Α γάπη για τον αθλητισμό, πάθος για τη θάλασσα, υψηλή περιβαλλοντική συνείδηση, ανάγκη για μοίρασμα είναι οι αντιπροσωπευτικές λέξεις που περιγράφουν τον Πέτρο Παρθένη, ιδρυτή του project Weswim.

 

Ο Πέτρος Παρθένης είχε κολλήσει από μικρός το μικρόβιο της λατρείας για τον αθλητισμό.

Για περισσότερα από 20 χρόνια αγωνίστηκε σε αγώνες Τριάθλου Half-Ironman, Ironman, κολύμβησης και μαραθώνιους δρόμους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πέραν της μεγάλης αθλητικής του δράσης, έχει διατελέσει διευθυντής σύνταξης δρομικών και ποδηλατικών περιοδικών και σύμβουλος marketing μεγάλων εταιρειών για αθλητικό εξοπλισμό. Φτάνοντας στο σήμερα, είναι σύμβουλος αθλητών μεγάλων αποστάσεων στην κολύμβηση, ενώ παράλληλα σχεδιάζει κολυμβητικούς αγώνες ανοιχτής θάλασσας, πρωτότυπες unspoiled κολυμβητικές εκδρομές και δράσεις για το περιβάλλον και παρουσιάζει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και Live outdoor Multisport events. Στη λίστα με τα τελευταία του πρόσφατα επιτεύγματα, προστέθηκε το 1ο Ελληνικό κανάλι στο Youtube με συμβουλές για την κολύμβηση σε Open Water και πισίνα, καθώς και το Weswim e-shop που εξειδικεύεται σε προϊόντα γύρω από το open water και την ασφαλή κολύμβηση.

weswim petros parthenis

 

 

 

 

Μετά από 400 και πλέον Weswim events και 7,5 χρόνια δράσης, η ομάδα μετράει 15.000 διαδικτυακούς swimmers και περισσότερους από 1.500 φανατικούς live swimmers, σε συναντήσεις Weswim Sundays, After Office, αγώνες και μοναδικές unspoiled swim εκδρομές

 

 

 

 

 

Αθεράπευτα ερωτευμένος με τη θάλασσα και την κολύμβηση, ο Πέτρος πιστεύει ακράδαντα ότι είναι το ελιξίριο της ζωής. «Ουσιαστικά θεωρώ ότι μας επιστρέφει στην εμβρυϊκή κατάσταση μέσα στην κοιλιά της μάνας, εκεί που όλα ήταν ήσυχα και ξεκινούσαν από το μηδέν. Ένας υγρός λευκός καμβάς που μπορούμε να γράψουμε ό,τι ακριβώς θέλουμε εμείς και να το ακολουθήσουμε με το δικό μας ρυθμό και τη δική μας δυναμική αναπνοής. Είναι ο δικός μας ιδιωτικός χώρος. Aρκεί να παρατηρήσετε σε μια πισίνα τη μοναδικότητα κάθε κολυμβητή που χάνεται στο δικό του ρυθμό», λέει ο Πέτρος, ο οποίος γυρίζοντας πίσω 30 χρόνια πριν, όταν ξεκίνησε να τρέχει και να κολυμπάει, συνειδητοποιεί ότι ήταν μια προσπάθεια να φύγει ή να ξεφύγει από επώδυνα πράγματα στη ζωή, αναζητώντας αναγνώριση, επιδόσεις και τερματισμούς. «Σήμερα διαθέτω την ωριμότητα να γνωρίζω την αξία της διαδρομής και όχι του προορισμού και αυτό προσπαθώ να μεταδώσω σε αθλητές και weswimmers». Κάπως έτσι, προέκυψε και το Weswim, από μία ανάγκη για μοίρασμα, αναζήτηση ρυθμού, αλλά και την ανάγκη για μία ολιστική προσέγγιση στο άθλημα της κολύμβησης.

«Οι πολυετείς αθλητικές εμπειρίες μου με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη για ενεργοποίηση των ανθρώπων, να βγουν από τη ζώνη ασφαλείας του αστικού τοπίου και να αθληθούν στη θάλασσα ομαδικά, να μοιραστούν εμπειρίες, τεχνογνωσία αλλά, κυρίως, την αίσθηση του ανήκειν σε μία κοινότητα. Όπως, δηλαδή, κάνουν μαζικά τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, χωρίς όμως να έχουν το κατάλληλο και ιδανικό μεσογειακό κλίμα, που εμείς έχουμε 365 μέρες το χρόνο». Το 2016, ο Πέτρος ξεκίνησε τις πρώτες συναντήσεις στην Αθηναϊκή Ριβιέρα με συμμετοχή 10-12 κολυμβητών. Η συνέχεια ήταν απλά θέμα χρόνου. Σήμερα, μετά από 400 και πλέον Weswim events και 7,5 χρόνια δράσης, έχουν φτάσει τους 15.000 διαδικτυακούς swimmers και περισσότερους από 1.500 φανατικούς live swimmers, σε συναντήσεις Weswim Sundays, After Office, αγώνες και μοναδικές unspoiled swim εκδρομές. Το Weswim απευθύνεται σε όλους όσους αγαπάνε το κολύμπι και τη θάλασσα και έχουν πρωτίστως  κάποιες βασικές γνώσεις κολύμβησης ή είναι διατεθειμένοι να τις αποκτήσουν, σε όσους αγαπάνε το περιβάλλον και σέβονται τον εαυτό τους και σε όλους όσους έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινότητας.

weswim sustainability excursion

Όντας κολυμβητής 365 μέρες το χρόνο σε θάλασσες, λίμνες, πισίνες και ποτάμια, το όραμα του Πέτρου Παρθένη είναι να αποκτήσουμε στη χώρα μας κολυμβητική κουλτούρα όλο το χρόνο και να εκπαιδευτούμε να αγαπάμε το περιβάλλον. «Αν κολυμπάς 365 μέρες το χρόνο ομαδικά, υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να είσαι ενεργός θεματοφύλακας των ακτών και των θαλασσών και κατά συνέπεια να τις προστατεύεις».

butt-free beaches weswim

Όσον αφορά στις δράσεις τους, συνεχίζουν σταθερά την καμπάνια butt-free beaches (Παραλίες καθαρές, χωρίς αποτσίγαρα) με στόχο την κινητοποίηση των κολυμβητών, αλλά και των λουόμενων να συλλέγουν αποτσίγαρα από τις παραλίες που επισκέπτονται, με επόμενο σταθμό τις ακτές της Σαντορίνης.

Safety first

Η ασφάλεια στο νερό είναι το Α και το Ω. Η θάλασσα θέλει σεβασμό και καλό είναι να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας και να κολυμπάμε ΠΑΝΤΑ με ατομική σημαδούρα ασφαλείας και σκουφάκι. Ο Πέτρος Παρθένης μάς συμβουλεύει μεταξύ άλλων:

 • Ποτέ μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι. Πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 2,5-3 ώρες από τη στιγμή που καταναλώσατε το τελευταίο σας γεύμα.
 • Aν κουραστείτε κολυμπώντας ή πάθετε κράμπα, μην σας πιάσει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση ή συνεχίστε ήρεμα όταν ξεκουραστείτε ή φωνάξτε.
 • Μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι, όταν πέσει η νύχτα. Ειδικά όταν δεν έχετε οπτική επαφή με τον συνκολυμβητή σας.
 • Αποφεύγετε τις βουτιές σε περιοχές που δεν ξέρετε το βάθος ή τη μορφολογία του βυθού.
 • Μην αφήνετε μικρά παιδιά στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχετε και πάντα να έχετε μαζί σας σωσίβιο ασφαλείας για τις πολύ μικρές ηλικίες.
stavros theodorakis petros partheniss

Φιλοξενούμενος του Σταύρου Θεοδωράκη στους “Πρωταγωνιστές” του Alpha TV, ο Πέτρος Παρθένης εξηγεί γιατί το κολύμπι 365 μέρες το χρόνο, ίσως είναι μία από τις απαντήσεις για την προστασία του σπιτιού μας, της θάλασσας.

Γιατί να βάλεις
το κολύμπι στη ζωή σου;

Αν δεν έχετε πειστεί ακόμα για τα οφέλη της κολύμβησης, ο Πέτρος Παρθένης αποκαλύπτει πέντε ακόμα καλούς λόγους για να νιώσετε τις ευεργετικές ιδιότητες της θάλασσας. Τους υπόλοιπους, όπως λέει, μπορείτε να τους ανακαλύψετε μόνοι σας.

Το κολύμπι μεταξύ άλλων:

 • Επηρεάζει θετικά το βασικό μεταβολισμό.
 • Βελτιώνει σημαντικά το κυκλοφορικό σύστημα.
 • Βελτιώνει τον ύπνο.
 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Ανακουφίζει από το στρες.

 

Gastro Swimming Events

Μία αλμυρή εμπειρία
που αξίζει να ζήσεις

Οι πρωτότυπες κολυμβητικές εκδρομές ή αλλιώς «Gastro Swimming Events», που διοργανώνονται στα πλαίσια του WeTravel, συνδυάζουν το κολύμπι με την τοπική γαστρονομία. Επενδύοντας στο θεματικό τουρισμό της εμπειρίας, η ομάδα WeSwim πηγαίνει σε μια ωραία περιοχή, συνήθως με λεωφορείο, και εκτός από το κολύμπι, δοκιμάζει τοπικά προϊόντα, μαθαίνει για το μέρος, το βυθό, το περιβάλλον και την ιστορία του τόπου, καθαρίζει την παραλία και επιστρέφει. Απώτερος στόχος των δράσεων είναι ο κόσμος να ωφεληθεί και ψυχικά από την κολύμβηση. Κρήτη, Ναύπλιο, Αίγινα, Συκιά Κορινθίας, Άγιος Νικόλαος Βοιωτίας είναι κάποιοι από τους πρόσφατους Gastro Swim προορισμούς, ενώ σύντομα έρχονται Κάρυστος, Κύθνος, Σκύρος και ακόμα περισσότερα όμορφα σημεία ανά την Ελλάδα.

 • Περισσότερες πληροφορίες για τα Gastro Weswim και Gastro & Wine Tasting θα βρείτε στο weswim.gr

 

Photos | Ολυμπία Κρασαγάκη

Terra Magazine

Terra Magazine

Το Terra Magazine είναι ένα online ημερολόγιο με προσωπικές ιστορίες γεμάτες περιπέτεια, ταξίδια και εικόνες. Είναι η γραμμή εκκίνησης για την επίτευξη μοναδικών κατορθωμάτων. Είναι ολόκληρος ο κόσμος μέσα από λέξεις και unique φωτογραφίες!

Leave a Reply