Ξ εκίνησε ως μία ακόμη τάση. Η αρχική αντιμετώπιση που έλαβε από την παγκόσμια ταξιδιωτική κοινότητα που κινούνταν στα κλασικά μονοπάτια που οι παλαιοί αγαπούν να χαρακτηρίζουν ως εφήμερα και προσωρινά. Τους διέψευσε. Και κάπως έτσι, το solo travelling – αυτό που σε απτή μετάφραση αποδίδεται ως “ατομικό ταξίδι” συνιστά μία από τις δημοφιλέστερες εκδοχές ταξιδιού σήμερα.

Ξεπερνώντας κάθε κοινωνικό κατάλοιπο περί αμηχανίας που συχνά η μοναχικότητα σε ξένο προορισμό γεννά, η εμπειρία του solo travelling εστιάζει σε όλα εκείνα που μπορείς να υλοποιήσει κανείς όταν ορίζει ο ίδιος τον χρόνο των διακοπών του: επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ανάσες στη φύση, οξυγόνο μέσα από τις στοές κάθε πόλης που την ανακαλύπτεις καλύτερα όταν την περπατάς. Επειδή, όμως, το solo travelling μπορεί εύκολα από απολαυστικό να μετατραπεί σε χαοτικό, αποφάσισε να αποκωδικοποιήσουμε όσα οι καλά μυημένοι εκμυστηρεύονται και να δημιουργήσουμε έναν εναλλακτικό, μα απαραίτητο οδηγό για ατελείωτο ταξίδι συλλογικής ατομικότητας…. 

solo traveller

Dinner For One

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η σκέψη του να δειπνήσουν μόνοι τους αποτελεί ίσως τελικά και ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για να ταξιδέψουν χωρίς plus one. Μόλις, όμως, ξεπεράσετε την πεποίθηση ότι όλοι σας παρατηρούν ή σας κρίνουν, μετατρέπεται σε μία εντελώς απελευθερωτική εμπειρία. «Το να τρώτε μόνοι σας δεν είναι τόσο ασυνήθιστο όσο φαντάζεστε», λέει η Estée Lalonde, δημιουργική διευθύντρια και influencer με πάθος για τα σόλο ταξίδια. “Προσωπικά, το βρίσκω ενδυναμωτικό!”, συμπληρώνει.

Ενέσεις αυτοπεποίθησης

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που νιώθουν νευρικότητα όταν συναντούν νέους ανθρώπους με τους εσωστρεφείς να δυσκολεύονται να κάνουν την πρώτη κίνηση όταν φτάνουν σε ένα νέο μέρος. Αλλά να θυμάστε ότι όλοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση και οι περισσότεροι solo ταξιδιώτες έχουν βιώσει τα ίδια συναισθήματα. Τα πρώτα πέντε δευτερόλεπτα είναι τα πιο δύσκολα, αλλά μόλις συστηθείτε, θα συνειδητοποιήσετε γρήγορα ότι δεν ήταν τόσο μεγάλη υπόθεση όσο νομίζατε στην αρχή. Βαθιές ανάσες, κοινωνικότητα και αυτοπεποίθηση στον υπερθετικό βαθμό και ξεκινάμε.

Η ευδαιμονία του πολιτισμού

Η άφιξη σε έναν προορισμό την ώρα που οι ντόπιοι ετοιμάζονται για ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός μπορεί να είναι ένας απίστευτος τρόπος για να γίνετε κοινωνός τους. Δοκιμάστε, λοιπόν, να αναζητήσετε θρησκευτικές γιορτές, αργίες και πάρτι στους δρόμους, να δείτε ποια ώρα είναι η καλύτερη για να επισκεφθείτε τον τόπο και προγραμματίστε αναλόγως. Θα πάρετε μια πραγματική γεύση από τους ανθρώπους, το φαγητό, ακόμη και τη μουσική, και ίσως τελικά να κάνετε φίλους στην πορεία που θα σας συνοδεύσουν και μετά την επιστροφή.

solo traveller

Η – σωστή – ομάδα νικά

Η κράτηση εκδρομών και ομαδικών εκδηλώσεων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε άλλους ταξιδιώτες. Οι περισσότεροι ξενώνες διαθέτουν έναν κατάλογο δραστηριοτήτων για να εγγραφούν οι φιλοξενούμενοι, και αν όχι, τότε υπάρχουν περιπατητικές εκδρομές ή εκδηλώσεις με ζωντανή μουσική σε τοπικά μπαρ. «Προσπαθήστε να βλέπετε τους ανθρώπους ως ευκαιρίες», συμβουλεύει ο Toby, δημιουργός ταξιδιωτικού περιεχομένου. «Θα ενσωμάτωνα στο πρόγραμμά σας κοινές δραστηριότητες και θα θυμόμουν ότι πιθανότατα δεν θα ξαναδείτε ποτέ αυτούς τους ανθρώπους, οπότε δεν έχετε να χάσετε τίποτα σχεδόν σε οποιαδήποτε αλληλεπίδραση και ενδεχομένως πολλά να κερδίσετε».

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών

Το να μείνετε εστιασμένοι στο τηλέφωνό σας δεν είναι κάτι απόλυτα κακό. Και ενώ αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε αν αισθάνεστε νευρικοί, υπάρχουν λίγο πιο ρομαντικές συνθήκες, όπως το να καθίσετε σε μια καφετέρια στην άκρη του δρόμου και να χαθείτε στις σελίδες ενός καλού βιβλίου.

(Για) την ασφάλειά σου

Πάντα υπάρχει κάτι που δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο σε κάθε ταξίδι, και ως solo traveller, θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι θα μετριάσετε το άγχος που προέρχεται από αιφνίδιες αλλαγές, όπως παραδείγματός χάρη στα δρομολόγια. Η αγορά ταξιδιωτικής ασφάλισης είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τυχόν ακυρώσεις μεταφορών και απρόβλεπτες περιστάσεις και θα καλύψει τυχόν έξοδα από τραυματισμούς ή κλοπές. Γιατί, κάποια στιγμή στη ζωή έρχεται η πράξη να υπερκαλύψει τη θεωρία.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply