Μ πορεί ακόμα να μην έχει βρεθεί εκείνη η ελληνική λέξη που να συνοψίζει την ουσία του, όμως, το Overlanding κερδίζει όλο και περισσότερους λάτρεις της περιπέτειας.

Πολύ πιθανόν να ακούς αυτή τη στιγμή για πρώτη φορά τον συγκεκριμένο όρο. Overlanding χαρακτηρίζεται το ταξίδι υψηλών ταχυτήτων με off-road αυτοκίνητο ή Jeep, το οποίο πραγματοποιείται σε τραχύ και ανομοιογενές έδαφος. Σε πρώτη ανάγνωση. Το δεύτερο σκέλος της νέας αυτής τάσης αφορά περισσότερο την ουσία του ταξιδιού και επικεντρώνεται στο camping που πραγματοποιείται με σκηνή, η οποία στήνεται πάνω από το Jeep ή το 4×4.

Overlanding: Μήπως κάποιοι το είχαν δοκιμάσει πριν από εμάς χωρίς ούτε να το γνωρίζουν κι οι ίδιοι;

Αν και εκ πρώτης όψεως το Overlanding φαντάζει ένα πολύ πρόσφατο και νέο trend, η αλήθεια είναι ότι οι ρίζες του εντοπίζονται στις αρχές του 20ου αιώνα με τους εξερευνητές Francis Younghusband και Wilfred Thesiger να θεωρούνται οι πρωτεργάτες αυτής της περιπετειώδους τάσης.
Οι δύο τους αξιοποίησαν τα μηχανοκίνητα εκείνης της εποχής για να ανακαλύψουν ανεξερεύνητες περιοχές της Αφρικής και της Ασίας, πραγματοποιώντας τις απαραίτητες στάσεις για ανεφοδιασμό, ξεκούραση και Hiking – γιατί (όπως πιστεύουν και οι ίδιοι) τη φύση την ανακαλύπτεις καλύτερα όταν την περπατάς με τα δικά σου πόδια.

Είναι το Overlanding η νέα adventure τάση;

Το μυστικό για ένα επιτυχημένο Overlanding

Δεν είναι άλλο από την οργάνωση και το πλάνο. Το να ταξιδεύεις για πολλά χιλιόμετρα, να διασχίζεις μεγάλες αποστάσεις πάνω από δύσκολες επιφάνειες είναι κάτι που απαιτεί γνώση, υπομονή και φυσικά τις απαραίτητες προμήθειες για όλο το ταξίδι. Να έχεις βεβαιωθεί, πριν αναχωρήσεις, ότι η τσάντα είναι γεμάτη με όσα θες να καταναλώσεις και τα απαραίτητα φάρμακα. Να γνωρίζεις τη διαδρομή και να την έχεις αποθηκευμένη τόσο στο GPS όσο και σε κλασικό χάρτη, καθώς δεν είναι απίθανο το σήμα ανάμεσα στα βουνά ή τις δύσκολες στροφές να χαθεί. Απαραίτητο, φυσικά, είναι να γνωρίζεις πώς να στήνεις και να μαζεύεις μία σκηνή.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @overlanding.gr

Τα tips της επιτυχίας

Επειδή, όμως, εκτός από την οργάνωση, χρειάζεται να γνωρίζεις μερικά πιο ειδικά πράγματα, σού συγκεντρώσαμε τις παρακάτω συμβουλές:
Διάλεξε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Εκτός από τη σκηνή και τις προμήθειες, αρκετά σημαντικά είναι και τα εφόδια που θα έχεις μαζί σου. Μέσα στο Smart Bag μην παραλείψεις, λοιπόν, να βάλεις: θερμός, ροφήματα που ετοιμάζονται με ζεστό νερό, μαξιλαράκι ύπνου και ένα χρηστικό γκαζάκι.
Πάρε τον έλεγχο του οχήματος που θα χρησιμοποιήσεις. Ένα σημαντικό μέρος του ταξιδιού είναι η ίδια η διαδρομή. Μία διαδρομή που στο Overlanding φαίνεται εύκολη, αλλά μόνο εύκολη δεν είναι. Για αυτό, πρέπει να γνωρίζεις κάθε λεπτομέρεια του αυτοκινήτου που οδηγάς και να είσαι σίγουρος ότι ξέρεις να το κουμαντάρεις.
Μην ξεχνάς τα οικονομικά. Αν και σχετικά αυτονόητο, είναι ένας τομέας που δεν πρέπει να παραλείψεις. Φρόντισε να έχεις στην άκρη ένα μικρό ποσό, προκειμένου να το αξιοποιήσεις όποτε και όπως θες.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply