Μ πορεί από τα αρχικά επτά θαύματα του κόσμου να υπάρχει μόνο ένα (σ.σ. οι Πυραμίδες της Γκίζα), όμως, αρκετές χώρες του κόσμου έχουν τα δικά τους αξιοθέατα που συγκεντρώνουν εκατομμύρια κόσμου από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Επειδή, όμως, τα ταξίδια και η εξερεύνηση αποτελούν στοιχείο της φύσης του ανθρώπου, τo Conde Nast Traveller συγκέντρωσε τα επτά θαύματα του κόσμου για τη φετινή χρονιά. Από τα πιο απόκοσμα μέχρι τα πιο συναρπαστικά…

Μον-Σαιν-Μισέλ, Γαλλία

Πριν από 1.000 χρόνια ακριβώς, το 1023, άρχισε να κατασκευάζεται ο θρυλικός Gothic ναός, ο οποίος δεν θυμίζει απλά πύργο, αλλά μία ολόκληρη πόλη μεσαιωνικού χαρακτήρα. Γνωστό και ως θαύμα της Δύσης, το Μον-Σαιν-Μισέλ αποτελεί μία μικρή νησίδα στις ακτές της Νορμανδίας, σε απόσταση ελάχιστη από την ακτή, με την οποία επικοινωνεί μέσω ενός ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Στην κορυφή, εκεί που φαίνεται ότι η θάλασσα συναντά τη στεριά, υπάρχει το περίφημο αβαείο με το επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Σήμερα, ο περίφημος Ρωμανικός ναός, ο οποίος αποτελεί ένα από τα επιτεύγματα της Αρχιτεκτονικής συγκαταλέγεται ανάμεσα στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και στη λίστα με τα επτά θαύματα του κόσμου για το νέο έτος.

Παγετώνας Περίτο Μορένο, Αργεντινή

Μπορεί το 2022 η Αργεντινή μαζί με τον Messi να κέρδισε το Μουντιάλ, όμως, αυτός δεν είναι ο λόγος που η χώρα βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα. Η αιτία είναι παγωμένη και κινείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο λόγος για τον Παγετώνα Περίτο Μορένο, τον οποίο εντοπίζουμε στο Εθνικό Πάρκο των Παγετώνων στην επαρχία της Σάντα Κρουζ. Με το συνολικό του μήκος να ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα, ο εν λόγω παγετώνας συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνους τους ελάχιστους που εξακολουθούν να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, κάτι που τον καθιστά αντικείμενο μελέτης και σημείο συνάντησης αρκετών επιστημόνων στην Παταγονία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη AlUla العلا (@alulatourism)

Αλ Ούλα, Σαουδική Αραβία

Ένα μέρος πλούσιο σε ιστορία, πολιτιστικά στοιχεία και φτωχό σε νερό. Η αρχαία πόλη της Αλ Ούλα βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Σαουδικής Αραβίας και άρχισε να αναπτύσσεται ως σταυροδρόμι εμπορικών δρόμων. Ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και αποτελεί σημείο σπουδαίας θρησκευτικής σημασίας για τους Μουσουλμάνους, καθώς σύμφωνα με την παράδοση, αποτελεί μία από τις στάσεις που έκανε ο Μωάμεθ στο μεγάλο του ταξίδι.

Εκτός από την ίδια την πόλη, στα αξιοθέατα που επισκέπτονται περισσότερο οι τουρίστες (και βασικός λόγος που συγκαταλέγεται στη λίστα αυτή) συγκαταλέγεται ο σπουδαίος αρχαίος τάφος, γνωστός και ως “τέλος του κόσμου”.

Η Φωλιά του Τίγρη, Μπουτάν

Θα χρειαστείς να περάσεις είκοσι επτά χωριά, αρκετούς ναούς, να διαβείς δώδεκα μονοπάτια βουνού μέχρι να ανακαλύψεις τη Φωλιά του Τίγρη, ένα διαφορετικό χωριό στο Μπουτάν. Ένα μέρος που θυμίζει περισσότερο απόδραση από την πραγματικότητα και το αρχιτεκτονικά συνηθισμένο.

Εκτός από το ίδιο το μοναστήρι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος που πήρε αυτό το ασυνήθιστο όνομα. Σύμφωνα με τον θρύλο, ένας Βουδιστής δάσκαλος ονόματι Padmasambhava έψαχνε ένα μέρος για να διαλογιστεί. Ανέβηκε, λοιπόν, πάνω σε μία παλλακίδα, η οποία μετατράπηκε σε τίγρη που πετάει και τον οδηγήσει στην πόρτα του τότε απλού μοναστηριού.

Σήμερα, το επιβλητικό μοναστήρι Taktsang Palphug περιλαμβάνει τέσσερις κυρίως ναούς και πρόσβαση σε οκτώ σπηλιές διακοσμημένες με κεριά και κειμήλια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη colorfull (@colorfull_hdr3)

Καππαδοκία, Τουρκία

Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη της Τουρκίας που οι τουρίστες δεν σταματούν να επισκέπτονται είναι η Καππαδοκία, το μέρος όπου ο ήλιος συναντά τη γη και η ηρεμία την προσωπικότητα σου.

Στη λίστα με τα αξιοθέατα ξεχωρίζει αυτό του Hoodoo, ενός ψηλού και λεπτού κωδωνοστάσιου που δημιούργησε η φύση μέσα από τη διαδικασία της διάβρωσης. Ο στενός και αρκετά ξεχωριστός βράχος καλύπτεται από μία σκληρή και λιγότερο διαβρωμένη πέτρα, η οποία δημιουργεί το τέλειο σκηνικό που αποτυπώνεται στη στιγμή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lake District (@lakedistrict)

Lake District, Ηνωμένο Βασίλειο

Μπορεί το φυσικό της κάλλος να παραπέμπει σε τοπία και υδάτινα φυσικά περιβάλλοντα της Ελβετίας, όμως, η Lake District βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελεί ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου για τη φετινή χρονιά.

Πρόκειται για μία ορεινή περιοχή στη βορειοδυτική Αγγλία, η οποία αποτελεί ανάσα οξυγόνου για όποιον τυχερό ή τυχερή (αν πρόκειται για οικογένεια) βρεθεί. Τεράστιες λίμνες, μακρά δάση με ψηλά δέντρα και βουνά που επιζητούν αναρρίχηση και Hiking συγκροτούν μία περιοχή ιδανική για όσους δεν σταματούν τη φύση να εξερευνούν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Scubawon (@scubawon)

Sardine Run, Νότια Αφρική

Ή αλλιώς παρακολούθηση του πιο εντυπωσιακού ταξιδιού που ένα κοπάδι από σαρδέλες κάνει στον ωκεανό. Κάθε χρόνο από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο, εκατομμύρια μικρές σαρδέλες μεταναστεύουν σε διάφορες περιοχές της Νότιας Αφρικής.

Όποιος βρεθεί τους μήνες αυτούς στη Νότια Αφρική μπορεί είτε να παρακολουθήσει απλά αυτό το φανταστικό ταξίδι είτε να γίνει μέρος του βλέποντας τις κινήσεις των σαρδελών μέσα από ειδική diving στολή.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply