Τ α τελευταία χρόνια, η παρατήρηση πουλιών (σ.σ. Birdwatching) έχει εξελιχθεί σε μία δημοφιλή δραστηριότητα, σε μία απόδραση από την εξουθενωτική ματιά της καθημερινότητας, σε μία πλησιέστερη γνωριμία με έναν σημαντικό οργανισμό του ζωικού οικοσυστήματος.

Αποδημητικό, μα συνάμα σταθερό. Η παρατήρηση πουλιών γίνεται πιο συναρπαστική καταγράφοντας κάθε τους κίνηση. Από τη στιγμή που πραγματοποιούν μία μικρή στάση για ενυδάτωση – κόντρα στην αφυδάτωση – στα νερά υδροβιότοπων ή λιμνών έως την προετοιμασία της απογείωσης τους και την εκτέλεση της ζωτικής – για τους ίδιους τους ιπτάμενους οργανισμούς – λειτουργίας. Συνθήκες που έρχονται πολύ κοντά στο ανθρώπινο μάτι μέσω της επαγγελματικής φωτογραφίας.

Εκείνων των λήψεων που αποκρυσταλλώνονται σε στιγμιότυπα παγώνοντας την κίνηση. Εκείνων των λήψεων που ξεχωρίζουν, διακρίνονται, επιβραβεύονται. Στα Bird Photography Awards, έναν φωτογραφικό διαγωνισμό που θέτει τους μικρούς φτερωτούς θεούς πρωταγωνιστές.

Ο διαγωνισμός είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένος στη φωτογράφιση πουλιών και είναι ανοιχτός σε ένα ευρύ φάσμα φωτογράφων, «από τον επαγγελματία και τον ενθουσιώδη ερασιτέχνη ως τον απλό χομπίστα που φωτογραφίζει με το κινητό του τηλέφωνο ή με μια μικρή compact φωτογραφική μηχανή», όπως αναφέρει και ένας από τους διοργανωτές. Κάτι που επιβεβαιώνεται από τη μαζική – αλλά ποιοτική – συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση. Από τις 20.000, όμως, συμμετοχές, μόνο οι παρακάτω κατόρθωσαν να βραβευτούν με το έπαθλο των 5.000 λιρών.

Bird Photography Awards νικητές

Ο μεγάλος νικητής των Bird Photography Awards

“Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, ένα θηλυκό γεράκι προστατεύει άγρια τα μικρά του, επιτιθέμενο σε οτιδήποτε πλησιάζει τη φωλιά. Επί τέσσερα χρόνια προσπαθούσα να απαθανατίσω αυτές τις σπάνιες στιγμές της που επιτίθεται σε μεγάλους καφετιές πελεκάνους με απίστευτη ταχύτητα και ευκινησία. Η καταδίωξη υψηλής ταχύτητας καθιστούσε δύσκολη την αποτύπωση κοντινών λήψεων με μακρύ φακό. Η ακρίβεια του γερακιού ήταν καταπληκτική καθώς χτυπούσε το κεφάλι του πελεκάνου”, δηλώνει ο καλλιτέχνης (©Jack Zhi/Bird Photographer of the Year)

Bird Photography Awards νικητές

Birds In The Environment

“Οι πλημμύρες σήμαιναν ότι ένα χωράφι με ηλίανθους δεν μπορούσε να συγκομιστεί και χιλιάδες πουλιά, συμπεριλαμβανομένων των πρασινοφτερών (Chloris chloris), των χρυσοφτερών (Carduelis carduelis) και των αγκαθωτών, συνέρρεαν σε αυτό το χειμώνα. Παρόλο που το πολύχρωμο φτέρωμά τους τα καθιστά εύκολους στόχους, όταν αναζητούν τροφή, τα χρώματά τους συνδυάζονται με το περιβάλλον, καθιστώντας τα δύσκολο να εντοπιστούν από τα αρπακτικά. Χρησιμοποιώντας έναν ευρυγώνιο φακό καλυμμένο με χιόνι και αποξηραμένα ηλιοτρόπια, φωτογράφισα ένα σμήνος από bramblings από την οπτική τους γωνία, με ένα να κάθεται μπροστά από τη μηχανή μου” (© Mateusz Piesiak/Bird Photographer of the Year)

Bird Photography Awards νικητές

Comedy Bird Photography

“Ο πορφυρός ερωδιός είναι ένα μεταναστευτικό πουλί που φωλιάζει στις λεκάνες των λιμνών της ιταλικής χερσονήσου και τρέφεται κυρίως με ψάρια, αν και τρέφεται επίσης με ποντίκια, φίδια, φρύνους και άλλα πλάσματα. Σε αυτή τη λήψη, ο ερωδιός έπιασε έναν μεγάλο κυπρίνο (Carassius carassius) και τον κατάπιε αχόρταγα μετά από αρκετές προσπάθειες να γυρίσει το ψάρι στο πλάι.” (©Antonio Aguti/Bird Photographer of the Year)

Bird Photography Awards νικητές

Urban Birds

“Κατά τη διάρκεια της χειμερινής μετανάστευσης, οι κουκουβάγιες από τη βόρεια Φινλανδία συχνά κατευθύνονται προς το νότο, όπου μπορούν να βρουν περισσότερη τροφή λόγω του λιγότερου χιονιού. Αυτή η μεγάλη γκρίζα κουκουβάγια επέλεξε ένα νεκροταφείο με άφθονες αρουραίους ως κυνηγότοπο. Κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, η κουκουβάγια συχνά σταματούσε σε επιτύμβιες στήλες ή άλλες κατασκευές για να παρατηρεί την περιοχή. Κρατώντας μια ασφαλή απόσταση, ακολούθησα την κουκουβάγια και κατάφερα να απαθανατίσω μια φευγαλέα στιγμή όταν προσγειώθηκε για λίγο πάνω σε ένα όμορφο άγαλμα αγγέλου.” (©Arto Leppänen/Bird Photographer of the Year)

Bird Photography Awards νικητές

Birds In Flight

“Το κολιμπρί με το σπαθόστομο, κοινό στα δάση των Άνδεων, έχει το μακρύτερο ράμφος στον κόσμο σε σχέση με το μέγεθός του. Το μοναδικό ράμφος αυτού του πουλιού, προσαρμοσμένο για να τρέφεται με λουλούδια με μακριές στεφάνες, το καθιστά ζωτικό επικονιαστή, καθώς οι μέλισσες και οι πεταλούδες δεν μπορούν να φτάσουν στο νέκταρ και έτσι δεν επικονιάζουν αυτά τα φυτά. Αυτή η εικόνα απαθανατίζει το πουλί να πλησιάζει έναν τροφοδότη, με φυσικό φόντο και φωτισμό.” (©Rafael Armada/Bird Photographer of the Year)

Bird Photography Awards νικητές

Best Portrait

“Μπαίνοντας στο τροπικό δάσος, ήμουν ενθουσιασμένος που εντόπισα το σπάνιο λαμπερό-πράσινο τανάγκερ. Μετά από ώρες αναμονής, είδα το ζωηρό-πράσινο πουλί πάνω σε ένα τέλειο φύλλο σε σχήμα καρδιάς. Τα λαμπερά φτερά του αντανακλούσαν μια εκθαμβωτική ποικιλία χρωμάτων. Κατέγραψα κάθε λεπτομέρεια, ευγνώμων για αυτή τη μαγική στιγμή μέσα στο καταπράσινο σκηνικό της ζούγκλας.” (© Nicolas Reusens/Bird Photographer of the Year)

Bird Photography Awards νικητές

Βραβείο Ηλικίας 15 – 17

“Μαυροπετρίτης που τραγουδάει μέσα στη νύχτα. Γαλάζια ατμόσφαιρα και κόκκινο φεγγάρι. Το ξύπνημα πριν από την ανατολή του ήλιου σας επιτρέπει να ζήσετε το μαγικό ξύπνημα των ζώων. Το κοτσύφι είναι ένα από τα πρώτα ζώα που ξυπνούν.” (©Anton Trexler /Bird Photographer Of the Year)

Bird Photography Awards νικητές

Βραβείο Ηλικίας 12 – 14

“Σε έναν μικρό κολπίσκο στο Örnsköldsvik, υπάρχουν παντού μικροί γλάροι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Έτσι, ένα απόγευμα, μια συννεφιασμένη μέρα, κατέβηκα στο νερό με σκοπό να φωτογραφίσω γλαρόνια σε πτήση. Αντί γι’ αυτό, κατέληξα να φωτογραφίσω ένα αρκτικό και ένα κοινό γλαρόνι που κάθονταν μαζί σε ένα κιγκλίδωμα. Αξιοποιώντας το λευκό του σώματός τους, τον συννεφιασμένο καιρό και τις φωτεινές αντανακλάσεις στο νερό, τράβηξα μια εικόνα των δύο μικρών γλάρων με υψηλά κλειδιά” (© Harry Sedin/Bird Photographer of the Year)

Bird Photography Awards νικητές

Βραβείο Ηλικίας 11 και πάνω

“Το Pelling είναι ένας από τους πιο όμορφους σταθμούς λόφων στην Ινδία. Παρατήρησα τόσα πολλά πουλιά όταν επισκέφθηκα την περιοχή. Τράβηξα αυτό το πολύ πολύχρωμο πουλί σε έναν κήπο κοντά στο ξενοδοχείο μας. Το εξαιρετικά ζωντανό μπλε χρώμα κάνει αυτό το πουλί τόσο όμορφο” (© Arko Saha/Bird Photographer of the Year)

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply