Θ υμίζει αρκετά την κλασική αναρρίχηση. Με μία σημαντική διαφορά. Αυτή τη φορά, ο τολμηρός αναβάτης δεν κινείται σε έδαφος τραχύ, αλλά λείο.

Εκείνο του πάγου, κάτι το οποίο αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας και την προσοχή που οφείλει ο καθένας να επιδείξει. Το Ice Climbing είναι ένα χειμερινό extreme sport που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην ακμή του, καθώς ανεβάζει την αδρεναλίνη. Ταυτόχρονα, είναι μία δράση, στην οποία πριν πατήσεις accept πρέπει να γνωρίζεις την επικινδυνότητά της – ή απλά να πατάς γερά στα πόδια σου.

Ice Climbing: Ενα αρκετά ριψοκίνδυνο χειμερινό Extreme Sport

Τι είναι στην πραγματικότητα το Ice Climbing;

Αν κάνεις αυτή την ερώτηση σε έναν ειδικό, τότε η απάντηση που θα σου δώσει είναι ξεκάθαρη. Η αναρρίχηση στον πάγο, όπως ονομάζεται στα ελληνικά σε πεζή μετάφραση, είναι ουσιαστικά η ανάβαση σε μία κατακόρυφη πλαγιά πάγου. Η μορφή της ποικίλλει. Υπάρχει, όμως, ένας άτυπος κανόνας: οποιοσδήποτε τύπος πάγου που μπορεί να αντέξει το βάρος ενός ατόμου είναι διαθέσιμος για αναρρίχηση. Αξιοποιώντας αυτή την πληροφορία, αρκετές χώρες, στις οποίες το κρύο αποτελεί τη μοναδική χειμερινή καιρική συνθήκη, έχουν δημιουργήσει τις δικές του παγωμένες επιφάνειες, με στόχο να αποφευχθούν αυτόνομα φαινόμενα που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στους λάτρεις της υψηλής αδρεναλίνης.

Μηχανικά, η αναρρίχηση στον πάγο μοιάζει πολύ με την αναρρίχηση σε βράχο. Η κύρια διαφορά είναι ότι δεν ψάχνεις για λαβές χεριών και ποδιών στον υπάρχοντα βράχο. Αντίθετα, τις δημιουργείς χρησιμοποιώντας μεταλλικές αιχμές: εργαλεία πάγου και κραμπόν. Όπως και στην αναρρίχηση βράχου, μπορείς να κάνεις αναρρίχηση στον πάγο σε ζευγάρια – ο ένας οδηγεί, ο άλλος υποστηρίζει και ασφαλίζει ο ένας τον άλλον. Ή μπορείς να δοκιμάσεις σόλο ή απλά να κινηθείς σε top-ropped ρυθμό χωρίς να απαιτείται τοποθέτηση εξοπλισμού.

Ice Climbing: Ενα αρκετά ριψοκίνδυνο χειμερινό Extreme Sport

Ποιος είναι ο εξοπλισμός που απαιτείται;

Αν και ο απαιτούμενος εξοπλισμός θυμίζει αρκετά εκείνον της αναρρίχησης σε πάγο, υπάρχουν μερικές διαφορές. Αρχικά, θα χρειαστείς ένα κράνος για να προστατέψεις το κεφάλι σου σε περίπτωση που ένα κομμάτι πάγου καταλήξει πάνω σου. Ακολουθεί ένα σχοινί αναρρίχησης για ασφάλεια, αφού πρώτα βεβαιωθείς ότι έχεις το σωστό πάχος και μήκος. Επιπλέον, μια ζώνη, μια συσκευή ασφάλισης και μερικούς καραμπίνερ για μεγαλύτερη σιγουριά.

Στην συνέχεια, καλείσαι να δημιουργήσεις ένα ειδικό σετ για την αναρρίχηση στον πάγο. Πρώτον, είναι αυτονόητο ότι ο πάγος είναι κρύος και το να στέκεσαι και να ασφαλίζεις τον παρτενέρ σου είναι ακόμα πιο κρύο. Πριν ξεκινήσεις, λοιπόν, φρόντισε να τσεκάρεις ότι έχεις μαζί σου πολλά ζεστά στρώματα, όπως φλοκάτες, συνθετικά μπουφάν και χειμωνιάτικα γάντια, καπέλα, θερμικά.

Σε αντίθεση με την αναρρίχηση βράχου, είναι δύσκολο να πιάσεις τον πάγο με τα χέρια σου, οπότε θα χρειαστείς ένα εργαλείο πάγου ή μια αξίνα. Πρόκειται για τεχνικά τσεκούρια πάγου που έχουν κοντύτερους, καμπύλους άξονες και μια αιχμηρά γωνιακή αξίνα. Τέλος, είναι δύσκολο να τοποθετήσεις τον κανονικό εξοπλισμό αναρρίχησης στις ρωγμές και σχισμές στον πάγο. Για αρχή, δεν υπάρχει μεγάλη τριβή. Αντί για ράφι trad, οι αναρριχητές πάγου χρησιμοποιούν βίδες πάγου για ασφάλεια.

Ice Climbing: Ενα αρκετά ριψοκίνδυνο χειμερινό Extreme Sport

Είναι ασφαλές το Ice Climbing;

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου – ίσως και της ζωής σου. Όπως κάθε χειμερινό σπορ, η αναρρίχηση στον πάγο ενέχει κινδύνους. Είναι παρόμοιο με την αναρρίχηση σε βράχο. Θα μπορούσες να πέσεις και να χτυπήσεις – η τοποθέτηση καλού εξοπλισμού και η χρήση σχοινιών συμβάλλει στον μετριασμό αυτού του κινδύνου. Από την άλλη, κάτι θα μπορούσε να πέσει πάνω σου, γι’ αυτό και η προστασία όπως τα κράνη.

Ο επιπλέον παράγοντας που πρέπει να σκεφτείς είναι η κατάσταση του πάγου. Για παράδειγμα, αν δεν είναι αρκετά παχύς ή καλά συνδεδεμένος, θα μπορούσε απλά να πέσει κάτω – συμπαρασύροντας σας στην τροχιά του. Τέλος, ίσως κάτι που ξεχνιέται εύκολα: πρέπει να μπορείς να διαχειρίζεσαι καλά τη θερμοκρασία σας σε πολύ κρύες συνθήκες. Η πράξη της αναρρίχησης είναι ζεστή, αλλά η ασφάλιση είναι πολύ στάσιμη. Think Smart, ακολούθησε πιστά τον ειδικό δάσκαλο, μην πάρεις πολλές πρωτοβουλίες και κάνοντας ένα βήμα τη φορά όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply