Η αλήθεια είναι πως η πρόσκληση του Δειπνοσοφιστήριον για πρώτη φορά, στη φάρμα που διατηρεί στα Μεσόγεια, μου ήρθε σε ένα uber ιδανικό timing. Aφενός, το νέο μου hobby είναι η μικροκαλλιέργεια λαχανικών σε ένα μάλλον αστικό μπαλκόνι των Βριλησσίων, αφετέρου, η ισχυρή farm to fork τάση στο γαστρονομικό σύμπαν του Τώρα, καθιστούσε απαραίτητη αυτή την εμπειρία. Και η υπερδημιουργική ομάδα του Δειπνοσοφιστήριον, ξέρει να είναι πρωτοπόρος!

Έτσι, μία ηλιόλουστη- μετά από αναπάντεχη καταιγίδα- ημέρα στις αρχές του Νοέμβρη η Φύση και η Γαστρονομία έδωσαν ραντεβού σε έναν ευλογημένο τόπο, για ένα βιωματικό event με νόημα και ουσία. Περπατήσαμε στο αφράτο χώμα, αφοσιωθήκαμε στη Γη, συμμετείχαμε σε γεωργικές εργασίες και ανακαλύψαμε την αξία της βιωσιμότητας σε μια έκταση 32 στρεμμάτων «στη φάρμα στα Μεσόγεια», η οποία τροφοδοτεί με βρώσιμα λουλούδια, λαχανικά, καρπούς από δέντρα, αβγά, πουλερικά το Delta Restaurant αλλά και το «Δειπνοσοφιστήριον». Η φάρμα είναι 100% οργανική και σχεδόν βιοδυναμική.

Δειπνοσοφιστήριον φάρμα

Ο Executive Chef και συνιδιοκτήτης του «Δειπνοσοφιστήριον», Δημήτρης Σκαρμούτσος, εξήγησε το πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε η ιδέα αυτή, με σημείο εκκίνησης τη βιωσιμότητα. «Καθημερινά ακολουθούμε ένα μοντέλο που αφήνει θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και συνειδητοποιούμε ότι είναι εφικτό.  Δίνουμε προτεραιότητα στα λαχανικά και στα φρούτα, κοιτώντας πρώτα τι υπάρχει γύρω μας, δημιουργώντας με βάση της αρχή της τοπικότητας και της εγγύτητας, χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον ή να ενθαρρύνουμε την εντατική παραγωγή». Τη σκυτάλη πήρε ο Δημήτρης Χατζηδημητρίου, ο άνθρωπος που μαζί με τον συνέταιρό του, Ανδρέα Παξινό, βρίσκονται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία. Στη συνέχεια,  μετακινηθήκαμε  στον ελαιώνα όπου οι πιο ενθουσιώδεις μάζεψαν ελιές χρησιμοποιώντας παραδοσιακά εργαλεία και έμαθαν λεπτομέρειες για την τέχνη της ελαιοκομίας από τους ειδικούς.

Lunch al fresco

Τα τραπέζια, στρωμένα στο πάνω μέρος του περιβολιού, στον ίσκιο των κυπαρισσιών και με θέα τον πύργο της Βραυρώνας,  μας «φώναζαν» να καθίσουμε και να απολαύσουμε τις γεύσεις που με μεράκι και φροντίδα ετοίμασαν οι μάγειρες του Δειπνοσοφιστήριον υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Σκαρμούτσου. Ο Άρης Σκλαβενίτης επέλεξε συγκεκριμένα κρασιά που συμπλήρωσαν τις γεύσεις και μίλησε για τον ελληνικό αμπελώνα και τη θέση που διεκδικεί στον παγκόσμιο στίβο.

Η μυρωδιά του φρέσκου ψητού ψωμιού, των φρεσκοκομμένων λαχανικών και των αρωματικών βοτάνων γέμισε την ατμόσφαιρα, καθώς  σε ένα οpen air party γεύσεων μοιραζόμασταν φαγητό και κουβέντα. Όλοι γίναμε μέρος μιας  μεγάλης παρέας που νοιάζεται, παρατηρεί, μεριμνά, καλλιεργεί, συντηρεί, σέβεται και αδημονεί να μάθει να αξιοποιεί ποικιλοτρόπως όσα απλόχερα χαρίζει ο φυσικός μας βιότοπος.

25 χρόνια αφοσίωση στην υψηλή γεύση

Ως ενθύμια αυτής της  μοναδικής ημέρας, πήραμε μία  eco shopping bag με ένα εξαιρετικό αγουρέλαιο, τοματίνια, αβγά και πράσινη σαλάτα παραγωγής , για να μοιραστούμε και στο σπίτι  αυτά που γευτήκαμε. Μέσα κρυβόταν και το επετειακό λεύκωμα για τη συμπλήρωση των 25 χρόνων του «Δειπνοσοφιστήριον» που ξεκίνησε από τα αδέλφια Δημήτρη & Παναγιώτη Χριστοφιλέα και με τον ξάδελφο τους Διομήδη Καψάλη. Η έλευση του τέταρτου συνιδιοκτήτη και Executive Chef Δημήτρη Σκαρμούτσου, έφερε ακόμη μεγαλύτερη εξέλιξη, με μενού που παντρεύουν τη μεσογειακή με τη διεθνή κουζίνα, το παραδοσιακό με το σύγχρονο, το comfort food με την υψηλή γαστρονομία. Η έκδοση καταγράφει το ταξίδι από τη Μάνη της παράδοσης, το οικογενειακό τραπέζι και τον πλούτο της ελληνικής γης στην Αθήνα του σήμερα, τη βιωσιμότητα και τις πρωτοποριακές γαστρονομικές τεχνικές που οδήγησαν στα αστέρια.  Αυτά του οδηγού Michelin, που απέσπασε το εστιατόριο DELTA το 2022 και το 2023 (δύο Αστέρια Michelin & Πράσινο Αστέρι Michelin).

Δειπνοσοφιστήριον crew

Jana Čechová (Restaurant Manager Delta) – Γιώργος Παπαζαχαρίας (Επικεφαλής Chef Delta)- Δημήτρης Σκαρμούτσος (Chef)- Δημήτρης Χριστοφιλέας (CEO)

Η τεχνογνωσία βρήκε εφαρμογή πέρα από τα όρια του catering, οδηγώντας στο τρίπτυχο Dining-Catering-Experience, καθώς ο όμιλος πλέον αριθμεί 7 εστιατόρια σε εμβληματικά μουσεία, οργανισμούς & εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αθήνα.

Σχεδόν 5 ώρες, δύο νέες φιλίες και περίπου  3.875 θερμίδες μετά  συμφωνήσαμε όλοι πως το press event στην φάρμα δεν ήταν απλά μια τυπική συνάντηση, ούτε καν μία ευφάνταστη επαγγελματική αλλά μια ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και να ανακαλύψουμε τη χαρά της φύσης και της κοινωνικής σύνδεσης αξίες που το Δειπνοσοφιστήριον πρεσβεύει.

 

Farm to Fork: @farmtofork
Φαγητό: @catering.dipnosofistirion
Φωτογράφος: @zakviemon

Κάτια Μηλιαράκη

Κάτια Μηλιαράκη

Kριός και ΜεγαλοΣαββατογεννημένη στη Ζάμπια, συνδυασμός που από μόνος του αποτελεί περιπέτεια! Για Νομική το πήγαινα αλλά μία μέρα είδα Lou Grant στην tv των 80’s και ερωτεύτηκα τη δημοσιογραφία: ΕΡΤ ελεύθερο ρεπορτάζ με το μικρόφωνο, Γραμμή, ΚΑΙ, ΕΝΑ, 24 Ώρες, Skai 100,4 τότε, Ελεύθερος Τύπος, Antenna-Πρωινός Καφές και μετά διευθυντικές θέσεις σε ΕΓΩ, ‘Εθνος, Ένθετα Περιοδικά- Ελεύθερος Τύπος, Deluxe, Passepartout, Επενδυτής, Managing Editor στο Grec14n, Guest editor στο Ready2board, δημιουργικές συνεργασίες με διαφημιστικές εταιρείες. Αν αυτό δεν είναι IRONMAN τότε τί είναι; Λαχάνιασα και μόνο που τα γράφω… Μετά από 3 δεκαετίες -στον πλανήτη των lifestyle media- ήρθε η ώρα για την αληθινή περιπέτεια, την αληθινή πρόκληση. Αυτή που έχει διατυπώσει πολύ καλύτερα από εμένα ο Sir Edmund Hillary: “It’s not the mountain we conquer, but ourselves”.

Leave a Reply