Τ ο Έβερεστ είναι η υψηλότερη – και πιο γνωστή – κορυφή στον κόσμο. Δεν κρύβει, όμως, την πιο δύσκολη διαδρομή για να τη φτάσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Τουλάχιστον, αυτό αποδεικνύει η ιστορία μίας παρέας, η οποία έβαλε ως στόχο να αγναντεύσει τη θέα από τα ψηλά των Ιμαλαΐων, αλλά όχι από το πιο δημοφιλές του σημείο.

Ο Jackson Marvell, ο Alan Rousseau και ο Matt Cornell δεν φοβούνται τις προκλήσεις. Ούτε τις αλπικές θερμοκρασίες που μπορούν να τους κρατήσουν καθηλωμένους σε ένα συγκεκριμένο σημείο της χαρτογραφημένης διαδρομής τους ή να καθυστερήσουν σημαντικά την ανάβασή τους. Η ατρόμητη – όπως ουκ ολίγοι την χαρακτηρίζουν – ανέβηκαν στα 7.000 μέτρα από το έδαφος, στα βόρεια ύψη του Jannu του ανατολικού Νεπάλ.

Ο Jannu, επίσης γνωστός ως Kumbhakarna, ανέκαθεν αποτελούσε στόχο μακρινό, μα όχι όνειρο απατηλό και για τους τρεις ορειβάτες. Οι Marvell και Rousseau έκαναν μια δυνατή προσπάθεια το 2021, φτάνοντας τα 6.800 μέτρα, όπως και οι Rousseau και Cornell το 2022. Το 2023 ήταν όλοι μαζί και με τη βοήθεια μιας επιχορήγησης AAC Cutting Edge Grant ύψους 8.000 δολαρίων, βρέθηκαν κατάματα σε αυτό που θα γινόταν το πιο περήφανο επίτευγμα της καριέρας τους. “Όλα ενώθηκαν, όπως έπρεπε. Είχαμε την ενέργεια ολόκληρης της ομάδας μας και τον τέλειο καιρό για να κάνουμε αυτό το πράγμα“, δήλωσε ο Marvell.

ιμαλάια εβερεστ βουνόΓνωστή και ως “Τοίχος των Σκιών”, η Βόρεια Όψη του Jannu, ένας απότομος τοίχος που υψώνεται σχεδόν μέχρι την κορυφή της κορυφής, έχει γίνει μάρτυρας μερικών από τις πιο τεχνικές αναρριχήσεις σε μεγάλο υψόμετρο στην ιστορία. Το σημείο σκαρφαλώθηκε για πρώτη φορά εν μέρει το 1976, από μια ομάδα Ιαπώνων, η οποία έστριψε από την πλευρά προς την ανατολική κορυφογραμμή για να αποφύγει την τελική, απότομη κεφαλότοιχο. Το 1989 έγινε απευθείας ανάβαση – όπως ισχυρίστηκε – από τον αμφιλεγόμενο Σλοβένο σολίστ Tomo Česen, με τα ιστορικά έγγραφα να διατηρούν τις αμφιβολίες τους.

Η πρώτη επαληθευμένη απευθείας ανάβαση στη Βόρεια Όψη έγινε το 2004, με μεγάλη βοήθεια από μια ρωσική ομάδα υπό τον Alexander Odintsov. Η ομάδα κέρδισε ένα Piolet d’Or για τις προσπάθειές της, αλλά προκάλεσε κάποια διαμάχη για την παραμονή μεγάλης ποσότητας εξοπλισμού στον τοίχο, καθώς και για τον τρόπο “πολιορκίας” της ανάβασής τους.

Γνωστή ως Round Trip Ticket, η αποστολή που οργάνωσαν ο Marvell, ο Rousseau και ο Cornell δεν ήταν εύκολη. Η προσπάθειά τους αξιολογείται ως η πιο εμπνευσμένη στο Jannu μέχρι σήμερα, αν όχι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κατορθώματα των Ιμαλαΐων στην πρόσφατη ιστορία, και το αποκορύφωμα της καριέρας αυτών των αλπινιστών που το θάρρος τους συνέβαλε στο να ανακαλύψουν μία άλλη ελκυστική κορυφή των Ιμαλαίων.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, η τριάδα πραγματοποίησε μια περήφανη πρώτη ανάβαση στο όρος Dickey της Αλάσκας (9.545 πόδια) με τη δύσκολη και απροστάτευτη διαδρομή των 5.000 ποδιών που ονομάζεται “Aim for the Bushes”, και πέρυσι έκανε μια επαινετή 22ωρη ταχεία ανάβαση στην περιβόητη “Slovak Direct” στο Denali (20.310 πόδια). Και αυτή είναι η μόνο η αρχή.

Terra Magazine

Terra Magazine

Το Terra Magazine είναι ένα online ημερολόγιο με προσωπικές ιστορίες γεμάτες περιπέτεια, ταξίδια και εικόνες. Είναι η γραμμή εκκίνησης για την επίτευξη μοναδικών κατορθωμάτων. Είναι ολόκληρος ο κόσμος μέσα από λέξεις και unique φωτογραφίες!

Leave a Reply