Τ η στιγμή που το αίτημα για φροντίδα του περιβάλλοντος μεγαλώνει, όλο και περισσότεροι παγκοσμίως επιλέγουν να μετακινηθούν με το ποδήλατο έναντι άλλων μεταφορικών μέσων.

Μπορεί το να ανέβεις στο ποδήλατο να σου φαίνεται απλό και το να διασχίσεις την πόλη που θα επισκεφτείς σε δύο τροχούς ονειρικό, όμως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Και αυτό, διότι αρκετές μεγάλες πόλεις σε παγκόσμια κλίμακα δε διαθέτουν ακόμα τις κατάλληλες υποδομές. Τα νέα, όμως, είναι καλά! Σου συγκεντρώσαμε τις 10 πιο bike-friendly πόλεις που πρέπει να επισκεφτείς το 2023. Οι 9 είναι στην Ευρώπη!

Οι 10 πιο bike-friendly πόλεις του κόσμου - Οι 9 είναι στην Ευρώπη

Ανόβερο, Γερμανία

Η πιο όμορφη και ιδιαίτερη πόλη της Σαξονίας, τμήμα της Γερμανίας, διαθέτει αρκετά πάρκα, ευρεία πεζοδρόμια και ειδική σήμανση στους πρόσφατα ασφαλτοστρωμένους δρόμους της για όσους αγαπούν να κινούνται με το ποδήλατο τους. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να μειώσει τους περιβαλλοντικούς ρύπους, έχει υιοθετήσει τον θερμό των «No Car Days», μέρες που οι πολίτες ενθαρρύνονται να κυκλοφορούν με όποιο μέσο θέλουν εκτός από το αυτοκίνητο και τα μέσα μεταφοράς.

Βρέμη, Γερμανία

Παραμένουμε στη Γερμανία και κάνουμε μία σύντομη στάση στην πόλη που έχει φτιάξει το οδικό της δίκτυο με τέτοιον τρόπο, ώστε όποιος το επιθυμεί να μπορεί να τη διασχίσει με ποδήλατο. Μάλιστα, οι κυκλικές της διαδρομές επιτρέπουν να κάνεις city-hopping χρησιμοποιώντας μόνο δύο τροχούς και τα… πόδια σου.

Βέρνη, Ελβετία

Η διεθνή κοινότητα θέλει την Ελβετία να έχει επενδύσει ένα σημαντικό κονδύλι με στόχο τη δημιουργία οδικού δικτύου φιλικών προς τους ποδηλάτες, κάτι το οποίο θα διαπιστώσεις από την πρώτη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου στη Βέρνη. Όπως επίσης και τα ειδικά σημεία ενοικίασης ποδηλάτου σε αρκετές γωνιές της ελβετικής πρωτεύουσας.

Οι 10 πιο bike-friendly πόλεις του κόσμου - Οι 9 είναι στην Ευρώπη

Χανγκτσόου, Κίνα

Αποτελεί την έκπληξη της λίστας. Και όχι τυχαία. Αποτελεί την μοναδική μη ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται εντός αυτής της λίστας με την πληροφορία που θέλει το 30% των κατοίκων να επιλέγουν το ποδήλατο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις να της εξασφαλίζει παρουσία και τις επόμενες χρονιές.

Μάλμο, Σουηδία

Επιστρέφουμε στην Ευρώπη και σε μία πόλη που οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες δεν πτοούν όσους επιθυμούν με ποδήλατο να τη διαβούν. Με τον αριθμό των ατόμων που αφήνουν το αμάξι στο Parking και επιβιβάζονται στο ποδήλατο τους να αυξάνεται διαρκώς, η απόφαση της Κυβέρνησης να επενδύσει επικοινωνιακά σε αυτή την eco-friendly λογική αποδεικνύεται εξαιρετικά επιτυχημένη.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amber Dewar (@bosingsblues)

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Μπορεί οι περισσότεροι να προτιμούν να κάνουν ποδηλατάδα στο ξεχωριστό τοπίο της Κοπεγχάγης, όμως, και το Άμστερνταμ διαθέτει τους δικούς του δίκυκλους φανατικούς. Τόσο σε μόνιμους κατοίκους, όσο και στους τουρίστες.

Κοπεγχάγη, Δανία

Για τους κάτοικους της Δανίας, η κίνηση με το ποδήλατο δεν αποτελεί καινούρια πρακτική, αλλά περισσότερα θεσμό. Ή μία συνήθεια που όσοι την δοκίμασαν την ανήγαγαν σε λατρεία. Αν βρεθείς στην Κοπεγχάγη σε μέρα εργάσιμη, μην μείνεις έκπληκτος αν δεν αντικρίσεις στο διάβα σου κανένα απολύτως άλλο μεταφορικό μέσο. Οι «No Car Days» αποτελούν συχνή παράδοση και πρακτική.

Αμβέρσα, Βέλγιο

Μπορεί η γραφική πρωτεύουσα της Φλάνδρας να μην ακολούθησε ποτέ οργανωμένη στρατηγική, όμως, το κινηματογραφικό σκηνικό που ξεκινά από το λιμάνι σε συνδυασμό με τις τεράστιες πέτρινες πλατείες δημιουργούν τον ιδανικό δρόμο, ο οποίος σε «καλεί» να τον διασχίσεις πάνω στη σέλα του ποδηλάτου σου.

Μίνστερ, Γερμανία

Επιστροφή στη Γερμανία, την χώρα που, όπως αποδεικνύει η λίστα αυτή, αγαπάει τα ποδήλατα λίγο παραπάνω. Η αύξηση του αριθμού των κατοίκων που επιλέγει να κυκλοφορεί σε καθημερινά βάση με το ποδήλατο του έχει δημιουργήσει, όμως, ένα νέο πρόβλημα, αυτό του ότι δεν υπάρχουν τόσα ποδήλατα προς ενοικίαση στον δρόμο.

Ουτρέχτη, Ολλανδία

Στην κορυφή της λίστας για το 2023, το Euronews τοποθετεί την Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Οι τεράστιοι δρόμοι που διακόπτονται από φροντισμένα πάρκα και πλατείες σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες δημιουργούν το απόλυτο κράμα έλξης για τους λάτρεις των ποδηλάτων. Το ότι το 51% των κατοίκων επιλέγουν να κινηθούν με ποδήλατο σε καθημερινή βάση το επιβεβαιώνει.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply