Η  ιστορία του Adam Raja θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως κινηματογραφική. Με τις δυσκολίες να είναι από νωρίς παρούσες στη ζωή του, η κατάκτηση της κορυφής – κυριολεκτικά – θυμίζει την περίπτωση του αμερικάνικου ονείρου που αναπάντεχα υλοποιείται. Ακόμη, και αν ο ίδιος ανακαλύπτει τη Σκωτία από πολύ ψηλά.

Adam Raja: Ο αντισυμβατικός αναρριχητής που ανακαλύπτει τη Σκωτία μέσα από τις κορυφές της

Μεγαλώνοντας σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της Γλασκόβης, η ταραχώδης ανατροφή του Adam σημαδεύτηκε από έναν ρατσιστικό εκφοβισμό σε νεαρή ηλικία και αργότερα από την εμπλοκή του με τη χρήση ναρκωτικών και την κουλτούρα των συμμοριών. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σε ηλικία 18 ετών, βρέθηκε στη φυλακή για διακίνηση ναρκωτικών. Αφού ολοκλήρωσε την ποινή του, ο Adam ήταν αποφασισμένος να αλλάξει. Τον τρόπο σκέψης, δράσης, τη ζωή του. Κάπως έτσι πήρε την απόφαση να ανακαλύψει τα βουνά της χώρας, αφού δεν είχε ουσιαστικά καμία επαφή με αυτό το μέρος της Σκωτίας όταν ήταν νεότερος. Η συχνή επαφή με την ορεινή πραγματικότητα γέννησε ένα έντονο συναίσθημα. Τον έρωτα του με την αναρρίχηση – κάτι που θα άλλαζε δραστικά τη ζωή του προς το καλύτερο.

Σήμερα, ο Adam αναθερμαίνει τη σχέση του με την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Σκωτία κοιτώντας την κυριολεκτικά αφ’ υψηλού, καθώς αρκετές ημέρες βρίσκεται στην κορυφή των ψηλών βουνών της. Μάλιστα, μία νέα ταινία από την Berghaus παρακολουθεί την ιστορία του δεινού αναρριχητή και το πώς τα βουνά γι’ αυτόν έγιναν από αντικείμενο φόβου μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της ζωής του. Όλα αυτά όσο σχεδιάζει το πλάνο, το οποίο θα τον οδηγήσει στην επόμενη κορυφή του outdoor πάθους του που δεν σταματά να αναπτύσσεται και να τον ωθεί προς το καλύτερο.

Adam Raja: Ο αντισυμβατικός αναρριχητής που ανακαλύπτει τη Σκωτία μέσα από τις κορυφές της

Θυμάμαι ότι καθόμουν σε μια διάλεξη στο πανεπιστήμιο, έκανα scrolling στο Instagram και είδα τη μεγάλη πυραμίδα στην κορυφή Buachaille Etive Mor, Glen Coe. Νόμιζα ότι ήταν στην Ισλανδία ή κάπου εκεί κοντά, αλλά μετά είδα σχόλια που έλεγαν ότι ήταν στη Σκωτία, και δεν το πίστευα.

“Το Glen Coe έμεινε στο μυαλό μου, οπότε αυτό ήταν ένα από τα πρώτα ταξίδια που έκανα με το αυτοκίνητό μου. Ήταν περίπου Μάρτιος, οι λόφοι που περνούσαν από το Tyndrum στον A82 ήταν χιονισμένοι, και έμεινα έκπληκτος. Μπαίνοντας στο Glen Coe, περνώντας από το ξενοδοχείο στα δεξιά μου, το Buachaille έμοιαζε με το πώς ένα παιδί θα ζωγράφιζε ένα βουνό – έστριψα προσπαθώντας να κρατήσω τα μάτια μου στο δρόμο, και απλά σταμάτησα και κάθισα και το κοίταξα. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν λόγια που μπορούν να το περιγράψουν. Είχα πεταλούδες στο στομάχι μου και τις έχω ακόμα και σήμερα. Ανατριχιάζω και μόνο που το σκέφτομαι“, αναφέρει σε συνέντευξη του για την πρώτη του αναρρίχηση στην κορυφή, ενώ το ταξίδι του συνεχίστηκε με τη βοήθεια ξανά του διαδικτύου.

Μπορεί στα νεότερα του χρόνια να μην είχε την καλύτερη σχέση με την εκπαίδευση, όμως, για να γίνει καλύτερος στον τομέα της αναρρίχησης ο Adam Raja απευθύνθηκε σε σχολή, την οποία βρήκε από το αγαπημένο του διαδίκτυο. “Έψαξα στο Google πώς να ανέβω στο Buachaille, παρήγγειλα μερικές φτηνές μπότες για περπάτημα και μερικές εβδομάδες αργότερα κατέληξα στην Curved Ridge! Έτσι, έμαθα για το Mountaineering Scotland και τα μαθήματα χειμερινών δεξιοτήτων τους. Εγγράφηκα σε ένα από αυτά, έμαθα πώς να χρησιμοποιώ παγοπέδιλα και κραμπόν, κάτι που με βοήθησε πολύ στο μέλλον“.

Μία σχολή που συνεχίζει να ευγνωμονεί μέχρι σήμερα, καθώς τον έφερε ακόμη πιο κοντά στη σύγχρονη εκδοχή του εαυτού του η οποία αγαπά τη φύση. Μάλιστα, η καθημερινή του εργασιακή απασχόληση συντελείται σε μία εταιρία που στόχο έχει την προστασία του περιβάλλοντος.

Αισθάνομαι κάπως κλισέ όταν το λέω αυτό, αλλά η ύπαιθρος μου έχει κάνει πολύ καλό- ήταν μεταμορφωτική. Έτσι, καθώς έγινα πιο υγιής και πιο ευτυχισμένος, άρχισα να πηγαίνω για πεζοπορία και περπάτημα – και το έκανα αυτό μόνο μου, βγαίνοντας έξω για περίπου 10 ώρες, εκτιμώντας απλώς αυτό το τοπίο και μένοντας απλά με τις σκέψεις μου. Έτσι ήμουν πάντα πολύ στοχαστικός όταν βρισκόμουν σε αυτά τα μέρη. Και είχα πλήρη επίγνωση ότι αυτά τα μέρη, το φυσικό περιβάλλον, κινδυνεύουν από πράγματα όπως η κλιματική αλλαγή. Αισθάνθηκα ότι θα ήταν πραγματικά υποκριτικό για μένα να πηγαίνω σε αυτά τα μέρη όπου έχω όλα αυτά τα οφέλη και μετά να μην προσπαθώ να τα διατηρήσω για τους άλλους ανθρώπους, για τις μελλοντικές γενιές“, αναφέρει σε δεύτερη συνέντευξη του, συμπληρώνοντας ότι:

Επέλεξα συνειδητά να εργαστώ στην Protect Out Winters, στέλνοντας συχνά το βιογραφικό μου. Η POW είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση για τη δράση κατά του κλίματος και η αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε τους παθιασμένους με τον outdoor τρόπο ζωής ανθρώπους να μετατραπούν σε αποτελεσματικούς υποστηρικτές του κλίματος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επηρεάσουμε την πολιτική για να επιφέρουμε συστηματική αλλαγή, κάτι που μας λένε οι πιο έξυπνοι από μένα ότι πρέπει να κάνουμε για να βγούμε από την κλιματική κρίση. Είμαστε τόσο συνηθισμένοι να ακούμε την αφήγηση ότι η ευθύνη βαρύνει το άτομο, το αποτύπωμα άνθρακα, επειδή τρώτε κρέας και οδηγείτε αυτοκίνητο, αλλά τελικά χρησιμοποιείτε συστήματα στα οποία έχετε ελάχιστη επιρροή. Αντί να ενοχοποιούμε τα άτομα, το θέμα είναι να εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους ώστε να μπορούν να μιλήσουν και να επηρεάσουν την πολιτική“.

Φύσει και θέσει αρνητικός στην ιδέα ύπαρξης ορίων που ο άνθρωπος αδυνατεί να υπερβεί, ο Adam Raja θα συνεχίσει να αγκαλιάζει τον πλανήτη Γη ανακαλύπτοντας τον κόσμο μέσα από τις κορυφές του.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply