Εχετε αποφασίσει να περάσετε το διήμερό σας κάνοντας καγιάκ; Είτε το κάνετε μόνοι σας, είτε με παρέα, το μόνο σίγουρο είναι ότι τέτοιου είδους ταξίδια είναι μαγικά. 

Η Ελλάδα «βοηθάει» πολύ κάποιον που θέλει να ασχοληθεί ή να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε μία μικρή βόλτα με καγιάκ, από τη στιγμή που υπάρχουν πολλά μέρη για να ανακαλύψεις μέσω του συγκεκριμένου εκπληκτικού outdoor activity.

Έχετε την δυνατότητα να πάτε σε ένα πολύ όμορφο μέρος – είτε σε ένα νησί, όχι και τόσο πολύβουο, είτε μια κρυμμένη παραλία, είτε έναν απομακρυσμένο κολπίσκο, έχοντας μαζί σας αρκετά πράγματα, ώστε να περάσετε όμορφα και άνετα όσο βρίσκεστε εκεί. Αλλά το να πακετάρουμε ένα θαλάσσιο καγιάκ με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και με σωστή ταχύτητα, ενδέχεται να έχει μεγάλη δυσκολία.

Υπάρχουν λοιπόν ορισμένα χρήσιμα tips, τα οποία αποδεικνύονται σωτήρια για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί για πρώτη φορά με το καγιάκ και να ετοιμάσει κατάλληλα τα πράγματά του για το πρώτο του ταξίδι.

Ασφάλεια

Αν είσαι αρχάριος, προτείνεται να πας ταξίδι την πρώτη φορά μαζί με έναν οδηγό είτε να κινείσαι σε έκταση που να είστε ορατοί από την ακτή, μέχρι να αισθανθείτε σίγουροι ότι χρησιμοποιείτε σωστά όλο τον εξοπλισμό ασφαλείας σε ένα καγιάκ. Είναι πολύ εύκολο να μπλέξετε σε μεγάλα προβλήματα άμεσα στην ανοιχτή θάλασσα και όλα τα εργαλεία θα είναι άχρηστα, αν δεν έχετε τις γνώσεις και τις δεξιότητες να τα χρησιμοποιήσετε. Αν θέλετε να το κάνετε μόνοι σας, τότε χρειάζεστε και την κατάλληλη προπόνηση.

Τύπος καγιάκ

Το σκάφος που θεωρείται ως κατάλληλο για να σας εξυπηρετήσει,  ποικίλλει με βάση τον στόχο, την τοποθεσία του ταξιδιού και το σύνολο των δεξιοτήτων σας. Δεν προτείνεται να αγοράσετε ένα πολύ ακριβό καγιάκ για το πρώτο σας ταξίδι το Σαββατοκύριακο (ή για τα πρώτα σας ταξίδια με αυτόν τον τρόπο).  Αντ’ αυτού, νοικιάστε μια βάρκα από ένα κατάστημα που βρίσκεται κοντά στο μέρος που σκοπεύετε να κάνετε καγιάκ. Κάντε ερωτήσεις στους υπαλλήλους για όποια απορία έχετε, ρωτήστε για όλα σχετικά με το κάμπινγκ, τις διαδρομές και τον εξοπλισμό. Ως bonus, πολλές εταιρείες αναλαμβάνουν να βάλουν το καγιάκ στο νερό για εσάς.

Πώς να προετοιμαστείτε

Πρέπει να κατηγοριοποιείτε τον εξοπλισμό

Τα καγιάκ θάλασσας είναι σχετικά δύσκολα στο να πακετάρονται, γιατί πρέπει να βάλετε τα εργαλεία σας κάτω από τις καταπακτές του σκάφους. Προτείνεται σε όσους το κάνουν για πρώτη φορά να πάρουν μαζί τους, πέντε έως εφτά drybacks (στεγανούς σάκους), ανάλογα πάντα με τον στόχο σας και το πόσο μεγάλο είναι το σκάφος. Να βάζετε τρεις ή τέσσερις σακούλες πίσω και άλλες δύο ή τρεις μπροστά.

Ισορροπήστε το βάρος αυτών που πακετάρετε

Να βάζετε τα πιο βαριά αντικείμενα κοντά στην θέση σας και τα πιο ελαφριά πιο μακριά. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει πραγματική ισορροπία. Επίσης, μια ακόμη καλή μέθοδος είναι να βάζετε τα sleeping bags, τα στρώματα και τα μαξιλάρια στην μπροστινή άκρη ή στην πίσω άκρη του καγιάκ, τα πιο βαριά ρούχα πιο κοντά σας και βαριές σακούλες φαγητών και είδη κουζίνας να τα τοποθετείτε δίπλα στο άλλο άτομο.

Οργανώστε τα πράγματα με σειρά προτεραιότητας

Τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε σε μεγάλη συχνότητα θα πρέπει να τα έχετε δίπλα σας. Για παράδειγμα, τα σνακ, το νερό και είδη έκτακτης ανάγκης όπως ένα κουτί πρώτων βοηθειών πρέπει να είναι δίπλα σας στο πιλοτήριο, ενώ ο υπνόσακος είναι συχνά τα λιγότερο πιθανά πράγματα στα οποία θα χρειαστείτε πρόσβαση μέχρι να φτάσετε εκεί που θα κατασκηνώσετε για να κοιμηθείτε τη νύχτα.

Τι να μεταφέρετε;

«Το καλό σχετικά με το θαλάσσιο καγιάκ είναι ότι παρομοιάζεται σαν να κάνετε backpacking, δηλαδή ταξίδι με σακίδιο στον ώμο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν μεταφέρετε τα βάρη», λένε οι ειδικοί. Εάν το βάρος έχει πακεταριστεί σωστά, τότε θα αυτό θα δουλέψει υπέρ σας όσο μετακινείστε στο νερό. Βέβαια, πρέπει να συσκευάζετε πράγματα που θα χρησιμοποιήσετε στο κάμπινγκ, δηλαδή ρούχα και διάφορα εργαλεία σε μικρές τσάντες 12 έως 15 λίτρων. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να έχουν κλειστεί σφιχτά.

Φαγητό

Σε αντίθεση με το backpacking, στο καγιάκ το θετικό είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείς τόσο πολύ για το βάρος του φαγητού. Οι ειδικοί συστύνουν ότι θα πρέπει να έχουμε τη νοοτροπία του backpackers σχετικά με τα ρούχα, τα εργαλεία και την τυπική προσέγγιση της μεσογειακής διατροφής. Μπορείτε να μαγειρέψετε στην φωτιά αν το επιτρέπουν οι σχετικοί κανονισμοί της περιοχής, τυλίγοντας με αλουμινόχαρτο φαγητά με θερμίδες όπως πατάτες και λουκάνικα και να τα βάζετε πάνω στα κάρβουνα ξύλου. Αν δεν μπορείτε να ανάψετε φωτιά, θα πρέπει να κάνετε το ίδιο όπως γίνεται σε μια κουζίνα όταν κάνετε backpacking.

Νερό

Το νερό είναι ένα βαρύ φορτίο. Η συνολική ποσότητα που θα χρειαστείτε εξαρτάται με το αν θα έχετε πρόσβαση σε πόσιμο νερό εκεί που θα μείνετε. Για παράδειγμα, αν βρίσκεστε σε μια λίμνη, τότε θα πρέπει να έχετε μαζί σας μια αντλία που φιλτράρει το νερό. Αν είστε στη θάλασσα, τότε καλό είναι να κατασκηνώσετε σε ένα μέρος που να έχει πόσιμο νερό.

Μέρος για να μείνετε

Αν έχει ωραίο καιρό και ανησυχείτε για την υγρασία, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες σκηνές – τέντες για να προστατευτείτε και ως βάσεις να βάλετε τα κουπιά από το καγιάκ. Με αυτά, εκτός από την προστασία, έχετε την δυνατότητα να θαυμάσετε την θάλασσα, τα αστέρια και όλο το τοπίο. Αλλά αν έχει κακό καιρό και αντίξοες συνθήκες, τότε προτείνεται να χρησιμοποιήσετε την παραδοσιακή σκηνή δύο ατόμων για να είστε πιο ασφαλείς.

Ρουχισμός

Σχετικά με τον ρουχισμό, πολλοί φέρνουν μαζί τους «καλά» ρούχα στα ταξίδια. Προτείνετε να έχετε μαζί σας ένα μπουφάν με ελαφριά επένδυση και άνετα ελαφριά παντελόνια ή βολικά συνθετικά παντελόνια. Για μπλούζες, ένα φούτερ με κουκούλα, ένα συνθετικό ζεστό μπουφάν και ένα αδιάβροχο μπουφάν. Επιπρόσθετα, καλό είναι να έχετε επίσης ένα ζευγάρι πάνινα παπούτσια και μερικές σαγιονάρες. Τα παπούτσια – τα οποία πρέπει να είναι σε μια σακούλα κατά την διάρκεια της ημέρες – είναι για τις δραστηριότητες στην κατασκήνωση, για ημερήσιες πεζοπορίες ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που θα είναι αναγκαίο να τα χρησιμοποίησετε.

Εξοπλισμοί ασφάλειας

Το πιο σημαντικό πράγμα για έναν kayaker είναι να έχει την σωστή ισορροπία, οπότε πρέπει να τακτοποίησει όλα τα πράγματα με την σωστή σειρά. Αν και μπορείτε να έχετε ένα μαχαιράκι στο γιλέκο, πολλοί ειδικοί χρησιμοποιούν κατσαβίδια, γιατί βοηθούν και στις κατασκεύες σας είτε να βιδώνετε πράγματα στο καγιάκ. Πρέπει να έχετε ένα αδιάβροχο κιτ πρώτων βοηθειών, αλλά και ένα προσωπικό φάρο εντοπισμού, που μπορεί να σας βοηθήσει να βγείτε από ένα στενό σημείο. Επίσης είναι πολύ σημαντικά ένας χάρτης και μια πυξίδα για προφανής λόγους και πάντα είναι καλή ιδέα να έχεις δύο επιπλέον κουπιά για backup. Προτείνεται να πάρετε ένα σφουγγάρι, μια αντλία υδροσυλλεκτών και σάκους επίπλευσης στην άκρη των κουπιών (paddle float) και να βρίσκονται στο εξωτερικό των περισσότερων θαλάσσιων καγιάκ, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα. Το σφουγγάρι και ο υδροσυλλέκτης προορίζονται για να αδειάζετε το νερό και το paddle float θα σας σώσει αν αναποδογυρισετε.

Pro Tips

Ο κομποστοποιητής σακούλας σκουπιδιών είναι ο καλύτερος σας φίλος

Η σακούλα σκουπιδιών – κομποστοποιητής – είναι ένας φθηνός τρόπος για να μειώσετε σημαντικά τις πιθανοτητες να βραχούν τα πράγματα σας, ακόμη και σε μια ολοκαίνουργια σακούλα. Είναι φθηνότερες, πιο ελαφριές και πιο ανθεκτικές από τις συνηθισμένες σακούλες σκουπιδιών και ένας πολύ καλός τρόπος για να ελαφρύνετε την τσάντα σας σε μεγαλύτερες σακούλες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κάθε ένας πρέπει να έχει την σακούλα του, ενώ καλό είναι να υπάρχει και μια εναλλακτική για περίπτωση αντικατάστασης.

Να είστε σίγουροι για αυτά που αγοράζετε

Όταν αγοράζετε νέους στεγανούς σάκους, πρέπει πρώτα να δείτε από τι συστατικά έχουν φτιαχτεί.

 

Aris Katsidis

Aris Katsidis

Eίμαι απόφοιτος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα μηχανοκίνητα, η ποδηλασία και τα χειμερινά σπορ ήταν πάντα και παραμένουν ακόμη στα ενδιαφέροντα μου και προσπαθώ να τα υπηρετήσω όσο τα καλύτερο γίνεται από όποιο πόστο μπορώ.