Η  ιδιαίτερη – κι άκρως σαγηνευτική – γοητεία του βυθού είναι μόλις ένας από τους λόγους που το υποβρύχιο σύμπαν γνωρίζει πρωτόγνωρη δημοφιλία.

Διεγείροντας την αδρεναλίνη και την περιέργεια όσων διψούν να βουτήξουν σε αχαρτογράφητα νερά, αρκετοί επαγγελματίες της δράσης και της High End φιλοξενίας επενδύουν στην έλξη που το υποθαλάσσιο στοιχείο γεννά, επενδύοντας στον τομέα τουρισμού του.

Αναπτύσσοντας, ουσιαστικά, δραστηριότητες, μέρη, εξοπλισμό, παροχές που καθιστούν την κατάβαση κάτω από την επιφάνεια του νερού περισσότερο προσιτή – ως προς τη διαδικασία, όχι τόσο ως προς το κόστος. Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη του υποθαλάσσιου τουρισμού αποτελεί σήμερα ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση, δεδομένου ότι τα μόνα οχήματα που είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν στον βυθό ήταν εμπορικά σκάφη, αξιοποιούμενα αποκλειστικά για εμπορικούς σκοπούς και τη μεταφορά ορυκτών με ασφάλεια.

Υποθαλάσσιος τουρισμός: Όταν η εξερεύνηση ξεκινά από τον βυθό της θάλασσας

Τι συμβαίνει με τον υποθαλάσσιο τουρισμό σήμερα;

Η αλήθεια είναι ότι ο υποθαλάσσιος τουρισμός δεν αποτελεί μία καινούρια πρακτική. Ήταν το 1942, όταν o Ζακ-Υβ Κουστώ έκανε scuba diving ανακαλύπτοντας δεκάδες είδη ζωής κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Τότε, όμως, ήταν απαραίτητος να είσαι ειδικός για να εξερευνήσεις.

Πιο πρόσφατα, ωστόσο, μια αλλαγή στη σκέψη έδωσε τη δυνατότητα σε όσους δεν είναι έμπειροι δύτες ή κολυμβητές ή δεν έχουν το χρόνο ή τα μέσα να αποκτήσουν πιστοποίηση κατάδυσης να ανακαλύψουν τον βυθό. Εμπειρίες όπως το Seawalker στο Green Island στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο επιτρέπουν στους ανθρώπους να καταδυθούν φορώντας ένα μεγάλο γυάλινο κράνος. Ντυμένοι με προστατευτική στολή, οι “δύτες” κατεβαίνουν ομαλά στον πυθμένα του ωκεανού, όπου κυριολεκτικά περπατούν όρθιοι στην άμμο, συνδεδεμένοι με σωλήνες που τους επιτρέπουν να αναπνέουν κανονικά ενώ βρίσκονται κάτω από το νερό.

Υποθαλάσσιος τουρισμός: Όταν η εξερεύνηση ξεκινά από τον βυθό της θάλασσας

Όταν ο υποθαλάσσιος τουρισμός εμπνέει

Σήμερα, υπάρχουν οι υποβρύχιες βόλτες, οι οποίες προσφέρουν περιηγήσεις στους υφάλους ορισμένων από τα πιο ενδιαφέροντα νησιά και παράκτιες περιοχές του κόσμου, από τη Χαβάη έως τον Μαυρίκιο. Τα μέσα μεταφοράς μπορεί να κυμαίνονται από μεγαλύτερα υποβρύχια για ομάδες τουριστών μέχρι υπερπολυτελή ιδιωτικά υποβρύχια, όπως οι επιλογές της Deepflight που λειτουργούν στο Four Seasons Resort στις Μαλδίβες. Αυτά τα φιλικά προς το περιβάλλον και κλιματιζόμενα σκάφη, με χώρο για δύο άτομα συν έναν πιλότο, διαθέτουν ατομικούς θόλους θέασης που επιτρέπουν μια αποκλειστική εμπειρία από κοντά.

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι αυτά τα κομψά υποβρύχια μπορεί να είναι το μέλλον της υποβρύχιας εξερεύνησης, δεδομένου ότι δεν είναι απαραίτητη η εμπειρία κατάδυσης ή κολύμβησης – καθώς και ότι τα υποβρύχια που λειτουργούν με μπαταρίες και χαμηλής στάθμης θορύβου μετατρέπουν την εμπειρία σε όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη – συχνά έχουν υψηλή τιμή. Το Deepflight, για παράδειγμα, κοστίζει 1.500 δολάρια ανά ζευγάρι για μια ωριαία εκδρομή. Το Lovers Deep, ένα πολυτελές υποβρύχιο ξενοδοχείο που γλιστρά μέσα στους υφάλους γύρω από την Αγία Λουκία – με τον δικό του ιδιωτικό σεφ και μπάτλερ – ξεκινά από 150.000 δολάρια τη βραδιά.

Είτε οι υποβρύχιες βόλτες αυξηθούν είτε όχι, πολλές από αυτές τις καινοτόμες υποβρύχιες εμπειρίες έχουν ένα σημαντικό δευτερεύον όφελος: εκπαιδεύουν ένα νέο κοινό σχετικά με την ανάγκη φροντίδας του ωκεανού, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί απειλές, όπως η λεύκανση των κοραλλιών λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της υπεραλίευσης και της ρύπανσης.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply