Ένα κιτ πρώτων βοηθειών είναι ένα απαραίτητο στοιχείο που πρέπει να έχετε μαζί στις εκδρομές σας. Ακόμα και ένα μικρό κιτ, είναι μία σημαντική λύση στη θεραπεία μικροτραυματισμών.

Η διαχείριση αναπάντεχων προβλημάτων καθιστά το ταξίδι σας πιο ευχάριστο.

Mπορείτε να αγοράσετε ένα έτοιμο κιτ ή να φτιάξετε το δικό σας. Το συγκεκριμένο άρθρο προσφέρει συμβουλές και για τις δύο προσεγγίσεις, ώστε να αποκτήσετε ένα πλήρες κιτ για την ύπαιθρο.

Θυμηθείτε: Εξετάστε τα περιεχόμενα της συσκευασίας πριν από κάθε εξόρμηση. Ανεξάρτητα από το μέγεθος του κιτ σας, τα φάρμακά του έχουν ημερομηνίες λήξης. Οι επίδεσμοι και οι αλοιφές του θα εξαντληθούν.

Έτοιμα κιτ

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν έτοιμα κιτ πρώτων βοηθειών για να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα σε σύγκριση με την αγορά ατομικών προμηθειών και τη συναρμολόγηση ενός κιτ.

Ένας άλλος λόγος για να επιλέξετε ένα έτοιμο κιτ είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν ξεχνάτε σημαντικές προμήθειες ή εργαλεία.

Για να διαλέξετε ένα έτοιμο κιτ, θα πρέπει να υπολογίσετε τα παρακάτω:

Πλήθος ατόμων: Έχει να κάνει με τον αριθμό των ατόμων που θέλετε να καλύπτει το κιτ. Τα κιτ για μεγαλύτερες ομάδες περιλαμβάνουν περισσότερες προμήθειες, όπως επίδεσμοι και φάρμακα. Τα ιατρικά εργαλεία όπως θερμόμετρα, τσιμπιδάκια ή νάρθηκες, παραμένουν αρκετά σταθερά από το κιτ σε κιτ.

Διάρκεια/απόσταση ταξιδιού: Εξίσου ανάλογο με το πλήθος των ατόμων. Συνήθως θα βρείτε έναν εκτιμώμενο αριθμό ημερών στην περιγραφή του κιτ.

Δραστηριότητα ταξιδιού: Οι κατασκευαστές κιτ μπορεί, για παράδειγμα, να συμπεριλαμβάνουν ένα πλήρως αδιάβροχο σακουλάκι που κάνει ένα κιτ κατάλληλο για κωπηλασία. Μικρότερα και ελαφρύτερα κιτ είναι κατάλληλα όταν σχεδιάζετε γρήγορες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο. Μεγαλύτερα και πιο ολοκληρωμένα κιτ έχουν νόημα για δραστηριότητες όπως το κάμπινγκ.

Πλήρη κιτ: Ακόμα κι αν δεν ξέρετε πώς να χρησιμοποιήσετε τα πάντα, ίσως είναι πολύτιμο να αποκτήσετε ένα κιτ με προηγμένα εργαλεία και προμήθειες, επειδή άλλοι στην ομάδα σας μπορεί να έχουν περισσότερες ιατρικές γνώσεις. Μπορείτε επίσης να μάθετε καλύτερα το κιτ σας με ιατρική εκπαίδευση.

κιτ πρωτων βοηθειων

Στη συνέχεια, εξετάστε τις ακόλουθες προσθήκες, ανεξάρτητα από το κιτ που επιλέγετε:

Κίνδυνοι ταξιδιού: Για παράδειγμα, αν κατευθύνεστε σε μέρη με δηλητηριώδη πανίδα, σκεφτείτε να προσθέσετε ένα αντίδοτο στο κιτ σας.

Ειδικές ανάγκες: Αν παίρνετε κάποιο συγκεκριμένο φάρμακό, θα πρέπει να το προσθέσετε στο κιτ. Στις ομαδικές εκδρομές, τα μέλη θα πρέπει να γνωρίζουν τις ειδικές ανάγκες του κάθε ατόμου.

Προσοχή: Πάντα να συσκευάζετε ένα μεμονωμένο κιτ: Ακόμα κι αν κάποιος άλλος έχει ένα μεγάλο κιτ για την ομάδα σας, πρέπει να είστε σε θέση να περιποιηθείτε τις προσωπικές σας γρατζουνιές. Μπορεί το άτομο που φέρει το ομαδικό κιτ να μην είναι πάντα κοντά σας.

Δημιουργήστε το δικό σας κιτ πρώτων βοηθειών

Θα χρειαστείτε μια ανθεκτική στο νερό τσάντα ή θήκη για να φυλάξετε το περιεχόμενο. Μπορεί επίσης να χρειαστεί μια ποικιλία από πλαστικές τσάντες με φερμουάρ, πλαστικά μπουκάλια χαπιών, έναν αδιάβροχο μαρκαδόρο και μια αυτοκόλλητη ταινία για την επισήμανση των πραγμάτων.

Μετά από αυτό, είναι θέμα αγοράς και συγκέντρωσης των προμηθειών για να γεμίσετε το κιτ σας.

κιτ πρωτων βοηθειων

Επισημαίνουμε μερικά βασικά στοιχεία που θα πρέπει να έχετε μαζί σας:

Βασικές προμήθειες

Επίδεσμοι

 • Ποικιλία συγκολλητικών επιδέσμων
 • Γάζα
 • Αθλητική ταινία
 • Τσιρότα

Φάρμακα και αλοιφές

 • Ιβουπροφαίνη
 • Αντιβιοτικές αλοιφές
 • Αντιόξινα δισκία
 • Αντιδιαρροϊκά χάπια
 • Άλατα επανυδάτωσης
 • Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Βασικά εργαλεία

 • Τσιμπιδάκι
  Μικρός καθρέφτης
  Ψαλιδάκι
  Ξυραφάκι ή μαχαίρι

Διάφορα αντικείμενα

 • Κιτ για τσιμπήματα από μέλισσες
 • Αφαιρετής τσιμπουριών
 • Αντισηπτικά μαντιλάκια
 • Επίδεσμοι εγκαυμάτων
 • Νάρθηκας και ελαστικός επίδεσμος

Οδηγίες κιτ πρώτων βοηθειών

Να συμπεριλαμβάνετε πάντα έναν οδηγό γρήγορης αναφοράς ή ένα πιο ολοκληρωμένο φυλλάδιο που εξηγεί τον τρόπο διαχείρισης των περιεχομένων του κιτ.

Οι κατασκευαστές κιτ δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των οδηγιών τους, οπότε πρέπει να κάνετε το ίδιο.

Ειδικά προμήθειες για ταξίδια

Όπως θα κάνατε με ένα έτοιμο κιτ, θα πρέπει να ετοιμάσετε το κιτ στο σπίτι σας με επιπλέον προμήθειες για μεγαλύτερα ταξίδια ή ειδικές προμήθειες ανάλογα με τον προορισμό, τη δραστηριότητα και τα μέλη της ομάδας σας.

Πρόσθετες βασικές αρχές ασφάλειας

Ορισμένα βασικά στοιχεία σχετίζονται στενά με την παροχή πρώτων βοηθειών: Μια κουβέρτα επιβίωσης που αντανακλά τη θερμότητα (για να αποτρέψει την υποθερμία ή να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του σοκ), το αντηλιακό, το απωθητικό εντόμων και το απολυμαντικό χεριών μπορεί να μεταφέρονται μέσα ή κοντά στο κιτ σας.

Αν βιώσετε μια πραγματικά απειλητική για τη ζωή σας ιατρική κατάσταση στην ύπαιθρο, ένας προσωπικός φάρος εντοπισμού ή ένας δορυφορικός πομπός μπορεί να είναι ένα σωτήρια. Η δύναμη του σήματος και οι λειτουργικές λεπτομέρειες διαφέρουν, αλλά το καθένα μπορεί να μεταδώσει την ανάγκη σας για διάσωση καθώς και την τοποθεσία σας.

Εκπαίδευση πρώτων βοηθειών

Παρόλο που τα ποιοτικά κιτ έρχονται με οδηγίες, λαμβάνοντας μια εκπαίδευση πριν το ταξίδι σας είναι μια σοφή κίνηση. Ένας οδηγός πρώτων βοηθειών δεν αποδίδει την πραγματική φύση ενός ιατρικού τραύματος.

Η κατάρτιση θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον αρχικό φόβο και το σοκ της αντίδρασης σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το να είστε πλήρως προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε ένα σοβαρό συμβάν εκ των προτέρων μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά.

 

Mε πληροφορίες από survival.gr
Terra Magazine

Terra Magazine

Το Terra Magazine είναι ένα online ημερολόγιο με προσωπικές ιστορίες γεμάτες περιπέτεια, ταξίδια και εικόνες. Είναι η γραμμή εκκίνησης για την επίτευξη μοναδικών κατορθωμάτων. Είναι ολόκληρος ο κόσμος μέσα από λέξεις και unique φωτογραφίες!

Leave a Reply