Τ α τελευταία 3 χρόνια, η ομάδα της Terra Pindus δουλεύει σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας εθελοντικές δράσεις συντήρησης υφιστάμενων μονοπατιών.

Εντός του 2020 το έργο πήρε και επίσημη χροιά, το κατάτμησε σε 14 μικρότερα τμήματα που συμπίπτουν με την περιοχή ευθύνης του εκάστοτε αρμόδιου δασαρχείου. Η Terra Pindus (ως ΚοινΣΕπ Παραγωγικού σκοπού), συντάσσει και νόμιμα υποβάλλει δασικές μελέτες συντήρησης, σήμανσης και διάνοιξης μονοπατιών.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αποκατασταθεί & χαρτογραφηθεί, μέσα από αυτοχρηματοδοτούμενες ιδιωτικές πρωτοβουλίες και εθελοντισμό, περισσότερα από 130χλμ παλιών, ξεχασμένων μονοπατιών της Πίνδου

Το Pindus Trail είναι ένας ενιαίος πεζοπορικός άξονας 600χλμ. που διατρέχει την ραχοκοκαλιά της Πίνδου σε όλο το μήκος της, από τους Δελφούς μέχρι και τις λίμνες των Πρεσπών στα Β.Δ. σύνορα της χώρας. Το μονοπάτι της Πίνδου, βασισμένο σε διεθνή πρότυπα, χωρίζεται σε 5 ενότητες και αποδίδει 42 διαδοχικά ημερήσια τμήματα. Τα τελευταία χρόνια έχουν αποκατασταθεί & χαρτογραφηθεί, μέσα από αυτοχρηματοδοτούμενες ιδιωτικές πρωτοβουλίες και εθελοντισμό, περισσότερα από 130χλμ παλιών, ξεχασμένων μονοπατιών της Πίνδου.
Σκοπός του “Pindus Trail” είναι να αναδείξει την άγνωστη ορεινή Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας κοντά της ανθρώπους που τους συναρπάζει η φύση, η ιστορία και ο πολιτισμός του κάθε τόπου.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Σε όλη την δύσκολη πορεία των προσπαθειών τους, οι δράσεις και τα έργα της Terra Pindus υπήρξαν κυρίως αυτοχρηματοδοτούμενα, όμως μέσα στο 2020 φορείς, ορισμένες επιχειρήσεις και ιδιώτες την στήριξαν και οικονομικά. Αυτή τη στιγμή μια οικονομική ενίσχυση από τους φίλους του Pindus Trail θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος του μονοπατιού.

• Για να υποστηρίξει όποιος επιθυμεί την προσπάθεια αυτή ακόμα παραπάνω, μπορεί να κάνει μια δωρεά πατώντας εδώ.

Ποιος είναι ο προγραμματισμός

Ο άμεσος προγραμματισμός είναι να υποβληθεί η δασική μελέτη του τμήματος Δελφοί – Βαρδούσια το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες καθαρισμού, διαμόρφωσης και σήμανσης.

Ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, είναι το συνολικό Μονοπάτι της Πίνδου 600χλμ να είναι έτοιμο και σηματοδοτημένο σε 3 χρόνια από την έναρξη εργασιών του πρώτου τμήματος, δηλαδή στο τέλος της άνοιξης 2023, εφόσον επιτύχουν την επαρκή χρηματοδότηση από φορείς και ιδρύματα με τους οποίους είναι ήδη σε επαφή και αναμένονται εξελίξεις.
Όλα αυτά, εξαρτώνται βεβαίως και από την έκβαση απρόβλεπτων παραγόντων, όπως μια πιθανή δεύτερη καραντίνα.

Τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα

Θα ακολουθήσουν: ολοκλήρωση της έρευνας πεδίου στα μονοπάτια της γραμμής διάσχισης Δελφοί – Βαρδούσια, εργασίες συντήρησης, εθελοντικά διήμερα και θεματικές εκδηλώσεις. Επίσης, θα ολοκληρωθούν οι έρευνες και καταγραφές πεδίου στο δεύτερο τμήμα υλοποίησης της πρώτης ενότητας του μονοπατιού, τη γραμμή διάσχισης Βαρδούσια – Καρπενήσι.

Διαφάνεια

Τα έσοδα της εταιρίας μετατρέπονται στο μεγαλύτερο μέρος τους σε προμήθειες-υλικά, μισθοδοσία εργαζομένων, εργατών και ντόπιων συνεργείων στα χωριά που δραστηριοποιείται η Terra Pindus. Στην πολύ σπάνια περίπτωση όπου μετά από την πληρωμή πάσης φύσεων εξόδων, απομένει κέρδος, αυτό κατατίθεται ως “μαγιά” για τους επόμενους γύρους έρευνας και εργασιών πεδίου.

H ομάδα της Terra Pindus

Το Terra Pindus αποτελείται από μια ομάδα ανθρώπων που έμαθε να πορεύεται με τη φύση! Έμαθε να ρεμβάζει στα βουνά, να τα’ ακούει, να τα αισθάνεται και να ελπίζει σε αυτά. Εργαζόμενοι ως ιδιώτες και αφοσιωμένοι στην παραμονή μας στην ύπαιθρο, την εξερεύνηση, την καταγραφή και την ανάδειξη αναξιοποίητων στοιχείων της πολυποικιλότητας της Πίνδου και λοιπών ορεινών όγκων της χώρας, φούντωσε η αναζήτηση μιας κοινής επιθυμίας!

Αυτής της ολοζώντανης επιθυμίας, που γεννά το όραμα, δένει τους ανθρώπους και τους θέτει αντιμέτωπους με την πρόκληση. Μια μεγάλη αλλά πραγματικά ωφέλιμη δοκιμασία για μας, που την ζούμε, αλλά και για όσους θελήσουν να αξιοποιήσουν καταλλήλως το αποτύπωμα της!

Επιδίωξη μας έγινε να αναλάβουμε αυτοβούλως την έρευνα και καταγραφή παμπάλαιων μονοπατιών διαβίωσης σε όλο το ανάπτυγμα της δαιδαλώδους οροσειράς της Πίνδου. Τα επιλεγμένα μονοπάτια, θα μας αποδώσουν τη συρραφή ιστορικών διαδρομών για τη χάραξη και κατασκευή του μεγαλύτερου ενιαίου μονοπατιού της χώρας και λοιπων διαδρομών δικτύωσης του συνολικού σχεδίου.

Ο στόχος μας όμως, δεν είναι αμιγώς κατασκευαστικός, αλλά πηγάζει από μια βαθύτερη ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της γενικότερης σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, προωθώντας μια εναλλακτική βιώσιμη προοπτική στις τοπικές κοινωνίες που ερημώνουν και αφήνονται στην τύχη τους.

Το όραμα της ομάδας εκφράζεται μέσα από τη συλλογική επιθυμία για την άμεση εφαρμογή σχεδίων διατήρησης & ανάδειξης της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Πίνδου. Ο σκοπός ενισχύεται μέσα από δεκάδες δράσεις, που τεκμηριώνουν την έως τώρα προσπάθεια, αλλά και αρματώνουν τη βιωσιμότητα του για το μέλλον!

• Με πληροφορίες από το: www.terrapindus.gr

Ενημερωθείτε για όλα τα τελευταία νέα του Pindus Trail στη σελίδα: www.facebook.com/PindusTrail/

Argiris Kritharoulas

Argiris Kritharoulas

Όταν δεν «τρέχει» στη ζωή, τρέχει ελεύθερος στα βουνά! Για 25 χρόνια τρέχει δημιουργικά ανάμεσα σε Bright Ideas & Media, και η εμπειρία αυτή (πες το και λόξα) γέννησε το iRun... and i am free! και το Terra Adventure Magazine! Θεωρεί ότι η αγάπη και η τέχνη μπορούν να σώσουν τον κόσμο, αλλά ο δικός του πολύτιμος κόσμος είναι η οικογένειά του! «Life is a rocky marathon route - staying active and positive is the path to conquer your dreams!» είναι το τελευταίο μότο του.