οι ελληνικές τοπικές ενδυμασίες

Ο Γιώργος Τατάκης συνεργάζεται με το Λύκειον Ελληνίδων Καλαμάτας και μάς προσκαλούν σε μία ολιστική εικαστική εμπειρία παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα είκοσι ένα έργα, στην εισαγωγική έκθεση «Καρυάτις: Έκθεσις άλφα». Η τελευταία σηματοδοτεί το ντεμπούτο του ξεχωριστού και με διεθνές βεληνεκές πολυβραβευμένου έργου του στη χώρα μας. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 2 Αυγούστου έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023, στον χώρο όπου φιλοξενείται η περίφημη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» στην Καλαμάτα.

Μέσα από τον φακό του, ο Τατάκης αποτυπώνει επιδέξια την ουσία των γυναικείων ελληνικών τοπικών φορεσιών, προβάλλοντας τις περίπλοκες λεπτομέρειες, την πολιτιστική σημασία και τη διαχρονική ομορφιά που ενυπάρχουν σε κάθε ένδυμα. Έτσι, το σύμπαν των «Καρυάτιδων» περιλαμβάνει σε κάθε ραφή και κλικ του στοιχεία από την λαογραφία και τον πολιτισμό της Ελλάδας με μία διεθνή διάθεση και αριστοτεχνική ματιά, όπως αυτή του Γιώργου Τατάκη.

καρυατιδες γιώργος τατάκης ελλάδα έκθεση

Το σύμπαν των «Καρυάτιδων» είναι συναρπαστικό, ουσιαστικό, δυναμικό. Καταφέρνει να ράψει στην επιφάνεια του την ιστορία τοπικών περιοχών και συλλόγων της χώρας και να εκφράσει ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας, η οποία έρχεται σήμερα μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Γιώργου Τατάκη. Οι αριστοτεχνικές συνθέσεις του Τατάκη μεταφέρουν τους θεατές σε μια περασμένη εποχή, όπου η χάρη και η κομψότητα της ελληνικής θηλυκότητας ζωντανεύουν μέσα από τη σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια και ένα καλλιτεχνικό όραμα που υπερβαίνει το χρόνο.

Τα φωτογραφημένα ενδύματα «ζωντανεύουν» στον χώρο που φιλοξενεί την Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» στην Καλαμάτα από τις 2 Αυγούστου έως τις 17 Σεπτεμβρίου σε έναν χώρο που λειτουργεί ως λευκός καμβάς, έτοιμος να «ποτίσει» από την έκθεση του Γιώργου Τατάκη και να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα που αρμόζει στις «Καρυάτιδες».

Καρυάτιδες: Η σπουδαία φωτογραφική σπουδή του Γιώργου Τατάκη κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα Καλαμάτα

Ο Γιώργος Τατάκης μέσα από το φωτογραφικό του έργο

Ο Γιώργος Τατάκης δημιουργεί εικόνες σχετικές με τις παραδόσεις της Ελλάδας τα τελευταία οκτώ χρόνια. Το έργο του χωρίζεται σε δύο βασικές ενότητες: στο πρώιμο έργο του «Ήθος», το οποίο παρουσιάζει τα παραδοσιακά δρώμενα ανά την Ελλάδα και στο μεταγενέστερο «Καρυάτις», το οποίο επικεντρώνεται στις γυναικείες τοπικές ενδυμασίες, στις φορεσιές που υφαίνουν κατά μήκος τους την ιστορία, τη λαογραφική παράδοση και τον πολιτισμό της χώρας. Ο συνδυασμός των δύο τμημάτων του έργου του δημιουργεί ένα φωτογραφικό κράμα αντάξιο της πλούσιας ιστορίας της Ελλάδας με κάθε κλικ να “διαβάζει” τοπικά στοιχεία από διαφορετική οπτική γωνία.

Όπως κάθε άνθρωπος, ο οποίος αγαπά τη δουλειά του και την πραγματοποιεί με μεράκι, έτσι και το έργο του Γιώργου Τατάκη εκτίθεται διεθνώς σε σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμούς (Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα, Μουσείο Fragonard στις Κάννες, Somerset House στο Λονδίνο κ.α.) και δημοσιεύεται σε τοπικά και διεθνή εκδοτικά μέσα (New York Times, National Geographic, LFI της Leica κ.α.). Στη φωτογραφική του πορεία, έχει αποσπάσει 22 διεθνή βραβεία ενώ το αρχείο του φυλάσσεται στα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Αντιπροσωπεύεται από το διεθνές πρακτορείο INSTITUTE Artist.

Ο φωτογράφος παράλληλα διατηρεί στενή συνεργασία με σημαντικούς εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσω της αναπληρώτριας καθηγήτριας Κοινωνικής Λαογραφίας κας Βασιλικής Χρυσανθοπούλου και το Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος μέσω της Διευθύντριας Ερευνών κας Παρασκευής Κανελλάτου. Μία από τις σημαντικές συνεργασίες του με τις συγκεκριμένες ερευνήτριες είναι και η συμμετοχή του με φωτογραφικό-εθνογραφικό υλικό του στον φάκελο «Καρπάθικο Γλέντι» (https://karpathiko-glendi.net/) ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, εγγεγραμμένο στο Εθνικό Ευρετήριο της Ελλάδας (Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων) το έτος 2019.

Εκτός από την διεθνή ακτινοβολία του στον χώρο των εκθέσεων, ο Γιώργος Τατάκης συμμετέχει ενεργά και στο κόσμο των εκδόσεων μέσα από δύο δημιουργίες του. Τα βιβλία του, «Throw away your camera & become a photographer» και «OLYMPOS: From Karpathos island to Byzantium», έχουν αγαπηθεί από το διεθνές κοινό και έχουν μεταφέρει το πνεύμα και την ιστορικότητα της Ελλάδας σε αρκετά σημεία του πλανήτη.

Βρες εδώ όλα όσα πρέπει (και θέλεις) να ξέρεις:

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply