Δ ιαδρομές στη φύση στο γραφικό Νυμφαίο με προορισμό τα καταφύγια της άγριας ζωής. Το ταξίδι στο μαγευτικό πέτρινο χωριό του Νυμφαίου, στη Φλώρινα, σε φέρνει μπροστά σε φυσικά τοπία εξαιρετικής ομορφιάς.

 

Έλενα Μαθιοπούλου

Περπατώντας μέσα στο δάσος, το μεγαλείο και η ομορφιά του, υπενθυμίζει στους μεγάλους την αναγκαιότητα της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης. Την ίδια στιγμή, διδάσκει στους μικρούς ότι η ευημερία είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των όντων πάνω στη γη και τους μαθαίνει ότι ο «κακός λύκος» του παραμυθιού είναι ένα ζώο που συμβάλλει στην προστασία και την υγεία των δασών, αποτελώντας, επί αιώνες, ζωτικό μέρος του πολιτισμού, της ιστορίας και των ηθών μας.

nymfaio florina

Στο Νυμφαίο, ακολουθούμε το πλακοστρωμένο μονοπάτι προς το Καταφύγιο της Αρκούδας, που άνοιξε και λειτουργεί ο Αρκτούρος από το 1993. Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται για να μην ενοχλούνται τα ζώα. Μετά από περίπου 15’ περπάτημα, οι εθελοντές του καταφυγίου μάς υποδέχονται και μας ξεναγούν σε μία ειδικά περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 1.350μ., όπου φιλοξενούνται οι αρκούδες. Από τον Μάρτιο, τα ζώα έχουν ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη και αν είστε τυχεροί μπορεί να τις συναντήσετε. Είναι πραγματικά μία αξέχαστη φυσιολατρική, αναζωογονητική, εκπαιδευτική και διασκεδαστική εμπειρία για κάθε οικογένεια. Μην ξεχάσετε να βάλετε στις βαλίτσες ορειβατικά, πεζοπορικά ή αθλητικά παπούτσια, τα οποία συστήνονται για την ασφάλειά σας, καθώς το μονοπάτι των ξεναγήσεων είναι δασικό.

Η ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης στο διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της αιχμαλωσίας αρκούδων τη δεκαετία του ’80, ήταν και η αφορμή της ίδρυσης του Αρκτούρου, μία αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 με στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο Νυμφαίο, στο ιστορικό κτίριο της Νικείου Σχολής, μπορείτε να ενημερωθείτε για την εξέλιξη της καφέ αρκούδας, τη γεωγραφική κατανομή της, τη βιολογία, την οικολογία, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σαν είδος αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας και είναι μια πολύ διασκεδαστική και ταυτόχρονα σημαντική εμπειρία για τα παιδιά.

Επόμενη στάση μας, το Καταφύγιο του Λύκου & Λύγκα, στις Αγραπιδιές, όπου με πολλή περισσότερη τύχη θα δούμε τα όμορφα ζώα, καθώς διαπιστώνουμε ιδίοις όμμασι ότι ο λύκος αποφεύγει την επαφή με τον άνθρωπο. Αν και η τελευταία ξενάγηση είναι στις 16:30, καλό είναι να πάτε νωρίς που έχει λιγότερο κόσμο, ειδικά αν είστε με παιδιά, για να έχετε περισσότερες πιθανότητες να δείτε τα πανέξυπνα αυτά ζώα.

Arcturos lykoi lefkoi

Ο «κακός λύκος» του παραμυθιού είναι ένα ζώο που συμβάλλει στην προστασία και την υγεία των δασών, αποτελώντας, ζωτικό μέρος του πολιτισμού, της ιστορίας και των ηθών μας.

Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ενεργειών για την προστασία της άγριας ζωής, ο Αρκτούρος εμπλουτίζει κάθε χρόνο τις δραστηριότητες του, με πιο σημαντική προσθήκη την ελεγχόμενη αναπαραγωγή και διαιώνιση του ελληνικού ποιμενικού σκύλου και τη δωρεάν διάθεση του σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών, συμβάλλοντας έτσι στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου κι άγριας ζωής.

Έργο ζωής

Στα 23 χρόνια της πορείας του, ο Αρκτούρος έχει συντελέσει και συνεχίζει να συντελεί ως η πιο αναγνωρίσιμη κι αξιόπιστη ελληνική περιβαλλοντική οργάνωση, ένα πολύ σημαντικό έργο. Έβαλε τέλος στο φαινόμενο της αρκούδας χορεύτριας. Συνέβαλε στην απαγόρευση των τσίρκων με ζώα στην Ελλάδα. Άνοιξε και λειτουργεί ειδικά καταφύγια άγριας ζωής για πρώην αιχμάλωτες αρκούδες και λύκους. Λειτουργεί κέντρα ενημέρωσης του κοινού. Εκπονεί επιστημονικές μελέτες και παρέχει περιβαλλοντική εκπαίδευση σε ζητήματα βιοποικιλότητας κι αειφορίας. Αναπαράγει και χαρίζει ελληνικούς ποιμενικούς σκύλους σε κτηνοτρόφους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν με τον παραδοσιακό και πιο αποτελεσματικό τρόπο οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν οι αρκούδες και οι λύκοι. Επεμβαίνει στη χάραξη των μεγάλων οδών και την κατασκευή των μεγάλων τεχνικών έργων που αντιτίθενται στην προστασία του περιβάλλοντος. Συμμετέχει στο μεσογειακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της χρήσης παράνομων δηλητηριασμένων δολωμάτων. Ίδρυσε και διατηρεί το Εθνικό Μητρώο Αρκούδας, με δείγματα γενετικού υλικού των ζώων  που συλλέγονται από ειδικές τριχοπαγίδες τοποθετημένες σε στύλους της ΔΕΗ. Συνεργάζεται με φορείς από όλο τον κόσμο για περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν στη χώρα μας. Έχει Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την προστασία των άγριων ζώων. Διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο το 23ο Διεθνές Συνέδριο για τη Μελέτη και Διαχείριση της Αρκούδας. Αναβαθμίζει αποψιλωμένες δασικές περιοχές με δενδροφυτεύσεις και ανοίγει ή ξανά-ζωντανεύει ορεινά μονοπάτια. Αγαπάει τη φύση και την άγρια ζωή. Τα είδη που απειλούνται και τα μέρη στα οποία ζουν. Μας υπενθυμίζει ότι έχουμε ανάγκη τα υγιή δάση, το καθαρό νερό και τον αέρα, γιατί είναι απαραίτητα συστατικά της ευημερίας μας. Επιστήμονες, εθελοντές, φορείς, πολίτες, όλοι μπορούμε να ανήκουμε στην ίδια ομάδα, αυτή που νοιάζεται για το κάτι παραπάνω.

Arcturos arkoudes xadia

Στο www.arcturos.gr, θα ενημερωθείτε αναλυτικά για το ωράριο λειτουργίας των καταφυγίων και τις ξεναγήσεις.

Photos – Odysseas Chloridis / Arcturos

 

Terra Magazine

Terra Magazine

Το Terra Magazine είναι ένα online ημερολόγιο με προσωπικές ιστορίες γεμάτες περιπέτεια, ταξίδια και εικόνες. Είναι η γραμμή εκκίνησης για την επίτευξη μοναδικών κατορθωμάτων. Είναι ολόκληρος ο κόσμος μέσα από λέξεις και unique φωτογραφίες!

Leave a Reply