To μοναδικό αίσθημα ελευθερίας, η επαφή με τη φύση και η συνύπαρξη με ένα τόσο σπουδαίο ζώο, καθιστούν την ιππασία έναν από τους ιδανικότερους τρόπους διαφυγής και χαλάρωσης. Μάλιστα η ιππασία αποτελεί κι ένα είδος… θεραπείας!

  Photo Credits: Terra Magazine

Κι αν μέχρι τώρα πιστεύατε ότι η ιππασία ξεκίνησε ως άθλημα των δυτικοευρωπαίων ευγενών, τότε θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι οι πρώτες αθλητικές συναντήσεις ιππέων έλαβαν χώρα για πρώτη φορά το 680 π.Χ. στην αρχαία Ελλάδα με τις αρματοδρομίες! Μάλιστα οι ιπποδρομίες αποτελούσαν τα δύο από τα δέκα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 648 π.Χ.

Το Terra Magazine επισκέφθηκε τον ιππικό όμιλο Vagoni Stables στο Τατόι κι έζησε από κοντά μια μοναδική εμπειρία. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να μάθουν να ιππεύουν και να ασκηθούν σωματικά (αλλά και πνευματικά!). Ειδικά στα παιδιά, δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, την αυτοπεποίθησή τους, αλλά και την υπευθυνότητά τους, φροντίζοντας όχι μόνο ειδικά εκπαιδευμένα άλογα αλλά και μικρά πανέμορφα πόνυ.

Η ιππασία άλλωστε έχει πάψει πλέον να απευθύνεται σε λίγους και εκλεκτούς, ανοίγοντας τον κόσμο της σε όλο και περισσότερους επίδοξους ιππείς. Ειδικά το τελευταίο διάστημα λόγω Covid-19, απέκτησε μεγαλύτερη απήχηση σε σχέση με πριν, όχι μόνο επειδή έκλεισαν γυμναστήρια και άλλοι κλειστοί χώροι άθλησης, αλλά κυρίως γιατί πολλοί αναζήτησαν ένα ατομικό άθλημα/χόμπι σε εξωτερικό χώρο.

«Τα άλογα που χρησιμοποιούμε εδώ είναι ήρεμα και καλά εκπαιδευμένα, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση ακόμα κι ένας αρχάριος ή ένα μικρό παιδί να μην μπορέσει να ιππεύσει με τη σωστή φυσικά καθοδήγηση του εκπαιδευτή. Ουσιαστικά, η ιππασία σε αναγκάζει να ανέβεις σε ένα άλογο και να πρέπει να του μεταφέρεις κάποιες πληροφορίες για να πας κάπου. Πρέπει λοιπόν με κάποιον τρόπο να το εκπαιδεύσεις εσύ ο ίδιος. Αν το πάρουμε από την αρχή, ο άνθρωπος ανέβηκε σε ένα άλογο για να μπορέσει να πάει από το ένα χωριό στο άλλο. Έτσι, στην ουσία η ιππασία είναι μαθαίνω να πηγαίνω το άλογό μου, με βάθην, με τροχάδην, με καλπασμό», μας λέει η κυρία Χριστίνα Γεωργίου, ιδιοκτήτρια του Vagoni Stables, η οποία διαθέτει πολυετή εμπειρία στην ιππασία.

Η ιδιοκτήτρια του Vagoni Stables Χριστίνα Γεωργίου.

Ποιο είναι το μυστικό για να μπορέσει κανείς να επιβληθεί στο άλογο με τον σωστό τρόπο; Πόσο εύκολο είναι αυτό για ένα μικρό παιδί;

«Όπως ακριβώς επιβάλλεται κανείς στα παιδιά του και βάζει ένα πρόγραμμα και κάποια όρια. Μόνο που εδώ εμείς θέλουμε να είμαστε οι αργηγοί με έναν τρόπο που τα άλογα να σέβονται τον αρχηγό. Όπως αντίστοιχα υπάρχει ένας σεβασμός από τον ιππέα στο άλογο. Ο ιππέας του δείχνει τον δρόμο και το άλογο θα ακολουθήσει. Όλα είναι θέμα μεθοδολογίας και σωστής εκπαίδευσης. Επίσης, πέρα από τη φυσική σου κατάσταση και τον τρόπο που θα ελέγξεις το σώμα σου, παίζει ρόλο και το ψυχολογικό κομμάτι, πόσο πείσμα έχεις για να μπορέσεις να επιβληθείς, κάτι το οποίο είναι φανταστικό για τα παιδιά, γιατί στην ουσία τα παιδιά μεγαλώνουν με κάποιον που τους λέει συνεχώς τι να κάνουν. Εδώ εμείς τους δίνουμε μεν τις οδηγίες, αλλά εκείνα πρέπει να τις μεταφέρουν σε έναν άλλο ζωντανό οργανισμό. Έτσι, πρέπει να μάθουν πώς να πείσουν κάποιον άλλο να κάνει κάτι. Είναι φοβερό αυτό», συνεχίζει.

Όσο για την κατάλληλη ηλικία προκειμένου να ξεκινήσει ιππασία ένα παιδί, η κυρία Γεωργίου, απαντά: «μετά την ηλικία των 7 ετών. Η ιδανική ηλικία θα έλεγα ότι είναι γύρω στα 9».

Η ιδιοκτήτρια του Vagoni Stables Χριστίνα Γεωργίου (δεξιά) μαζί με τη συνεργάτιδα του Terra Magazine Kωνσταντίνα Μπιτζήλου.

Ζήστε μια ασυναγώνιστη εμπειρία σε έναν οικογενειακό, μικρό ιππικό όμιλο που μετρά μόλις 20 άλογα, αλλά όμως διαθέτει μεγάλη εμπειρία (ο χώρος λειτουργεί από το 2005), προκειμένου να εξοικειωθείτε με ένα από τα πιο όμορφα ζώα του πλανήτη και να το ιππεύσετε με ασφάλεια.

Highlights

Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει να μάθετε τα βασικά, είτε εσείς είτε τα πιτσιρίκια, πόσο μάλλον να συνεχίσετε πιο «σοβαρά» την ενασχόλησή σας με την ιππασία, πρέπει να ξέρετε ότι τα μαθήματα διαρκούν 45 λεπτά με μια ώρα και το κόστος ανέρχεται στα 25 ευρώ το μάθημα.

Στα συν ο μικρός στίβος διότι δεν υπάρχει συνωστισμός αλλά μικρές ομάδες ατόμων, αλλά και ότι παρέχεται για αρχή ο βασικός εξοπλισμός.

.Επίσης στα θετικά είναι ότι μπορεί κάποιος να πάει απλά για βόλτα, να δει τα άλογα και να απολαύσει τον καφέ του στο Vagoni Cafe.

Όσο για τους πολύ… μικρούς μας φίλους, μπορούν να ανέβουν σε μικρά πόνυ και να κάνουν τη βόλτα τους με 5 ευρώ.

Konstantina Bitzilou

Konstantina Bitzilou

Aγαπάει τις ιστορίες που έχουν κάτι να πουν. Λατρεύει τα ταξίδια, όχι γιατί θέλει να προσπεράσει την καθημερινότητα, αλλά γιατί δεν θέλει η ζωή να την προσπεράσει. Δηλώνει δημοσιογράφος. Στην πραγματικότητα νιώθει μια απλή υπάλληλος των media. Αναζητά την έμπνευση κάπου μεταξύ πραγματικότητας και... φαντασίας, θέλοντας να πιστεύει ότι μια μέρα θα βρει το τέλειο ψευδώνυμο και θα γράψει ένα μυθιστόρημα που θα γίνει best seller.