Μ ελίνα και Μάρκος, Μαρία και Χρήστος. Μια τετραμελής οικογένεια -ένα ζευγάρι και δύο χαριτωμένα σκυλιά- ζει το όνειρό της, ταξιδεύοντας με ένα camper van σε βουνά, οροπέδια και θάλασσες και μας εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδέα του project «Never Alone», και πώς η επαφή με τη φύση τούς άλλαξε τη ζωή.

Never Alone: Ένα σπίτι που «καταπίνει» τα χιλιόμετρα

Συνέντευξη στον Δημήτρη Γολεγό

Ποτέ μόνοι, πάντα μαζί. Παρόλο που μπορεί να βρίσκονται στη μέση του πουθενά, μέσα σε ένα camper van, οι «never alone» δεν νιώθουν ποτέ μόνοι γιατί είναι όλοι μαζί: Η Μαρία, ο Χρήστος και τα δύο τους υπέροχα σκυλιά, η Μελίνα και ο Μάρκος, καταγράφουν αμέτρητα χιλιόμετρα με ένα Land Rover Defender, που μετέτρεψαν σε mini τροχόσπιτο και κάθε μέρα κοιμούνται και ξυπνάνε σε διαφορετικό μέρος. Ήταν η αγάπη τους για τη φύση που τους έκανε να εγκαταλείψουν την πόλη, στις αρχές του έτους, και να μετακομίσουν σε ένα χωριό στην Κρήτη, λίγο έξω απ’ το Ηράκλειο. Αυτό τους έφερε πιο κοντά στο όνειρό τους, που ήταν να ταξιδεύουν με ένα camper van και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους μέσα από όμορφες φωτογραφίες, καθώς και από το ταξιδιωτικό site neveralone.gr, στο οποίο εκτός από προορισμούς, προτείνουν και πολύ ωραίες συνταγές για να φτιάξετε σνακ και λιχουδιές για το σκύλο σας.

«Κάθε φορά που απομακρυνόμαστε από τη φασαρία της πόλης και του κόσμου, τις στιγμές που το μόνο που ακούμε είναι οι ήχοι της φύσης, ξέρουμε πως είναι οι πιο ελεύθερες και σημαντικές στιγμές μας»

Πώς προέκυψε η ιδέα να δοκιμάσετε να ζείτε σε Van;

Τι σας έκανε να έρθετε πιο κοντά στη φύση; Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε τη φύση και προσπαθούμε καθημερινά να ερχόμαστε σε επαφή μαζί της. Για αυτό το λόγο, από τις αρχές του 2022, αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε την πόλη και να ζήσουμε σε ένα χωριό λίγο πιο έξω από το Ηράκλειο. Η ιδέα να έχουμε ένα camper αυτοκίνητο προέκυψε εντελώς αυθόρμητα, σαν ένα όνειρο που είχαμε και οι δύο και θέλαμε να πραγματοποιήσουμε. Το να μεταφέρουμε το «σπίτι μας» παντού, ήταν το ιδανικό και για τους δύο.

Never Alone: Ένα σπίτι που «καταπίνει» τα χιλιόμετρα

Τι δουλειά κάνετε και πώς καταφέρνετε να τη συνδυάσετε με αυτό τον τρόπο ζωής;

Έχετε και οικογένεια; Ο Χρήστος είναι φωτογράφος και έχει τη δική του επιχείρηση. Η επαφή με τη φύση και αυτός ο τρόπος ψυχαγωγίας τον εμπνέει και τον βοηθάει να εξελίσσεται. Η φωτογραφία είναι τέχνη και η φύση είναι ο πιο σπουδαίος καλλιτέχνης, οπότε αυτά τα δύο συνδέονται βαθιά. Εγώ, ως πρώην ιδιωτικός υπάλληλος, αποφάσισα πως η μετακόμιση στο χωριό ήταν μια ευκαιρία να εγκαταλείψω τη μόνιμη δουλειά που είχα τα τελευταία χρόνια και να ασχοληθώ με το project «never alone». Είναι μια ιδέα που εδώ και αρκετό καιρό έχουμε στο μυαλό μας, και λόγω της έλλειψης ελεύθερου χρόνου, δεν έχουμε υλοποιήσει ακόμα. Πλέον όμως, έχουμε το χρόνο και την όρεξη φυσικά, να ξεκινήσουμε να υλοποιούμε τα σχέδια και τους στόχους που έχουμε βάλει. Η οικογένειά μας είμαστε εμείς και η Μελίνα και ο Μάρκος, τα δύο μας σκυλιά.

«Η μαγεία να ταξιδεύεις με αυτόν τον τρόπο είναι ότι πραγματικά μπορείς κάθε μέρα να βρίσκεσαι σε ένα διαφορετικό μέρος, μια παραλία, ένα βουνό, ένα οροπέδιο. Μπορείς να κοιμηθείς και να ξυπνήσεις, όπου εσύ θέλεις»

Πρακτικά, πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η καθημερινότητα σε ένα Van;

Μπορείτε να παρκάρετε όπου θέλετε; Χρειάζεται κάποια ειδική άδεια; Να εξηγήσουμε στον κόσμο πως δεν είμαστε Full Vanlifers. Μένουμε στο Van στις εξορμήσεις και στα ταξίδια μας. Ταξιδεύουμε αρκετά με το Defender και πλέον έχουμε συνηθίσει τις δυσκολίες που σίγουρα υπάρχουν, όταν κοιμάσαι σε ένα τόσο μικρό χώρο. Η μαγεία να ταξιδεύεις με αυτό τον τρόπο είναι ότι πραγματικά μπορείς κάθε μέρα να βρίσκεσαι σε ένα διαφορετικό μέρος, μια παραλία, ένα βουνό, ένα οροπέδιο. Μπορείς να κοιμηθείς και να ξυπνήσεις, όπου εσύ θέλεις. Δεν διανυκτερεύουμε ποτέ σε κατοικημένες περιοχές, οπότε δεν έχει χρειαστεί κάποια άδεια για το αυτοκίνητο.

Never Alone: Ένα σπίτι που «καταπίνει» τα χιλιόμετρα

Ποιες είναι οι πιο αξιομνημόνευτες εμπειρίες, ιστορίες ή ταξίδια που έχετε να μας διηγηθείτε;

Κάθε ταξίδι είναι ξεχωριστό με τη δική του αξία. Ζούμε σε μια χώρα που μπορεί να μας προσφέρει μοναδικά τοπία θάλασσας και βουνού. Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κανένα, γιατί όλοι οι προορισμοί που έχουμε επισκεφτεί μέχρι τώρα μας έχουν χαρίσει εικόνες και εμπειρίες, που θα κρατήσουμε για πάντα στις μνήμες μας και στις φωτογραφίες μας!

Never Alone: Ένα σπίτι που «καταπίνει» τα χιλιόμετρα

Πόσα χιλιόμετρα έχετε κάνει και ποιες είναι οι στιγμές εκείνες, που νιώθετε πιο ελεύθεροι και πιο κοντά στη φύση και τα ζώα;

Με το Defender έχουμε γράψει πολλά-πολλά χιλιόμετρα μαζί και ευχόμαστε να μπορέσουμε να κάνουμε και άλλα πολλά ακόμα. Είναι ένας από τους στόχους μας. Να κάνουμε τουλάχιστον δύο με τρία πολυήμερα road trips το χρόνο. Κάθε φορά που απομακρυνόμαστε από τη φασαρία της πόλης και του κόσμου, τις στιγμές που το μόνο που ακούμε είναι οι ήχοι της φύσης, ξέρουμε πως είναι οι πιο ελεύθερες και σημαντικές στιγμές μας.

«Η ιδέα να έχουμε ένα camper αυτοκίνητο προέκυψε εντελώς αυθόρμητα, σαν ένα όνειρο που είχαμε και οι δύο και θέλαμε να πραγματοποιήσουμε. Το να μεταφέρουμε το «σπίτι μας» παντού, ήταν το ιδανικό και για τους δύο»

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να υιοθετήσει αυτό τον τρόπο ζωής; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα;

Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του τρόπο που θέλει να ζει τη ζωή. Αν τον ελκύει η επαφή με τη φύση ή τα road trip με campervan, δεν έχει παρά να το δοκιμάσει. Αν δεν το τολμήσεις, δεν θα μάθεις ποτέ τη μαγεία που σου προσφέρει ένας διαφορετικός τρόπος ζωής. Σίγουρα, υπάρχουν και μειονεκτήματα και κάποιες στιγμές μπορεί να είναι λίγο δύσκολες, ειδικά όταν ταξιδεύεις με δύο σκυλιά. Το χειμώνα, συνήθως λόγω της θερμοκρασίας, θα πρέπει να είσαι συνειδητοποιημένος για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις μέσα στη μέρα, γιατί μην ξεχνάμε πως δεν ταξιδεύουμε με τροχόσπιτο που έχει όλες τις ανέσεις ενός σπιτιού. Ταξιδεύουμε με ένα τζιπ.

Never Alone: Ένα σπίτι που «καταπίνει» τα χιλιόμετρα

Ασχολείστε με άλλα σπορ;

Μας ευχαριστεί να περνάμε δημιουργικά τις ώρες μας στα ταξίδια. Το χειμώνα μας αρέσει να πηγαίνουμε για ορειβατικό σκι. Τα βουνά της Κρήτης μας κάνουν τη χάρη και μας προσφέρουν τις χιονισμένες πλαγιές τους κάθε χρόνο. Μας αρέσει πολύ η πεζοπορία και το καλοκαίρι γράφουμε χιλιόμετρα με τα sup.

Ποιο είναι το ταξίδι των ονείρων σας που δεν έχετε πραγματοποιήσει ακόμα;

Σίγουρα ένα road trip στο εξωτερικό και ιδανικά στην Αφρική. Έχουμε βρεθεί και οι δύο παλιότερα σε χώρες της Αφρικής και είναι ένα όνειρο που θέλουμε κάποια στιγμή, αν είμαστε τυχεροί, να εκπληρώσουμε.

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο πρώτο τεύχος του Terra Magazine | Summer 2022
Φωτογραφίες: neveralone / Χρήστος Μανιώρος

Terra Magazine

Terra Magazine

Το Terra Magazine είναι ένα online ημερολόγιο με προσωπικές ιστορίες γεμάτες περιπέτεια, ταξίδια και εικόνες. Είναι η γραμμή εκκίνησης για την επίτευξη μοναδικών κατορθωμάτων. Είναι ολόκληρος ο κόσμος μέσα από λέξεις και unique φωτογραφίες!

Leave a Reply