Ο λοι όσοι έχουν εξερευνήσει τα όριά τους σε μια ανάβαση προς την «Στέγη του Κόσμου» γνωρίζουν καλά πως ένα επιτυχημένο ταξίδι στο Everest ξεκινά με την τελετή Puja…

Πριν φύγουν από το basecamp και ξεκινήσουν το extreme ταξίδι τους προς την κορυφή, οι τολμηροί ορειβάτες και οι sherpas συμμετέχουν στην τελετή “Puja”. Η εντυπωσιακή τελετουργία είναι ένα «δικαίωμα ασφαλούς διέλευσης» που τελείται για να συνδεθούν οι άνθρωποι πνευματικά με τα βουνά, να έρθουν σε επαφή με τη θεϊκή οντότητα της Σαγκαμάρθα και να προσευχηθούν για μια ασφαλή και επιτυχημένη αποστολή.

Τελετή Puja πριν από ανάβαση στο Makalu (Photo: Emily Harrington)

H τελετή Puja είναι μια συγκινητική εμπειρία για όποιον έχει την ευκαιρία να παρευρεθεί. Αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την εξέλιξη κάθε αποστολής στο μυθικό βουνό. Η κυριολεκτική μετάφραση της προσευχής είναι «σεβασμός». Η ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η τελετή δεν επιλέγεται τυχαία, αλλά πρέπει πρώτα να έχει προταθεί από έναν τοπικό ιερέα Λάμα, του πιο κοντινού μοναστηριού.

“Puja” είναι ένα τελετουργικό λατρείας που τελείται από τους Ινδουιστές στo οποίo οι μοναχοί διαλογίζονται και προσεύχονται για να ζητήσουν τις ευλογίες και τη βοήθεια των δικών τους θεοτήτων. Παραδοσιακά, σε ένα μοναστήρι, οι μοναχοί και οι μοναχές κάνουν προσευχές για τη μακροζωία, την υγεία και την επιτυχία των δασκάλων, των φίλων τους, των ευεργετών τους, όλων των ζωντανών όντων και για την παγκόσμια ειρήνη. Είναι μια τελετή που μπορεί να τιμά την παρουσία επισκεπτών ή να γιορτάζει πνευματικά μια εκδήλωση.

Οι sherpas της κάθε αποστολής είναι πάντα ενθουσιασμένοι με το να προετοιμάσουν μία επιτυχημένη τελετή Puja. Φέρνουν ειδικά τρόφιμα και ποτά ως προσφορές στους Θεούς του βουνού για να τους τιμήσουν και να τους καθησυχάσουν. Μαζί με τον εξοπλισμό αναρρίχησης που θα προσφέρουν οι ορειβάτες θα προσευχηθούν για ένα ευλογημένο ταξίδι. Οι προσευχές τους έχουν σκοπό να αποτρέψουν τα τρία σημαντικότερα εμπόδια: τα κοσμικά, τα εσωτερικά και τα μυστικά εμπόδια, τις αρνητικές συνθήκες δηλαδή που θα εμποδίσουν να πετύχουν τους κοσμικούς και πνευματικούς τους στόχους.

Οι προσευχές κατά τη διάρκεια της τελετής συνοδεύονται με προσφορές από τρόφιμα και ποτά στους Θεούς του βουνού. (Photo © Matt Dickinson)

Οι προετοιμασίες της τελετής

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τελετή κατασκευάζεται ένα πέτρινο βάθρο από εκατοντάδες πέτρες που πρέπει να μετατοπιστούν στο σημείο της τελετής για να “χτιστεί” η απαραίτητη βάση. Πάνω σε αυτήν θα στερεωθεί ένας στύλος που θα ενώσει μακρά σκέλη από χρωματιστά υφάσματα (άσπρα, μπλε, πράσινα, κόκκινα και κίτρινα), τις σημαίες προσευχής.

Οι μακριές σειρές των σημαιών προσευχής παραμένουν έως το τελικό στάδιο της τελετής. Προσφέρουν τις ευλογίες για τα μέλη της αποστολής, ενώ έχει μεγάλη σημασία να μην αποσπαστούν και φύγουν, καθώς θεωρείται πολύ κακή τύχη.

Για τους ορειβάτες είναι σημαντικό στην τελετή, να λάβει τις ευλογίες ο εξοπλισμός της αναρρίχησής τους. Κραμπόν, πιολέ και όσα αντικείμενα ακόμα εμπιστεύονται για να τους φέρουν καλή τύχη. Ακούν ευλαβικά τις προσευχές των ντόπιων sherpas, θα πιουν από μικρά φλιτζάνια κρασί ρυζιού και όλοι μαζί θα μοιραστούν μπισκότα, φρούτα και γλυκά.

Στο τελευταίο μέρος του τελετουργικού Puja ρίχνουν στον αέρα ρύζι και ένα αλεύρι που ονομάζεται “tsampa”. Το αλεύρι είναι ένα βασικό στοιχείο της θιβετιανής διατροφής και πολλές φορές απλώνεται στα πρόσωπα των ορειβατών και των sherpas. Στο τέλος, πετιέται στον αέρα για τον εορτασμό και για καλή τύχη.

Η τελετή έχει ολοκληρωθεί και για τους ντόπιους έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό ορόσημο. Οι Θεοί έχουν τιμηθεί για να ευλογήσουν την ασφαλή διέλευση προς την κορυφή. Οι θνητοί έδειξαν τον σεβασμό τους στο βουνό και τα πνεύματα που το φυλάσσουν.

Ακόμα και για τους δυτικούς ορειβάτες το τελετουργικό είναι ζωτικής σημασίας, αφού ισχυροποιεί τους δεσμούς της ομάδας για τον υπέρτατο σκοπό και δημιουργεί θετικό κλίμα για συνεργασία και πίστη στην αποστολή τους!

Η λέξη “pūjā” είναι σανσκριτική και σημαίνει σεβασμό, τιμή και λατρεία. Είναι το βασικό τελετουργικό του Ινδουισμού, η στοργική προσφορά φωτός, λουλουδιών και νερού ή φαγητού στους Θεούς του!

Argiris Kritharoulas

Argiris Kritharoulas

Όταν δεν «τρέχει» στη ζωή, τρέχει ελεύθερος στα βουνά! Για 25 χρόνια τρέχει δημιουργικά ανάμεσα σε Bright Ideas & Media, και η εμπειρία αυτή (πες το και λόξα) γέννησε το iRun... and i am free! και το Terra Adventure Magazine! Θεωρεί ότι η αγάπη και η τέχνη μπορούν να σώσουν τον κόσμο, αλλά ο δικός του πολύτιμος κόσμος είναι η οικογένειά του! «Life is a rocky marathon route - staying active and positive is the path to conquer your dreams!» είναι το τελευταίο μότο του.