Μ πορεί το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν βλέπεις τις ράγες του τρένου να είναι να απομακρυνθείς, μερικοί, όμως, ανυπομονούν να τις διασχίσουν με έναν μη αναμενόμενο τρόπο.
Εκεί που το ποδήλατο και η συνηθισμένη τεχνική του συναντούν παλαιές ράγες τρένων γεννάται το Railbiking, μία διασκεδαστική μορφή άθλησης ιδανική για μικρούς και μεγάλους. Όπως αποκαλύπτει και το όνομα του, το Railbiking είναι ποδηλασία με ειδικά διαμορφωμένες ποδηλατοδρεζίνες, επάνω σε παλιές μετρικές γραμμές του ΟΣΕ σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα αρμονικό και άκρως διασκεδαστικό “πάντρεμα” ποδηλάτου και σιδηρόδρομου, το οποίο έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους σε όλους τον κόσμο. Εκτός, όμως, από την άθληση, ο σιδηροδρομικός ποδηλατοτουρισμός, όπως ονομάζεται στα ελληνικά, είναι eco-friendly και προσβάσιμος από όλους, κάτι που ανοίγει μία νέα σελίδα στον κόσμο των σπορ.
Υπάρχουν δυσκολίες στο Railbiking;
Όπως κάθε διασκεδαστική δραστηριότητα, έτσι και το Railbiking “κρύβει” τις δικές του δυσκολίες. Δυσκολίες, οι οποίες αφορούν περισσότερο το υλικό και τεχνικό κομμάτι και λιγότερο τη διαδικασία αυτή καθαυτή. Ειδικότερα, αν κάποιος επιθυμεί να εξασκήσει το συγκεκριμένο σπορ μόνος του, πρέπει να γνωρίζει ότι τα Railbikes που υπάρχουν στην αγορά είναι αρκετά βαριά, έχουν τσιμπημένη τιμή και δεν χωρούν στο αυτοκίνητο. Παράλληλα, η ιδέα του να φτιάξει κάποιος το δικό του Railbike είναι επίσης απαιτητική, οδηγώντας ουσιαστικά στην επιλογή να συνεργαστείς με ειδικά σχεδιασμένο γραφείο που διαθέτει τον δικό του επαγγελματικό εξοπλισμό και άνθρωπο που γνωρίζει τα μυστικά του Railbiking.
View this post on Instagram
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Railbiking;
Εκτός από τα προφανή και κοινά με το ποδήλατο οφέλη, το Railbiking έχει τα δικά του ατού. Αρχικά, ο ανενεργός σιδηρόδρομος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος ποδηλασίας, καθώς είναι απαλλαγμένος από την οδική κυκλοφορία εκμηδενίζοντας τις πιθανότητες σύγκρουσης ή επαφής με άλλα οχήματα. Επιπρόσθετα, το Railbiking είναι αναπαυτικό, καθώς δεν χρειάζεται σέλα ποδηλάτου, η οποία έχει αποδειχθεί επιβλαβής για την υγεία και επίπονη για το σώμα. Κι όλα αυτά όσο οι αμφιβληστροειδείς σου απολαμβάνουν τοπία απίστευτου φυσικού κάλλους.
Σε ποια σημεία της Ελλάδας υπάρχει δυνατότητα για Railbiking;
Αν και υπάρχουν αρκετές περιοχές στην Ελλάδα ιδανικές για Railbiking (σ.σ. στην πραγματικότητα οποιοδήποτε εγκαταλελειμένο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, το οποίο έχει διατηρηθεί σωστά), η πιο δημοφιλής περιφέρεια είναι αυτή της Πελοποννήσου.
Πριν από λίγα χρόνια, ο φωτογράφος Λουκάς Χαψής αποφάσισε να διανύσει το εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου «Κόρινθος – Καλαμάτα», τραβώντας παράλληλα φωτογραφίες από τα παρθένα τοπία που συναντούσε κατά μήκος της διαδρομής του. Ο ταλαντούχος φωτογράφος, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξη του στο Popaganda, επέλεξε αυτό το σημείο για το φυσικό του κάλλος και την ξεχωριστή του ομορφιά. Επιπλέον, δεδομένου ότι το δίκτυο της Πελοποννήσου είναι σε αναστολή από το 2011 κάτι που συνεπάγεται ότι δεν πραγματοποιούνται ούτε ειδικά δρομολόγια για τους τουρίστες, είναι απόλυτα ασφαλές.
View this post on Instagram
«Είναι μια κατασκευή αρκετά στιβαρή έτσι ώστε να μπορέσω να καλύψω όσο μεγαλύτερο κομμάτι του σιδηροδρόμου γίνονταν. Το ταξίδι μου διήρκεσε γύρω στις 8 μέρες, αλλά δε διένυσα όλο το δίκτυο, έκανα επιλεκτικά διαδρομές, γιατί έχει αρκετές δυσκολίες και διάλεξα τα σημεία που με ενδιαφέρουν από εικαστικής πλευράς. Από τα 236 χιλιόμετρα που είναι το δίκτυο, έκανα περίπου τα μισά. Για την κατασκευή του μηχανισμού χάλασα ένα skate του γιου μου που ήταν λίγο ξεχαρβαλωμένο και στη διαδρομή χάλασα 4 ροδάκια. Ευτυχώς είχα φροντίσει να έχω μαζί ανταλλακτικά και εργαλεία. Να μην το ροδάκι εκτροχιάζεται είναι το θέμα, να μη βγαίνει ο τροχός πάνω από τη ράγα. Σταματούσα το επισκεύαζα και συνέχιζα» δηλώνει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη του.
Σε κάθε περίπτωση, η Κακιά Σκάλα, η οποία διασχίζει τα Μέγαρα και την Ελευσίνα παραμένει η πιο δημοφιλής περιοχή για Railbiking με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αργοσαρωνικού.