Η  γυναικεία αλληλεγγύη μπορεί να κάνει θαύματα, όταν ενδυναμώνεται. Οι γυναίκες το ξέρουν. Και για αυτό, πλέον, τολμούν. Να χαράξουν τη δική τους πορεία, να αφεθούν στον χορό του δικού τους δρόμου, να ανακαλύψουν νέα μονοπάτια, να ταξιδέψουν. Ακόμα και κυριολεκτικά.

Ως Women – Only Travel, ορίζεται η ταξιδιωτική τάση που θέτει τη γυναίκα στο επίκεντρο. Από τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, όπως ο σχεδιασμός του προγράμματος που θα ακολουθηθεί και την επιλογή του προορισμού έως η χείρα βοηθείας σε εξίσου σημαντικές στιγμές – τα απρόοπτα είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα, η θηλυκή δύναμη είναι παντού. Σαν μία μελωδική συγχορδία, η οποία διαθέτει όλα όσα απαιτούν τα μέλη της για να περάσουν καλά. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι σήμερα, τα ταξίδια που διενεργούνται αποκλειστικά από και με γυναίκες βιώνουν την ακμή τους.

Ταξίδια σχεδιασμένα από και για γυναίκες: Η νέα τάση που επαναπροσδιορίζει τις σύγχρονες αποδράσεις

Γυναικεία ταξίδια: Από τη συζήτηση στην αυξανόμενη ζήτηση

Αν ρωτήσεις τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία και δημοφιλείς Tour Operators, η απάντησή τους θα είναι ξεκάθαρη. Τα γυναικεία ταξίδια ανεβαίνουν. “Συνολικά, το 68% των πελατών μας είναι γυναίκες, και το ποσοστό είναι εκθετικά υψηλότερο αν αναλογιστείτε ότι οι γυναίκες είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα ταξίδια. Παρά το γεγονός αυτό, οι γυναίκες εκπροσωπούνται δυσανάλογα στις ξεναγήσεις και στην ιδιοκτησία και την ηγεσία των φορέων εκμετάλλευσης“, εκμυστηρεύεται εκπρόσωπος του TourRadar σε συνέντευξή του στο περιοδικό FORBES.

Συμβάλλοντας περισσότερο στην ενίσχυση της γυναικείας ταξιδιωτικής πρωτοβουλίας, το TourRadar είναι υπερήφανος υποστηρικτής του wmnsWORK, του οποίου η αποστολή είναι να αυξήσει την οικονομική ιδιοκτησία από γυναίκες στον χώρο των ταξιδιωτικών εμπειριών και επιχειρηματικών κινήσεων. Την ίδια στιγμή, πολλοί από τους συναγωνιστές του εν λόγω τουριστικού οργανισμού προσφέρουν περιπέτειες μόνο για γυναίκες. Για παράδειγμα, η Intrepid Travel εγκαινίασε τις Women’s Expeditions και η Insight Vacations ξεκίνησε τις περιηγήσεις Wander Women που δημιουργήθηκαν από ομάδες αποκλειστικά γυναικών σε ρόλους-κλειδιά. Επί του παρόντος το TourRadar προσφέρει περιπέτειες με επικεφαλής γυναίκες σε πολλούς μοναδικούς προορισμούς, όπως το Κατμαντού και η Ποκάρα.

Ταξίδια σχεδιασμένα από και για γυναίκες: Η νέα τάση που επαναπροσδιορίζει τις σύγχρονες αποδράσεις

Γυναικεία ταξίδια: Όταν τα σημάδια είναι κάτι παραπάνω από θετικά

Σύμφωνα με την Debra Asberry, πρόεδρο και ιδρύτρια του Women Traveling Together, οι επιλογές απόδρασης για solo γυναίκες ταξιδιώτες συνεχίζουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, κυρίως στην εξειδικευμένη αγορά των ταξιδιών μόνο για γυναίκες. Αυτή η ανάπτυξη έχει παραλληλιστεί με την αυξανόμενη οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών που έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο ταξιδιωτικός σύντροφος δεν είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για να επισκεφτούν έναν προορισμό. Η Solo γυναίκα ταξιδιώτης μπορεί να θέσει ως προτεραιότητα τα δικά της ενδιαφέροντα, γνωρίζοντας ότι οι άλλες γυναίκες που θα συναντήσει στην περιοδεία θα έχουν το ίδιο μενταλιτέ, την ίδια φιλοσοφία, το ίδιο πάθος.

Ένα υποτιμημένο τμήμα της αγοράς των σόλο γυναικών είναι η ηλικιακή ομάδα 50+ που αναζητά στοχευμένα ενεργά ταξίδια. Το βασικό στοιχείο για τις σόλο ταξιδιώτισσες άνω των 50 ετών δίνει λιγότερη έμφαση στην πεζοπορία, την ποδηλασία και το καγιάκ και περισσότερη έμφαση σε πράγματα όπως το να μάθει κανείς πώς να φτιάχνει παέγια, να χορεύει τανγκό, να συναντήσει έναν σαμάνο ή να κρατήσει στην αγκαλιά του ένα μωρό αλιγάτορα. Πράγματα που απασχολούν επίσης το μυαλό και συγκινούν την καρδιά και την ψυχή“, αναφέρει χαρακτηριστικά η Mrs. Asberry.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply