Ά νθρωποι που έχουν ένα βαθύ πάθος για όσα σχετίζονται με τον κινηματογράφο ή φανατικοί κινηματογραφόφιλοι που αναζητούν νέες και συναρπαστικές ταινίες για να παρακολουθήσουν.

Οι λάτρεις του κινηματογράφου μπορεί να έχουν έντονο ενδιαφέρον για ένα συγκεκριμένο είδος, εποχή, σκηνοθέτη ή να έχουν μία ευρεία εκτίμηση για όλα τα είδη των ταινιών. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ταινίες για τους συγκεκριμένους δεν αποτελούν απλώς μία μορφή ψυχαγωγίας αλλά πηγή έμπνευσης και δημιουργικής έκφρασης.

Η Holidu, η πύλη ενοικίασης καταλυμάτων διακοπών (www.holidu.gr), αποφάσισε να πραγματοποιήσει μία έρευνα ώστε να προσδιορίσει ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις για τους λάτρεις του κινηματογράφου. Για να το πετύχουμε αυτό, χρησιμοποιήσαμε τα δεδομένα του Google Maps που περιλάμβαναν τον συνολικό αριθμό κινηματογράφων ανά πόλη, τη μέση βαθμολογία ανά πόλη και τον αριθμό κινηματογράφων ανά πόλη ανά 10.000 κατοίκους.

Οι 10 καλύτερες πόλεις για τους λάτρεις του κινηματογράφου

Η Ελβετία είναι η πόλη που οι λάτρεις του κινηματογράφου αγαπούν

1. Γενεύη, Ελβετία

Είναι επίσημο! Πρώτη στην κατάταξή μας η Γενεύη! Η πανέμορφη πόλη στην Ελβετία είναι ένας ζωντανός πολιτιστικός κόμβος με ακμάζουσα κινηματογραφική βιομηχανία. Η πόλη διαθέτει μία σειρά κινηματογράφων που προβάλλουν μία ποικιλία ταινιών από διαφορετικά είδη και πολιτισμούς. Ενδεικτικά, υπάρχουν mainstream κινηματογράφοι που προβάλλουν τα τελευταία blockbusters του Hollywood, καθώς και arthouse κινηματογράφοι που προσφέρουν πιο εξειδικευμένες και ανεξάρτητες ταινίες. Ορισμένες δημοφιλείς αλυσίδες κινηματογράφων στη Γενεύη είναι μεταξύ άλλων οι Cinélux και Cinérama. Η Γενεύη φιλοξενεί επίσης διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ καθόλη την διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένου το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γενεύης (GIFF) που παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα ταινιών και προσελκύει σκηνοθέτες, ηθοποιούς αλλά και λάτρεις του κινηματογράφου από όλο τον κόσμο.

2. Βαρσοβία, Πολωνία

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η πρωτεύουσα της Πολωνίας, η Βαρσοβία. Μία πόλη που έχει να προσφέρει κάτι για κάθε σινεφίλ, με μία ποικιλία κινηματογραφικών αιθουσών, από mainstream αίθουσες μέχρι εναλλακτικούς χώρους. Ορισμένες δημοφιλείς αλυσίδες κινηματογράφων στην πόλη είναι οι Multikino, Cinema City και Kinoteka. Ωστόσο μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία στη Βαρσοβία είναι ο κινηματογράφος Kino Muranów, ένας όμορφα ανακαινισμένος κινηματογράφος που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950, ο οποίος διαθέτει έναν ρετρό σχεδιασμό και προσφέρει ένα εύρος ταινιών, από κλασικές μέχρι σύγχρονες ανεξάρτητες ταινίες. Η Βαρσοβία φιλοξενεί επίσης και κάποια φεστιβάλ κινηματογράφου όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαρσοβίας το οποίο λαμβάνει χώρα τον Οκτώβριο. Στο σύνολό της, η κινηματογραφική σκηνή της Βαρσοβίας είναι δυναμική, ποικιλόμορφη και πολλά υποσχόμενη.

3. Βερολίνο, Γερμανία

Επόμενο στην κατάταξή μας το Βερολίνο, πρωτεύουσα της Γερμανίας. Η πόλη είναι γνωστή για την πλούσια ιστορία της, τον ζωντανό πολιτισμό της και την ακμάζουσα καλλιτεχνική της σκηνή. Σημαντική θέση σε αυτή τη σκηνή κατέχουν οι κινηματογράφοι, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να απολαύσουν ταινίες από όλο τον κόσμο σε σε διάφορους χώρους. Ορισμένες δημοφιλείς αλυσίδες κινηματογράφων στην πόλη είναι μεταξύ άλλων οι Cinestar, UCI Kinowelt και Filmrauschpalast. Για όσους όμως αναζητούν μια πιο εναλλακτική κινηματογραφική εμπειρία, ο κινηματογράφος Moviemento λειτουργεί από τη δεκαετία του 1970 και ειδικεύεται στην προβολή ανεξάρτητων και διεθνών ταινιών. Το Βερολίνο, φιλοξενεί επίσης διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, γνωστό και ως Berlinale. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο.

Η Μπολόνια και η Ιταλία είναι η αγαπημένη πόλη - χώρα των σινεφίλ

4. Μπολόνια, Ιταλία

Στην τέταρτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Μπολόνια. Η γοητευτική πόλη στη βόρεια Ιταλία, είναι γνωστή για την πλούσια καλλιτεχνική και πολιτιστική της σκηνή, συμπεριλαμβανομένων πολλών κινηματογράφων που ανταποκρίνονται στις διαφορετικές προτιμήσεις των θεατών. Οι κινηματογράφοι Cinema Lumière και Cinema Odeon, προβάλλουν ένα ευρύ φάσμα ταινιών, από blockbusters του Hollywood μέχρι ανεξάρτητες και ξενόγλωσσες ταινίες από την Ιταλία και όχι μόνο. Στην Μπολόνια βρίσκεται επίσης η Cineteca di Bologna, ένα κινηματογραφικό αρχείο και πολιτιστικό ίδρυμα που διατηρεί και αποκαθιστά ταινίες από όλο τον κόσμο. Η Cineteca προσφέρει μια σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον κινηματογράφο, όπως προβολές, εργαστήρια και εκθέσεις. Η Μπολόνια φιλοξενεί επίσης το κινηματογραφικό φεστιβάλ Il Cinema Ritrovato, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούνιο, και παρουσιάζονται κλασικές και σπάνιες ταινίες από όλο τον κόσμο.

5. Μόναχο, Γερμανία

Η πέμπτη θέση στην κατάταξή μας ανήκει στο Μόναχο. Η πόλη που βρίσκεται στη νότια Γερμανία, διαθέτει επίσης μια πολυποίκιλη και αναπτυσσόμενη κινηματογραφική σκηνή, προσφέροντας μια σειρά επιλογών για τους λάτρεις του κινηματογράφου. Στις δημοφιλείς αλυσίδες κινηματογράφων της πόλης περιλαμβάνονται οι Cineplex, Cinemaxx και Mathäser Filmpalast. Για όσους αναζητούν μία πιο ανεξάρτητη κινηματογραφική εμπειρία το Μόναχο διαθέτει αρκετούς art-house κινηματογράφους όπως τους City Kinos και Monopol Kino, που προβάλλουν ανεξάρτητες παραγωγές ταινιών καθώς και κλασικών αγαπημένων cult ταινιών. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα στην πόλη είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μονάχου, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούνιο και παρουσιάζει μια σειρά ταινιών από διάφορες χώρες και είδη.

Ποιές πόλεις συμπληρώνουν την 10άδα της κατάταξης;

6. Παρίσι, Γαλλία
7. Αθήνα, Ελλάδα
8. Πόρτο, Πορτογαλία
9. Νυρεμβέργη, Γερμανία
10. Άμστερνταμ, Ολλανδία

Για να δείτε την πλήρη λίστα της κατάταξης, επισκεφθείτε τη μελέτη της Holidu εδώ.

Μεθοδολογία:
Για τη μελέτη αυτή συγκεντρώθηκαν 345 ευρωπαϊκές πόλεις και εξετάστηκαν τα δεδομένα του Google Maps που περιλάμβαναν τον συνολικό αριθμό κινηματογράφων ανά πόλη, τη μέση βαθμολογία των χρηστών ανά πόλη και τον αριθμό κινηματογράφων ανά πόλη και ανά 10.000 κατοίκους. Οι πόλεις που είχαν λιγότερους από 10 κινηματογράφους δεν συμπεριλήφθηκαν στην τελική κατάταξη. Τα δεδομένα εξήχθησαν τον Φεβρουάριο του 2023.

Terra Magazine

Terra Magazine

Το Terra Magazine είναι ένα online ημερολόγιο με προσωπικές ιστορίες γεμάτες περιπέτεια, ταξίδια και εικόνες. Είναι η γραμμή εκκίνησης για την επίτευξη μοναδικών κατορθωμάτων. Είναι ολόκληρος ο κόσμος μέσα από λέξεις και unique φωτογραφίες!

Leave a Reply