Τ α αγαθά κόποις κτώνται. Όπως και αυτό το ασύγκριτο συναίσθημα που νιώθεις όταν έχεις ολοκληρώσει μία μεγάλη διαδρομή.

Η επαγγελματική πεζοπορία ή αλλιώς το Hiking δεν αποτελεί καινούρια συνήθεια. Παραμένει, όμως, κάθε φορά αναζωογονητική. Εξάλλου, η πολύωρη επαφή με τη φύση και το πράσινο στοιχείο μόνο θετικά έχει να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Ακολουθούν 5 επιλογές στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα για αξέχαστο Hiking με την καλύτερη παρέα: το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτιστικό πλούτο.

Από το Μικρό Πάπιγκο μέχρι τα Ζογοροχώρια

Γνωστό για τη φυσική του ομορφιά και την περιβαντολογική του ποικιλομορφία, το Μικρό Πάπιγκο αποτελεί το καταφύγιο (sic) χιλιάδων ανθρώπων στους οποίους η φύση γεννά μία μοναδική έλξη. Χτισμένο σε υψόμετρο που πλησιάζει τα 1000 μέτρα στις πλαγιές της Τύμφης, το γοητευτικό Πάπιγκο ανήκει σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου. Κάτι, το οποίο το μετατρέπει σε έναν ιδανικό προορισμό για πεζοπορία και Hiking με προορισμό μία – ή και τις δύο – δρακόλιμνη, όπως της Τύμφης ή της Γκαμήλας. Όσον αφορά την τελευταία διαδικασία, ξεκινάς από ένα καταπράσινο τοπίο με θέα τους βράχινους Πύργους της Αστράκας, ανηφορίζοντας προς το ομώνυμο καταφύγιο. Στη συνέχεια, διασχίζεις τη μικρή λίμνη Ξερόλουτσα στα 1.750 μέτρα στο οροπέδιο Λάκα του Τσουμάνη, κι από κει μετά σε περιμένει μια τελική ανηφόρα στα 2.050 μέτρα προκειμένου να δεις – και να φωτογραφήσεις την ανόθευτη – θρυλική Δρακόλιμνη.

5 μοναδικά μονοπάτια στην Ελλάδα για ατελείωτο Hiking

Από τη Στεμνίτσα έως τη Δημητσάνα

Τα μονοπάτια στην Πελοπόννησο ενώνουν φυσιολάτρες και ανθρώπους που ο ζωντανός πολιτισμός τους γοητεύει. Σε πολλά σημεία. Όμως, υπάρχει μία διαδρομή, στην οποία αυτή η σύζευξη πραγματοποιείται αβίαστα σε βαθμό υπερθετικό. Στο «Μονοπάτι του Μαινάλου», μία διαδρομή 75 χιλιομέτρων που διασχίζει το φαράγγι του ποταμού Λούσιου και τα βουνά της Γορτυνίας στην ορεινή Αρκαδία αποτελεί ένα από τα λίγα πιστοποιημένα από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων ελληνικά μονοπάτι. Και έναν πολύ καλό λόγο να διασχίσεις στην καρδιά της φύσης δύο δημοφιλείς – ειδικά την εποχή που διανύουμε – προορισμούς. Η διαδρομή υπολογίζεται στα 12 χιλιόμετρα ενώ η ώρα που απαιτείται συνολικά με τις ενδιάμεσες στάσεις προσεγγίζει τις 5 ώρες. Η αρχή πραγματοποιείται στη Στεμνίτσα, η συνέχεια μέσω Λούσιου Ποταμού και το φινάλε στους Νερόμυλους Δημητσάνας.

Από τα χαμηλά στα ψηλά του Ολύμπου

Η ανάβαση στα 2918μ. του Μύτικα, στην υψηλότερη κορυφή τόσο του Ολύμπου όσο και της Ελλάδας δεν είναι μία απλή ορειβατική διαδρομή. Είναι ιεροτελεστία. Ένα κράμα περιβαλλοντικών στοιχείων, καιρικών συνθηκών, φυσικού κάλλους. Μία ολιστική εμπειρία που καλό είναι να ζήσει όποιος μπορεί έστω μία φορά στη ζωή του. Το Hiking ταξίδι ξεκινά με πρώτο προορισμό το οροπέδιο Μουσών και συνεχίζεται με διανυκτέρευση στο καταφύγιο. Η καλύτερη προετοιμασία για να διασχίσεις το δυσκολότερο μονοπάτι από κάθε πεζοπορία, Λούκι του Μύτικα. Και μόλις φτάσεις στην κορυφή η πολύωρη κούραση που νιώθεις ανταμείβεται με τη θέα που αντικρίζεις.

5 μοναδικά μονοπάτια στην Ελλάδα για ατελείωτο Hiking

Από τα Φαλάσαρνα στην καρδιά της Κρήτης

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μεγαλύτερο και πιο γνωστό φαράγγι της Κρήτης στο οποίο καταφθάνουν για πεζοπορία επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου, για να νιώσουν την απόλυτη εμπειρία της κρητικής φύσης. Από την άλλη πλευρά το σκηνικό αλλάζει μιας και η χερσόνησος της Γραμβούσας χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο «τόπος της άνυδρης Γης». Η συγκεκριμένη διαδρομή διαθέτει δυο διαφορετικά μονοπάτια. Το ένα ξεκινά από τα Φαλάσαρνα μέσω ενός άγριο μονοπατιού που θέλει προσοχή και εμπειρία από τους περιπατητές και το άλλο από την Κίσσαμο με ένα πιο βατό μονοπάτι που μπορείς να διασχίσεις ακόμα και χωρίς εξοπλισμό. Πολύτιμες ανάσες οξυγόνου.

Από τον Μυλοπόταμο και πάλι στον Μυλοπόταμο

Και τα Κύθηρα διαθέτουν τη δική τους Hiking διαδρομή. Μάλιστα, ακολουθεί το σχήμα του κύκλου, αφού το σημείο εκκίνησης είναι ίδιο με του τερματισμού. Το εν λόγω μονοπάτι των νερόμυλων – όπως ονομάζεται – , λιθόστρωτο στο μεγαλύτερο μέρος του, περνά από τον καταρράκτη της Φόνισσας, τον μύλο του Φιλιππή, που είναι ο μόνος ανακαινισμένος και λειτουργικός από τους 23 μύλους της περιοχής, τα πέτρινα γεφύρια της πλαγιάς των νερόμυλων, και το ξωκλήσι της Αγίας Αικατερίνης, για να καταλήξει στο Ενετικό Κάστρο της Κάτω Χώρας. Μία διαδρομή περίπου 5 χιλιομέτρων – όχι περισσότερο – ιδανική και για τους αρχάριους της παρέας.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply