H iking ή αλλιώς πεζοπορία με πιο επαγγελματικό τρόπο. Πολλά τα μέρη και τα μονοπάτια στην Ελλάδα, όμως, πέντε ξεχωρίζουν για την ευκολία και την αδρεναλίνη που προσφέρουν σε όποιον τα περπατά.

Δεν είναι μικρός ο αριθμός των ανθρώπων – με μεγάλη, μικρή ή μηδαμινή εμπειρία – που επιλέγουν να πάρουν με ασφάλεια τα βουνά. Να διασχίσουν μονοπάτια, να βρεθούν κυριολεκτικά ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον, να ανεβούν βήμα – βήμα προς την κορυφή, να περπατήσουν αργά μα σταθερά πολλά χιλιόμετρα. Γιατί, σημασία στο Hiking δεν έχει μόνο ο προορισμός, αλλά η διαδρομή, την οποία απολαμβάνεις με όλες σου τις αισθήσεις. Επειδή, λοιπόν, η Ελλάδα είναι μία χώρα γεμάτη από εκπλήξεις, σού προτείνουμε 5 διαδρομές στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα που πρέπει να περπατήσεις.

Γραμβούσα

Απομονωμένη, ακατοίκητη, κατάξερη. Η χερσόνησος της Γραμβούσας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο τόπος της άνυδρης γης αν δεν περιστοιχιζόταν από θάλασσα. Η συγκεκριμένη χερσόνησος της Κρήτης, όμως, «κρύβει» μία παράκτια έκπληξη, τον πολυφωτογραφημένο Μπάλο. Σε αυτό το γαλήνιο τοπίο, μπορεί να φτάσει κανείς διασχίζοντας με επαγγελματικό εξοπλισμό δύο διαφορετικά μονοπάτια: από τα Φαλάσαρνα μέσω ενός άγριο μονοπατιού που θέλει προσοχή και… εμπειρία από εκείνον που θα επιλέξει να το ακολουθήσει κι από την Κίσσαμο με ένα βατό μονοπάτι που μπορείς να διασχίσεις ακόμα και χωρίς εξοπλισμό με την προϋπόθεση ο νους να είναι απόλυτα εστιασμένος στη διαδρομή.

Τα 5 καλύτερα μονοπάτια για Hiking στην Ελλάδα

Λούσιος Ποταμός

Μεταφορά στην Πελοπόννησο και σε έναν ποταμό που κοσμεί δύο πολυσύχναστες τουριστικές πόλεις, την Δημητσάνα και την Στεμνίτσα. Η διάσχιση της χαράδρας του Λουσίου είναι η απόλυτη hiking προ(σ)κληση. Τόσο για την πραγματικά ανακουφιστική ομορφιά της, όσο και για τον πλούτο πολιτιστικών και περιβαλλοντικών στοιχείων που συναντά κάθε τολμηρός (και τυχερός) στο διάβα του. Και αυτό, γιατί όλα τα ανθρωπογενή συστατικά, τα χωριά, τα σπίτια, τα μοναστήρια, η ευρύτερη χλωρίδα χαρακτηρίζονται από συνοχή, αρμονία, μέτρο. Και όλα αυτά σε ένα μονοπάτι με κατατοπιστική σήμανση και εξοπλισμένα σημεία ανάπαυσης.

Πάπιγκο

Ανηφορίζουμε στην Ήπειρο. Η πινέζα εστιάζει στην πιο γνωστή και μεγαλύτερη Δρακόλιμνη της Ελλάδας. Φωλιασμένη στις κορυφές της Τύμφης σε υψόμετρο που ξεπερνάει τα 2000 μέτρα, η Δρακόλιμνη της Γκαμήλας δημιουργεί ένα τοπίο υποβλητικό. Η προσπέλαση της Δρακόλιμνης είναι μία από τις πιο απολαυστικές ορειβατικές διαδρομές κατά μήκος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το πρώτο δοκάρι καρφώνεται στο ομιχλώδες Μικρό Πάπιγκο και η πυξίδα μας ανηφορίζει παράλληλα με τους βλοσυρούς Πύργους, προκειμένου να φτάσουμε στο Καταφύγιο της Αστράκας. Στάση. Για να απολαύσουμε το φυσικό τοπίο που απλώνεται μπροστά στα μάτια μας και να παρατηρήσουμε τη σήμανση για την ασφαλή συνέχεια της εμπειρίας. Η πορεία συνεχίζεται με προσεκτική κατάβαση στη Λάκκα Τσουμάνη και την ρηχή μεν, ιδιαίτερη δε λίμνη. Απομένει μία τελική ομαλή ανηφόρα. Η Δρακόλιμνη της Γκαμήλας εμφανίζεται στο οπτικό πεδίο. Φτάσαμε. Δίπλα ακριβώς, υπάρχει ένα οργανωμένο καταφύγιο με ζεστό ρόφημα ή ακόμα και φρεσκομαγειρεμένο φαγητό.

Τα 5 καλύτερα μονοπάτια για Hiking στην Ελλάδα

Νέστος

Στη Θράκη, θα βρεις ένα μονοπάτι διαφορετικό από τα άλλα. Όχι μόνο στη μορφολογία του, αλλά και στον αρχικό σκοπό για τον οποίον δημιουργήθηκε και εν τέλει αξιοποιείται. Το μονοπάτι περιμετρικά του Νέστου πατά κυριολεκτικά πάνω στη διαδρομή που διανοίχθηκε στο βράχο για την κατασκευή μίας σιδηροδρομικής γραμμής που εν τέλει χρησιμοποιείται σε εξαιρετικά σπάνια περιπτώσεις. Αποτέλεσμα; Να δημιουργηθεί μία από τις πιο εντυπωσιακές hiking διαδρομές στην Ελλάδα. Στη Θράκη.

Όλυμπος

Η ανάβαση στα 2918μ. του Μύτικα, στην ψηλότερη κορυφή τόσο του Ολύμπου όσο και της Ελλάδας δεν είναι μία απλή ορειβατική διαδρομή. Είναι ιεροτελεστία. Μία ιεροτελεστία περιβαλλοντικών στοιχείων, καιρικών συνθηκών, φυσικού κάλλους. Μία ολιστική εμπειρία που καλό είναι να ζήσει όποιος μπορεί έστω μία φορά στη ζωή του. Το Hiking ταξίδι ξεκινά με πρώτο προορισμό το οροπέδιο Μουσών και συνεχίζεται με διανυκτέρευση στο καταφύγιο. Η καλύτερη προετοιμασία για να διασχίσεις το δυσκολότερο μονοπάτι από κάθε πεζοπορία, Λούκι του Μύτικα. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί το παρομοιάζουν με την ίδια τη ζωή και τη διαδρομή που μετά τις δυσκολίες οδηγεί στη λύτρωση και την κορυφή.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply