Τ α τελευταία χρόνια, η επέλαση της πραγματοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς. Η τεχνητή νοημοσύνη (A.I) προσπαθεί να εισχωρήσει παντού. Και – ίσως – να το έχει καταφέρει.

Με στόχο να βελτιώσει την καθημερινότητα και να προσφέρει λύση σε πρακτικά ζητήματα, όπως παραδείγματος χάρη τη συγγραφή κειμένων για διαφημιστικούς ή ακαδημαϊκούς σκοπούς – κάποια στιγμή το μυαλό υπολειτουργεί και η έμπνευση εξαντλείται, η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται με γρήγορη ταχύτητα, χωρίς όμως να σταματά να γεννά συνάμα δυσπιστία ως προς την αλόγιστη κυριαρχία της.

Επόμενος σταθμός της σύγχρονης διαδρομής της ο τομέας του luxury living. Από την αγορά συλλεκτικών ενδυματολογικών δημιουργιών έως την αναβάθμιση της φιλοξενίας σε πολυτελή θέρετρα ή yacht, όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες προσπαθούν να εντάξουν την A.I. δυναμική στην καταναλωτική εμπειρία που παρέχουν τόσο κοινό που – συνεχίζει να – τους εμπιστεύεται, όσο και στα νέα, υποψήφια loyalty members. Όμως, το luxury field δεν είναι κάτι απλό. Έχοντας ως βασικό ατού την προσωποποιημένη εμπειρία, καταλαβαίνει κανείς ότι το να δεχθεί τη συνδρομή ενός αυστηρά κανονιστικού μοντέλου ενδέχεται να αλλοιώσει την προσωποκεντρική του ουσία. Γιατί, μπορεί στην πολυτέλεια να έχουν δικαίωμα όλοι, όμως, αυτή δεν μπορεί να είναι ίδια για όλους.

Μήπως τελικά η AI κινδυνεύει να υποβιβάσει τις Luxury υπηρεσίες;

Η αναδυόμενη σύζευξη ανάμεσα στο Α.Ι. και την πολυτέλεια

Από εξατομικευμένες αγοραστικές εμπειρίες μέχρι λειτουργική αποτελεσματικότητα στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να οδηγήσει την πολυτέλεια στο επόμενο βήμα φαντάζει υπαρκτή και ασταμάτητη. Οι αλγόριθμοι πρόβλεψης προσαρμόζουν τις συστάσεις προϊόντων με μεγάλη ακρίβεια, ενώ τα chatbots και οι εικονικοί βοηθοί που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη παρέχουν ένα επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών που είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και επεκτάσιμο, μακριά από τη διαδικαστική καθημερινότητα του σήμερα. Στο παρασκήνιο, οι αναλύσεις με βάση την AΙ προσφέρουν γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά των καταναλωτών, επιτρέποντας σε Brands να προβλέπουν τις τάσεις της αγοράς και να ανταποκρίνονται με ευελιξία.

Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερα εμπορικά σήματα πολυτελείας πειραματίζονται με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργική διαδικασία, η οποία έχει αποδειχθεί ευκαιρία και πρόκληση. Για παράδειγμα, η Zegna παρουσίασε ένα εργαλείο προσαρμογής με τεχνητή νοημοσύνη, το Zegna X, αποδεικνύοντας την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να ενισχύει την εμπειρία του πελάτη και την εξατομίκευση.

Ωστόσο, αυτές οι καινοτομίες συνοδεύονται από μία έμφυτη ανάγκη για ισορροπία. Παρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει νέους δρόμους σε μονοπάτια αποτελεσματικότητας, η διατήρηση της ανθρώπινης επαφής είναι απαραίτητη για την ελκυστικότητα της πολυτέλειας. Αυτό συμβαίνει επειδή η ουσία της πολυτέλειας έγκειται στην αφήγηση ιστοριών, την αποκλειστικότητα, τη χειροτεχνία και την προσωπική επαφή – μια σχέση μεταξύ brand και καταναλωτή που είναι βαθιά ανθρώπινη. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να αξιοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη με τρόπο που να ενισχύει αυτές τις ιδιότητες αντί να τις υπονομεύει. Θα είναι ζωτικής σημασίας για τις πολυτελείς ετικέτες να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή ως καταλύτη για την ανθρώπινη εμπειρία και όχι ως υποκατάστατο. Ίσως και ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν.

Μήπως τελικά η AI κινδυνεύει να υποβιβάσει τις Luxury υπηρεσίες;

Διατηρώντας το ανθρώπινο άγγιγμα του Μίδα

Η ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και την τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι απλό. Παραμένει, όμως, μία εφικτή συνθήκη. Το κλειδί για τη διατήρηση της ανθρώπινης επαφής σε έναν κόσμο με τεχνητή νοημοσύνη έγκειται στην έννοια της “επαυξημένης πολυτέλειας“, όπου η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει την ανθρώπινη εξυπηρέτηση και δεν την αντικαθιστά. Για παράδειγμα, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει τις προτιμήσεις ενός πελάτη, το τελικό άγγιγμα, η προσωπική σημείωση και η εξατομικευμένη σύσταση πρέπει να προέρχονται από έναν άνθρωπο, εμποτισμένο με ενσυναίσθηση και κατανόηση, κάτι που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αναπαραγάγει.

Επιπλέον, η αφήγηση ιστοριών καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμη σε ένα πλαίσιο που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη. Οι μάρκες πολυτελείας πρέπει να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αφηγούνται τις ιστορίες τους με νέους και συναρπαστικούς τρόπους, δημιουργώντας καθηλωτικές εμπειρίες που συνδυάζουν το ψηφιακό με το φυσικό. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δώσει δεύτερη ζωή την κληρονομιά μιας μάρκας, αλλά είναι το ανθρώπινο στοιχείο – οι δημιουργοί πίσω από το προϊόν, οι προσωπικές αλληλεπιδράσεις με το προσωπικό – που συνδέει πραγματικά τους καταναλωτές με την εμπειρία της πολυτέλειας, εκείνος ο άρρηκτος συνδετικός κρίκος που οφείλει να διατηρηθεί ως έχει.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply