Ν εοζηλανδός εξερευνητής, ορειβάτης, συγγραφέας και φιλάνθρωπος, ο Edmund Hillary ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε την υψηλότερη βουνοκορυφή του κόσμου.

Edmund Hillary: «Στο τέλος δεν είναι το βουνό που κατακτούμε, αλλά ο εαυτός μας»

Τα Rolex Oyster Perpetuals που δόθηκαν στους βρετανούς εξερευνητές στην αποστολή τους στο Έβερεστ, το 1953, ήταν αναπόσπαστο μέρος του ταξιδιού με εξαιρετική ακρίβεια, λειτουργικότητα και αντοχή. Το τελευταίο ζευγάρι παπούτσια Adidas που χρησιμοποίησε ο Edmund Hillary τη δεκαετία του 1990, σε πεζοπορικές διαδρομές στα μονοπάτια της περιοχής του Έβερεστ, όπου ανέπτυξε μεγάλη φιλανθρωπική δράση. Ο «Μπούρα-Σαχίμπ», όπως θα τον αποκαλούν για πάντα οι κάτοικοι του Νεπάλ (στη γλώσσα τους σημαίνει «μεγάλος στο ανάστημα, μεγάλος στην καρδιά»), με την ακτινοβολία της παρουσίας του έριξε φως στη σκοτεινή αυτή γωνιά της γης.

Οι Θιβετιανοί ονομάζουν την κορυφή του Έβερεστ «Θεία Μητέρα», ενώ οι Νεπαλέζοι «Κεφαλή στο μεγάλο μπλε ουρανό». Ονομάστηκε έτσι, προς τιμή του George Everest, τοπογράφου και γεωγράφου που εξερεύνησε την ευρύτερη περιοχή της «κιβωτού» των Ιμαλαΐων τον 19ο αιώνα.

Edmund Hillary: «Στο τέλος δεν είναι το βουνό που κατακτούμε, αλλά ο εαυτός μας»

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος οδήγησε σε μεγάλες και γρήγορες αλλαγές. Ένας κόσμος εν πολλοίς χειροποίητος είχε αρχίσει να μηχανοποιείται και η έλευση του πολέμου, αφού άφησε παντού στάχτη, προκάλεσε πολλαπλές αλλαγές. Ο κόσμος ήρθε πιο κοντά με την αεροπλοΐα να ενώνει τις πόλεις, τα τρένα να αναπτύσσονται και τις θαλάσσιες μεταφορές να μετατρέπονται σε εμπορικές αντί επιβατικές.

Ο άνθρωπος δεν σταμάτησε ποτέ να εξερευνά, με τους πόλους της Γης να αποτελούν terra incognita, όπως και τα τροπικά δάση, η θάλασσα και φυσικά οι απάτητες βουνοκορφές.

 

 

29 Μαΐου 1953. Ο Edmund Hillary κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία το Έβερεστ μαζί με τον αχώριστο σέρπα του, Tenzing Norgay από το Νεπάλ

Και τι βουνοκορφές; Τα Ιμαλάια, ένας τεράστιος ορεινός όγκος από την Κίνα μέχρι την Ινδία και το Πακιστάν. Το Θιβέτ, το Νεπάλ, μέρη μαγικά. Ο χρόνος εκείνη την εποχή «μετρούσε» αλλιώς. Οι αποστολές διαρκούσαν πολλούς μήνες ή και χρόνια και ήταν επιχορηγούμενες από κρατικά ταμεία, που είχαν στόχο τη διερεύνηση άγνωστων περιοχών για σκοπούς που άπτονται της πολιτικής και της οικονομίας. «Οι ονειροπόλοι, οι τρελοί», που λέει και ο Γιάννης Αγγελάκας, θα έπαιρναν τη δόξα της πρωτιάς, την αναγνώριση της ανακάλυψης και της κατάκτησης ενός στόχου. Η 9η αποστολή για την κατάκτηση του Έβερεστ, το 1953, μόλις είχε σχηματιστεί και σε αυτή βρισκόταν ο Edmund Hillary, ένας Νεοζηλανδός μελισσοκόμος που είχε υπηρετήσει τα χρόνια του πολέμου στο στρατό της Νέας Ζηλανδίας, μέλος άλλωστε της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Γεννήθηκε στο Ώκλαντ στις 20 Ιουλίου του 1919 και αγάπησε την πεζοπορία και την ορειβασία όσο τίποτα άλλο.

Οι ζυμώσεις για την επιτυχή κατάκτηση του Έβερεστ ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα. Νέα υλικά και τεχνικές δοκιμάζονταν, με την τεχνολογία να αποτελεί σύμμαχο στις αποστολές αυτές. Οι προσπάθειες που είναι γνωστές στο δυτικό κόσμο ξεκίνησαν το 1921. Οι αποστολές πολλές, όπως και οι απώλειες. Το 1951 πραγματοποιήθηκε μια αναγνωριστική αποστολή, στην οποία συμμετείχε ο Hillary.

Edmund Hillary: «Στο τέλος δεν είναι το βουνό που κατακτούμε, αλλά ο εαυτός μας»

29 Μαΐου 1953. Ο Edmund Hillary κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία το Έβερεστ μαζί με τον αχώριστο σέρπα του, Tenzing Norgay από το Νεπάλ

Την άνοιξη του 1953, ο Edmund Hillary, υπό την αρχηγία του John Hunt, με τους Charles Evans, George Lowe και άλλους Βρετανούς, αλλά και με πολυπληθή ομάδα σέρπα (ιχνηλατών οδηγών) θα ανέβει μέχρι το Base Camp στα 5.455μ. Η κίνησή τους αργή. Φανταστείτε ότι βρίσκονταν στην περιοχή ήδη από τις αρχές Μαρτίου.

Όπως γνωρίζουμε από τις διηγήσεις, αλλά και με τις αλλόκοτες εικόνες του παγωμένου ντοκιμαντέρ που έφτασε ως εμάς χάρη στο μέλος της αποστολής Tom Stobart, αργά και σταθερά ανέβηκαν προς το Camp II στα 5.900μ. και στη συνέχεια στα 6.200μ. και στα 6.400μ. Στις αρχές Μαΐου βρέθηκαν να στήνουν το Camp V στα 6.700μ. Τέλος, άλλα δύο camp στήθηκαν στα 7.000μ. και στα 7.300μ.

Κάποια παιχνίδια της τύχης, η ασύλληπτη κούραση, οι πρωτόγονες συσκευές παροχής οξυγόνου, αλλά και η προσωπικότητα τόσο του Hillary όσο και του ξεχωριστού Νεπαλέζου σέρπα Tenzing Norgay, οδήγησαν τους δύο στην κατάκτηση της κορυφής του κόσμου στις 29 Μαΐου 1953, στα 8.848 μέτρα. Ήταν τυχεροί καθώς κατάφεραν και να κατέβουν από την κορυφή στο camp, ενώ οι συνάδελφοί τους παρακολουθούσαν με τα κιάλια όσες κινήσεις μπορούσαν να δουν. Η υποδοχή τους ήταν αποθεωτική και με την τύχη να τιμηθούν εν ζωή, ο Hillary λίγες μέρες μετά τον άθλο του, χρίστηκε σερ από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

29 Μαΐου 1953. Ο Edmund Hillary κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία το Έβερεστ μαζί με τον αχώριστο σέρπα του, Tenzing Norgay από το Νεπάλ

Ο Hillary παρέμεινε φίλος με τον Norgay και επέστρεψε πολλές φορές στο Νεπάλ, προσφέροντας σημαντικό έργο για τους κατοίκους της περιοχής. Η φιλανθρωπική του δράση έχει μείνει στην ιστορία, καθώς συγκέντρωνε χρήματα για την ανέγερση τοπικών νοσοκομείων, υποδομών αλλά και βουδιστικών μοναστηριών. Ο ίδιος συνέχισε τις αποστολές τόσο στους πόλους όσο και σε βουνοκορφές, ενώ βίωσε μια προσωπική τραγωδία, χάνοντας την πρώτη του σύζυγο και την κόρη του σε αεροπορικό δυστύχημα, το 1975, στο Νεπάλ. Συνέχισε τη ζωή του με τα δύο παιδιά του και παντρεύτηκε ξανά το 1989. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο γιος του Πίτερ κατάφερε να ανέβει το 2000 στο Έβερεστ.

Το 1986, θα αποχαιρετήσει για πάντα τον συνοδοιπόρο του Tenzing Norgay, ενώ ο ίδιος θα φύγει από τη ζωή στα 89 του, στις 11 Ιανουαρίου του 2008.

*Φωτογραφίες: Commons.wikimedia.org / aucklandmuseum.com

 

• Θέλεις να διαβάσεις περισσότερα για outdoor activities, ταξίδια και περιπέτεια; Ξεφύλλισε το e-mag του TERRA εδώ ή αναζήτησε το δικό σου τεύχος στα σημεία διανομής.

Άρης Γαβριελάτος

Άρης Γαβριελάτος

Έχει το μικρόβιο της περιπέτειας από τους προσκόπους. Οταν σε μια εκδρομή στην Πάρνηθα του ζήτησαν βούτυρο-κακάο, έφερε μόνο κακάο γιατί όπως είπε "το βούτυρο θα έλιωνε". Εχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με την ορειβασία, την αναρρίχηση, έχει κάνει rafting και kayak, ενώ πλέον συστηματικά συμμετέχει σε αγώνες ορεινού τρεξίματος.

Leave a Reply