Η αναρρίχηση αναφέρεται σε ένα μαγευτικό, κάθετο, μικρόκοσμο. Ανοιχτά πεδία, κλειστές πίστες, σχοινιά, καραμπίνερ, μποντριέ, διαδρομές, φευγάτες ονομασίες, βαθμοί δυσκολίας, καρυδάκια και μαγνησία.

Λέξεις που ακούγονται συχνότατα και αποτελούν έναν κοινό κώδικα για free solo τρελούς, φανατικούς σκαρφαλωτές και λύτες προβλημάτων σε boulder. Αρχάριους και μυημένους, από την Κάλυμνο μέχρι τη Βαρυμπόμπη και από το Yosemite μέχρι τους Δολομίτες.

Πάμε παρέα να εξηγήσουμε 10 βασικές λέξεις, για να μην πιαστούμε… «αδιάβαστοι».

Κράνος

Ένα από τα πλέον βασικά εξαρτήματα του αθλήματος. Δένει με ιμάντα κάτω από τη γνάθο και μας προστατεύει τόσο από πιθανή πρόσκρουση σε βράχο, όσο και από πέτρες και πετραδάκια που μπορεί για οποιονδήποτε λόγο να πέσουν πάνω μας.

Μποντριέ

Baudrier στα γαλλικά ή αλλιώς «αναρριχητική ζώνη μέσης». Πρόκειται για μια ειδική ζώνη με ιμάντες που ασφαλίζει πάνω στο σώμα του αναρριχητή ή της αναρριχήτριας. Περιλαμβάνει ακόμα δύο ιμάντες που φοριούνται στα πόδια για καλύτερη κατανομή του βάρους. Στο μποντριέ δένεται με ειδικό τρόπο το σχοινί κατά την αναρρίχηση και την καταρρίχηση, ενώ υπάρχει ευχέρεια κατά μήκος τους να τοποθετηθούν επιπλέον εξαρτήματα από τον αθλητή ή την αθλήτρια.

Σχοινί

Τα σχοινιά, χωρίζονται σε στατικά και δυναμικά. Είναι ο δεύτερος καλύτερος φίλος του αναρριχητή και της αναρριχήτριας μετά τον/την σχοινοσύντροφο. Κατασκευάζονται από νάιλον και η ποικιλία τους είναι τεράστια, καθώς διαφέρουν σε πάχος, μέτρα και ποιότητα, άρα και σε τιμή.

Καραμπίνερ

Δάνειο από το γερμανικό Karabinerhaken που στα αγγλικά έμεινε ως Carabiner. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεταλλικό δαχτυλίδι που μπορεί και ασφαλίζει. Χρησιμοποιείται για την ασφάλιση σχοινιών, αλλά και αντικειμένων.

Καρυδάκια

Τα καρυδάκια είναι ειδικά στηρίγματα για την ασφάλιση στο βράχο όταν δεν υπάρχουν σταθερές ασφάλειες. Το καρυδάκι τοποθετείται σε σχισμές χάρη στο μηχανισμό του που μπορεί να «χωθεί» μέσα σε αυτές. Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη.

Οχτάρι

Λέγεται και καταβατήρας. Πρόκειται για ένα αλουμινένιο «8» που εξασφαλίζει τη ροή του σχοινιού στην αναρρίχηση ή την καταρρίχηση. Έχει τρομερή ανθεκτικότητα και είναι από τα πλέον απαραίτητα αντικείμενα.

Παπούτσια

Θα τα βρούμε ως ουδέτερα, ως ίσια ή κυρτά ανάλογα με το είδος της αναρρίχησης που σκοπεύουμε να κάνουμε. Πολύ ιδιαίτερα στην κατασκευή τους, επιδιώκουν τη μεγαλύτερη δυνατή τριβή για τους αθλητές και τις αθλήτριες. Αποτελούν, άλλωστε δύο βασικά σημεία επαφής με το βράχο.

Μαγνησία

Αλλιώς ανθρακικό μαγνήσιο. Το MgCO3 είναι υπεύθυνο για τα λευκά χέρια και ρούχα των αναρριχητών και αναρριχητριών. Διώχνει τον ιδρώτα από τα ακροδάχτυλα, στεγνώνει -κατά κάποιο τρόπο- τα χέρια και βοηθάει στην καλύτερη τριβή με τον βράχο. Κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές και τοποθετείται σε ειδικές θήκες που συνήθως κρέμονται από το μποντριέ.

Στρώματα

Χρησιμοποιούνται από όσους κάνουν boulder. Το συγκεκριμένο «είδος» αναρρίχησης σε χαμηλά βράχια γίνεται χωρίς τη χρήση σχοινιών, οπότε οποιαδήποτε πτώση ανακόπτεται από τα στρώματα που οι σύντροφοι αναρριχητές τοποθετούν και μετακινούν όσο ο αθλητής ή η αθλήτρια βρίσκεται στο βράχο.

Πλακέτες

Πρόκειται για ανοξείδωτες ατσάλινες πλακέτες οι οποίες βιδώνονται μόνιμα πάνω στο βράχο, συνήθως με τρυπάνι, για την ασφάλιση των σπορ αναρριχητικών διαδρομών. Η χρήση τους γίνεται κατά τη διαδικασία του ανοίγματος και της «σταθεροποίησης» μιας διαδρομής και απαιτεί γνώσεις και εμπειρία.

Η αναρρίχηση μπορεί να χαρίσει μεγάλες συγκινήσεις. Ένας κάθετος, ξεχωριστός κόσμος μας περιμένει, αλλά απαιτεί υπομονή, επιμονή και μεγάλη προσοχή και σημασία στην ασφάλειά μας.

Terra Magazine

Terra Magazine

Το Terra Magazine είναι ένα online ημερολόγιο με προσωπικές ιστορίες γεμάτες περιπέτεια, ταξίδια και εικόνες. Είναι η γραμμή εκκίνησης για την επίτευξη μοναδικών κατορθωμάτων. Είναι ολόκληρος ο κόσμος μέσα από λέξεις και unique φωτογραφίες!

Leave a Reply