Π ώς να αντιμετωπίσετε τους δύο κοινούς εχθρούς του αναπνευστικού συστήματος: Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, σωστή διατροφή και καλή ζωή εγγυώνται ανάσες ζωής και υγείας.
Γράφει η Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και Τραχήλου, Παιδο-ΩΡΛ, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου «Υγεία-Μητέρα»
Πέρα από την αισθητική πλευρά της, η οποία δυστυχώς δείχνει να απασχολεί τους ασθενείς πολύ περισσότερο από τη σωστή λειτουργία της, η μύτη είναι η αρχή του αναπνευστικού μας συστήματος. Είναι το όργανο που φιλτράρει, θερμαίνει, υγραίνει τον αέρα και επικοινωνεί άμεσα με τους παραρρίνιους κόλπους, τα ιγμόρεια, τις ηθμοειδείς κυψέλες, τους μετωπιαίους κόλπους και τον σφηνοειδή. Η δυσκολία της αναπνοής μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό, αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκεφάλους, έντονο ροχαλητό και άπνοια, ενώ οι επιπτώσεις στα παιδιά ποικίλουν από ορθοδοντικά προβλήματα και κακή απόδοση στο σχολείο μέχρι δυσμορφίες στο πρόσωπο και προβλήματα στη γενικότερη ανάπτυξή τους.
Η μύτη και τα παραρρίνια προσβάλλονται από λοιμώξεις, με πιο γνωστή την ιγμορίτιδα, από αλλεργία, με ή χωρίς δημιουργία πολύποδων, και από όγκους καλοήθεις και κακοήθεις.
Αλυσιδωτή αντίδραση
Ένας από τους βασικούς παράγοντες της ραγδαίας αύξησης της ιγμορίτιδας τα τελευταία χρόνια είναι οι πολλές περιπτώσεις της αλλεργικής ρινίτιδας. Η «πηγή του κακού» της πιο συνηθισμένης αλλεργικής πάθησης στη χώρα μας, με ασθενείς που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο Έλληνες το χρόνο, εντοπίζεται τόσο στην αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής όσο και στη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Πλέον, μένουμε σε κλειστούς χώρους όλο και περισσότερες ώρες με αποτέλεσμα να ερχόμαστε σε επαφή με ερεθιστικούς παράγοντες, δεν τρεφόμαστε σωστά και καταναλώνουμε βιομηχανοποιημένες τροφές, κάνουμε υπερβολική χρήση στα απορρυπαντικά πλυντηρίου και στα χημικά που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό, και γενικότερα, ακολουθούμε ένα μοντέλο καθιστικής ζωής, χωρίς άσκηση, που ευνοεί την ανάπτυξη των αλλεργικών αντιδράσεων.
Επιπλέον, η κακή θέρμανση των σπιτιών και των εργασιακών χώρων -ως επίπτωση της οικονομικής κρίσης που έπληξε τα προηγούμενα χρόνια την Ελλάδα, καθώς και της ενεργειακής κρίσης που βιώνει όλος ο πλανήτης- οδηγεί στην αύξηση της παρουσίας υγρασίας, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την πιθανότητα να αναπτυχθούν αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργικές καταστάσεις.
Συμπτώματα & αντιμετώπιση
Τα αρχικά συμπτώματα της ιγμορίτιδας είναι παρόμοια με εκείνα της αλλεργικής ρινίτιδας -μπούκωμα στη μύτη, πονοκέφαλος, καταρροή, φτάρνισμα- με αποτέλεσμα να προκαλούν σύγχυση σε αρκετούς ασθενείς. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές παθήσεις με διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης, γι’ αυτό και απαιτείται έγκαιρη αξιολόγηση από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο.
Η ιγμορίτιδα είναι νόσος που συνήθως παρουσιάζεται µετά από ένα κρυολόγηµα, το οποίο καταλήγει στην ανάπτυξη φλεγμονής στους παραρρίνιους κόλπους που βρίσκονται γύρω από τη μύτη, μέσα στο κρανίο και επικοινωνούν με μικρούς σωληνίσκους με αυτήν. Στην οξεία της μορφή, οι ενοχλήσεις μπορεί να διαρκέσουν μέχρι τέσσερις εβδομάδες, ενώ αν αυτές επιμείνουν για περισσότερους από τρείς μήνες, τότε αναφερόμαστε σε χρόνια ιγμορίτιδα. Ένας ολοκληρωμένος ενδοσκοπικός έλεγχος θα αποκαλύψει αν υπάρχει διάφραγμα, υπερτροφία των κογχών, πολύποδες, ξένα σώματα στα παιδιά και μεγάλα κρεατάκια, ευρήματα τα οποία επιβάλλουν χειρουργική αντιμετώπιση, καθώς αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για τη δημιουργία χρόνιας ιγμορίτιδας και πολυπόδων.
Αποτελεσματικές θεραπείες
Αν ο ασθενής πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα και έχει και ανατομικά προβλήματα ή χρόνια ιγμορίτιδα που δεν μπορεί να θεραπευθεί φαρμακευτικά, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η ιδανική λύση. Με τη χειρουργική επέμβαση, η ποιότητα ζωής του ασθενούς βελτιώνεται αισθητά, ανακτά την ευεξία του, ενώ αλλάζει εντελώς και το αλλεργικό του προφίλ.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση όλων αυτών των νοσημάτων αρχικά μπορεί να είναι συντηρητική με τη χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης, σε συνδυασμό με πλύσεις και ρινικά σπρέι -όπου αξίζει να σημειώσουμε ότι η υπερβολική τους χρήση προκαλεί φαρμακευτική ρινίτιδα-, όμως μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση, η οποία όταν ενδείκνυται πρέπει να γίνεται έγκαιρα για να αποφεύγονται οι επιπλοκές. Σήμερα, η ενδοσκοπική χειρουργική στην περιοχή της ρινός είναι ανώδυνη χωρίς εξωτερικές τομές, εγγυάται απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια και προσφέρει στον ασθενή ταχύτερη ανάρρωση και επούλωση, με αποτέλεσμα την άμεση επιστροφή του στις καθημερινές δραστηριότητες.
Χρήσιμες συμβουλές
Αερίζετε συχνά το σπίτι, ώστε να αποφεύγετε τη σκόνη και τα ακάρεα που επιδεινώνουν τέτοιου είδους αναπνευστικές παθήσεις. Αποφύγετε τα φυτά εσωτερικού χώρου καθώς και χαλάκια, κουρτίνες, βαριά υφάσματα και μαλλιαρά κουκλάκια, κυρίως στο υπνοδωμάτιο. Χρησιμοποιήστε παγίδες υγρασίας και αφυγραντήρες. Ακολουθήστε ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής πλούσιο σε φυτικές ίνες. Απευθυνθείτε σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση θα σας απαλλάξει από πολλά προβλήματα.
info
Ανατολή Παταρίδου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και Τραχήλου, Παιδο-ΩΡΛ, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου «Υγεία-Μητέρα»
www.pataridou.gr
Ανατολή Παταρίδου Χειρουργός