Σ υζητώντας με την παρέα για μια διαφορετική εξόρμηση στη φύση, αυτή τη φορά στο τραπέζι έπεσε μία εξαιρετική ιδέα: τρουφοκυνήγι στα Μετέωρα. Δράση, γεύση, ενημέρωση, και μάλιστα «υπό τη σκιά» των Μετεώρων, είναι μία απολαυστική εμπειρία που αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμά σου.

 Γράφει η Έλενα Μαθιοπούλου

 

Το «Κυνήγι Τρούφας» στα Μετέωρα ξεκινάει συνήθως στις 10 το πρωί, οπότε για να μην τα στριμώξεις όλα σε μια μέρα, το καλύτερο είναι να κλείσεις δωμάτιο στην Καλαμπάκα από την προηγούμενη και -γιατί όχι- να την εκμεταλλευτείς με μια εξόρμηση στους πιο επιβλητικούς γιγαντιαίους ορεινούς όγκους της Ελλάδας και τη δεύτερη μεγαλύτερη και σημαντικότερη μοναστική κοινότητα, μετά το Άγιο Όρος.

Την ημέρα του πολυπόθητου κυνηγιού, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να φροντίσεις να είσαι στην ώρα σου στο σημείο εκκίνησης -στις 10 π.μ. στο Μουσείο ή το ξενοδοχείο σου, ανάλογα τη συνεννόηση- και όλα τα άλλα άσ’τα στους ειδικούς. Η εναλλακτική δραστηριότητα που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών, διαρκεί περίπου 3 ώρες και συμπεριλαμβάνει δράση, φαγητό με καλό κρασί, ξενάγηση στα δύο μουσεία και ένα γλυκό γευστικό επίλογο. Ό,τι και να ακούσεις για το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, πρέπει να περπατήσεις ο ίδιος μέσα σ’ αυτό το υπεραιωνόβιο, μοναστηριακό δρυόδασος για να καταλάβεις πόση ομορφιά κρύβει.

Κυνηγώντας τρούφες Μετέωρα

Οι οδηγοί μας, ο Αργύρης και τα τρουφόσκυλά του, Λάρα και Σαρλί, μας περιμένουν! Το σύνθημα δίνεται και αρχίζει αμέσως η αναζήτηση σε κάθε γωνιά του δάσους. Πρώτη τρούφα, δεύτερη, τρίτη… τα σκυλιά συνεχίζουν ασταμάτητα, ενώ λίγη ώρα μετά, σταματούν και έρχονται για να πάρουν την επιβράβευσή τους -πολλά χάδια απ’ όλους- για τις εξαιρετικές οσφρητικές ικανότητές τους στον εντοπισμό της τρούφας.

κυνήγι τρούφας Μετέωρα

Τα σκυλιά συνεχίζουν ασταμάτητα και εμείς τα ακολουθούμε κατά πόδας, ενώ ο οδηγός μάς συστήνει τον κόσμο της τρούφας και των μανιταριών με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες (Photo credits: meteoramuseum.gr)

«Επί το έργον»

Η συνέχεια αρχίζει να αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο λόγος τώρα δίνεται στους σεφ του Μουσείου, που βάζουν στη φωτιά ένα τεράστιο σκεύος χωρητικότητας 50 πιάτων και αρχίζουν το μαγείρεμα με τους καρπούς των κόπων μας -για την ακρίβεια, βέβαια, ο κόπος ήταν των δύο αγαπημένων τετράποδων. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μιας πεντανόστιμης τρουφομακαρονάδας οι σεφ μοιράζονται μαζί μας τα μυστικά της τρούφας και πώς μαγειρεύεται.

Μανιτάρια Μετέωρα

Ταυτόχρονα, γευόμαστε 2-3 είδη μανιταριών σε λάδι από τα προϊόντα του μουσείου. Όσο για τη στιγμή που σερβίρεται η αχνιστή και μυρωδάτη τρουφομακαρονάδα και ανοίγονται τα μπουκάλια με το κρασί, άλλο να στο περιγράψουμε και άλλο να το δοκιμάζεις. Τέλος, απολαμβάνουμε ένα πολύ γλυκό γευστικό επίλογο, που δεν είναι άλλος από το γλυκό κουταλιού μανιτάρι, μία πραγματικά ελληνική πρωτοτυπία!

Επιστροφή στο Μουσείο

Μετά τη γευστική «τρουφοπανδαισία» που ζήσαμε κάτω από τη σκιά των δέντρων, επιστρέφουμε στο Μουσείο για δύο ξεναγήσεις: μία στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων με πολλά πουλιά και ζώα και άλλη μία στο επάνω επίπεδο, στο Μουσείο Μανιταριών, το μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη. Η παρουσίαση γίνεται σε πραγματικό περιβάλλον και ενώ τα μανιτάρια είναι γλυπτά, ωστόσο, βρίσκονται σε απόλυτη πιστότητα σε χρώμα και μέγεθος με τα αληθινά και γι’ αυτό αναγνωρίσαμε και αυτά που συλλέξαμε πριν στο δάσος.

Την ώρα της ξενάγησης, οι άνθρωποι του μουσείου μάς λένε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα περί μανιταριών, επισημαίνοντας φυσικά ότι η συλλογή τους πρέπει να γίνεται μόνο από γνώστες και ότι ποτέ δεν τα τρώμε αν δεν μπορούμε να τα ταυτοποιήσουμε. Οπότε, αν η επόμενη ιδέα της παρέας, είναι: «γιατί δεν πάμε μια βόλτα στην Πάρνηθα να μαζέψουμε μανιτάρια;», καλό θα είναι να το ξεχάσετε αν δεν έχετε καλές γνώσεις επί του θέματος.

Μετέωρα

 Επτά αιώνες ασκητισμού στους κάθετους βράχους των Μετεώρων, που προκαλούν δέος. Οι βράχοι δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια, όταν όλος ο κάμπος ήταν θάλασσα

• Photo credit: Nikos Kavvadas / Unsplash

 

Η ενδιαφέρουσα αυτή εναλλακτική εμπειρία, ολοκληρώνεται στο πωλητήριο του Μουσείου, από το οποίο έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ 70 προϊόντων μανιταριών και τρούφας. Να σημειώσουμε εδώ, ότι τα προϊόντα αυτά τα βρίσκουμε σε αρκετά καταστήματα στην Ελλάδα, ενώ γίνονται και εξαγωγές σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία κ.ά.

Στη «Γιορτή Μανιταριού» που διοργανώνει το Μουσείο κάθε χρόνο, στο τέλος του καλοκαιριού, στην Καλαμπάκα, είναι μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψεις νέες γευστικές εμπειρίες με τα εδώδιμα άγρια μανιτάρια που υπάρχουν στη χώρα μας, να παρακολουθήσεις σεμινάρια μανιταρογνωσίας, συλλογή και ταυτοποίηση μανιταριών, κυνήγι τρούφας, αλλά και συναυλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις για τα παιδιά και πολλά άλλα δρώμενα. Η είσοδος είναι δωρεάν και έρχονται χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 24320 24959 ή στα email: info@meteoramuseum.gr – info@trufflehunting.net και να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες: www.meteoramuseum.gr, www.trufflehunting.net

• Θέλεις περισσότερες ιδέες για outdoor activities, ταξίδια και περιπέτεια; Ξεφύλλισε το e-mag του TERRA εδώ ή αναζήτησε το δικό σου τεύχος στα σημεία διανομής.

Terra Magazine

Terra Magazine

Το Terra Magazine είναι ένα online ημερολόγιο με προσωπικές ιστορίες γεμάτες περιπέτεια, ταξίδια και εικόνες. Είναι η γραμμή εκκίνησης για την επίτευξη μοναδικών κατορθωμάτων. Είναι ολόκληρος ο κόσμος μέσα από λέξεις και unique φωτογραφίες!

Leave a Reply