Μ ε την κλιματική κρίση να βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων ταξιδιωτικών συζητήσεων, η ανάγκη για ταξίδια και εκδρομές που σέβονται το περιβάλλον είναι ίσως μεγαλύτερη από ποτέ.

Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο τα ξενοδοχεία όσο και τα ταξιδιωτικά γραφεία αναζητούν έξυπνες εναλλακτικές, οι οποίες δεν θα μειώνουν την ποιότητα και το επίπεδο της φιλοξενίας, αλλά θα βρίσκονται στην «καρδιά» του αειφόρου τουρισμού αφήνοντας θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και ευρύτερα στη ζωή μας. Ποιες είναι οι τάσεις της νέας χρονιάς οι οποίες στοχεύουν στην εγκαθίδρυση του πράσινου τουρισμού;

Με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να αντιλαμβάνονται πως το να ταξιδεύεις με δικό σου μεταφορικό μέσο δεν είναι και τόσο εύκολο, όλο και περισσότεροι προκρίνουν την επιλογή του τρένου.

Στο βαγόνι του τρένου

Μπορεί το ταξίδι με το αεροπλάνο να μειώνει σημαντικά τον χρόνο, όμως, αυξάνει σημαντικά το ποσοστό ρύπων που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να αντιλαμβάνονται πως το να ταξιδεύεις με δικό σου μεταφορικό μέσο δεν είναι και τόσο εύκολο, όλο και περισσότεροι προκρίνουν την επιλογή του τρένου. Για την εμπειρία που προσφέρει (σκέψου πόσα τοπία μπορείς να παρατηρήσεις μέσα από τα ευκρινή του παράθυρα), για την ικανοποιητική ταχύτητα που αναπτύσσει και την άνεση που σου παρέχει όσο βρίσκεσαι εντός. Στους λόγους, φυσικά, συμπεριλαμβάνεται και η απελευθέρωση λιγότερων ρύπων στο περιβάλλον.

Farm To Table εμπειρίες με γνώμονα το κοινό καλό

Ναι, όλοι στις διακοπές θέλουμε να ξεκουραστούμε και να φορτίσουμε τις δημιουργικές μας μπαταρίες – κι όχι μόνο. Αυτό, όμως, δεν χρειάζεται να γίνει σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Η σύγχρονη τάση θέλει τη διαμονή να πραγματοποιείται σε μέρη καλά φροντισμένα και δίπλα στη φύση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αγροτουρισμός σημείωσε εξαιρετική άνοδο μετά το πέρας των περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Διαμονή που να ανοίγεις το παράθυρο και να παρατηρείς το φυσικό περιβάλλον και να απολαμβάνεις Farm To Table γαστρονομικές εμπειρίες με υλικά από το μποστάνι ή την καλλιέργεια του συγκροτήματος που μένεις. Εξάλλου, μία έκθεση της Booking.com διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ταξιδιωτών που θα ήθελαν να μείνουν σε βιώσιμα καταλύματα αυξήθηκε κατά 19% από το 2016.

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ανακαλύψεις μία νέα πόλη ή χώρα από το να την περπατήσεις;

Άρχισε να περπατάς

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ανακαλύψεις μία νέα πόλη ή χώρα από το να την περπατήσεις; Εκτός από τα αξιοθέατα και τις «κρυμμένες» ομορφιές που συναντάς κυριολεκτικά μπροστά σου, η εξερεύνηση με τα πόδια, το ποδήλατο ή ακόμα και ένα Eco-Scooter ανεβάζει την ταξιδιωτική εμπειρία και μειώνει τους ρύπους λαμβάνοντας υπόψιν ότι δεν είναι και τόσο λίγοι εκείνοι που αποφεύγουν τα ταξί ή άλλα μέσα μεταφοράς. Walk It, λοιπόν!

Φιλοξενία και κυκλική οικονομία

Δύο λέξεις που σύμφωνα με τις ταξιδιωτικές τάσεις του 2023 πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Αυτό που μπορείς σε πρώτο στάδιο να κάνεις είναι να επιλέγεις καταλύματα που προωθούν την ανακύκλωση, προωθούν ένα eco way of living και χρησιμοποιούν οτιδήποτε στα μάτια άλλων φαίνεται περιττό ξανά.

Από τα μικρά έρχεται η μεγάλη αλλαγή

Μπορεί συνήθως οι τάσεις να επικεντρώνονται σε γενικευμένες συμπεριφορές, όμως, ύστερα από αρκετές έρευνες, πλέον οι ταξιδιώτες είναι σίγουροι και πρόθυμοι να αλλάξουν τον τρόπο που ζουν τις διακοπές τους ξεκινώντας από τα μικρά, αλλά ουσιαστικά. Προσπαθήστε, λοιπόν, να αποφύγετε τα πλαστικά μίας χρήσης, να μην αφήνετε τις πετσέτες κάθε μέρα στο πάτωμα και καταλήγουν στο πλυντήριο (ειδικά αν δεν είναι λερωμένες), να αξιοποιείτε τον ήλιο και όχι τόσο τον κλιματισμό, να κάνετε σύντομα ντους (μειώνοντας την σπατάλη νερού) και να μην ανάβετε συνέχεια τα φώτα εντός του δωματίου. Η διαφορά δεν θα είναι τόσο αμελητέα…

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply