Η  φύση έχει τον τρόπο της να παίζει το δικό της παιχνίδι. Να αναμειγνύει και να συνενώνει τα συστατικά της στοιχεία ανόθευτα και ανεπιτήδευτα δημιουργώντας ένα κράμα που μερικές φορές ξεπερνά την ανθρώπινη φαντασία. Το όραμα και τις εικόνες που τα εν ζωή υποκείμενα πλάθουν στον εγκέφαλο και το υποσυνείδητό τους.

Νερά ορμητικά και περιπετειώδη, απάτητα και ακυβέρνητα ως προς την ελευθερία τους βουνά και οροσειρές, μεθυστικά παγόβουνα σε παγωμένες αποχρώσεις του λευκού, βελούδινη χρυσή άμμος, υπόγειες ανακαλύψεις που ξεπερνούν την επιφάνεια και τη συνυποδηλωτική πρώτη ανάγνωση των πραγμάτων συνθέτουν ένα φυσικό περιβάλλον αδιαπραγμάτευτης γοητείας. Και μερικές εικόνες αλύγιστου στη φθορά του χρόνου, προσαρμοσμένου στη μεταβλητότητα του περιβάλλοντος – φυσικού κάλλους. Εικόνες, οι οποίες διακρίθηκαν για το περιεχόμενο και την τεχνική λήψης στην πρόσφατη τελετή απονομής του διαγωνισμού, International Landscape Photographer of the Year 2023.

Landscape φωτογραφίες

Outlier. King River Tidal Plain, Wyndham, Western Australia (Image credit: Tony Hewitt)

Φέτος, ο διεθνής διαγωνισμός “Landscape Photographer Of The Year (σ.σ. Φωτογράφος Τοπίου της Χρονιάς)” γιορτάζει τα 10α γενέθλιά του έχοντας στο ραντάρ των επιλογών του περισσότερες από 4.000 συμμετοχές. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι επιδίωξαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ο οποίος εξυμνεί μερικά από τα πιο εντυπωσιακά τοπία από όλο τον κόσμο.

Landscape φωτογραφίες

Arc. Boulder, Colorado (Image credit: Casey Mccalister)

Ο πολυπόθητος τίτλος του 10ου Διεθνούς Φωτογράφου Τοπίου της Χρονιάς προϋποθέτει την υποβολή τεσσάρων λήψεων, εκείνων που ο εκάστοτε φωτογράφος θεωρεί αντιπροσωπευτικές της δουλειάς του. Ο Αυστραλός φωτογράφος Tony Hewitt ήταν εκείνος που απέσπασε το πρώτο βραβείο με μια επιλογή από φωτεινά χρωματιστές αφηρημένες αεροφωτογραφίες από κοίτες ποταμών και ακτές γύρω από τη δυτική Αυστραλία. Οι επιλαχόντες ήταν ο Καναδός φωτογράφος Andrew Mielzynski και ο Matt Meisenheimer από τις ΗΠΑ στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Landscape φωτογραφίες

Morning Light – George S Smith State Park, Metter Georgia (Image credit: Jim Guerard)

Στην κατηγορία “Καλύτερης Μεμονωμένης Εικόνας”, νικητής αναδείχθηκε ο Blake Randall από τον Καναδά για την εικόνα Fire and Water που τραβήχτηκε στη λίμνη Abraham, μία εκ των εντυπωσιακότερων της χώρας. Η απεικόνιση μιας λείας, κατοπτρικής λίμνης με παγωμένα χρώματα και φλογερό κόκκινο δίνει στη λήψη μια πραγματική αίσθηση μυθιστορηματικής φαντασίας.

Landscape φωτογραφίες

Tjornuvik, Streymoy Island on the Faroe Islands (Image credit: Cieran Willmore)

Εκτός από τα δύο κύρια βραβεία, νικητής αναδείχθηκε επίσης στην κατηγορία Black & White, το βραβείο της οποίας στον Jim Guerard από τις ΗΠΑ για μια άλλη εικόνα με μια καθαρή αντανάκλαση δέντρων σε μια λίμνη που τραβήχτηκε στο George L Smith State Park στη Georgia των ΗΠΑ. Το βραβείο αεροφωτογραφίας απονεμήθηκε στον Caey McCallister για τη μονοχρωματική, μινιμαλιστική εικόνα πουλιών στην ακτογραμμή μιας λίμνης στο Κολοράντο, ενώ ο Καναδός φωτογράφος Thomas Vijayan διακρίθηκε στην κατηγορία Snow & Ice για το παγόβουνο Austfonna Ice Cap, το οποίο αποτελείται από 26 μικρο-λήψεις προσεκτικά κολλημένες μεταξύ τους για να απαθανατίσει την παροδική ομορφιά του φυσικού θαύματος.

Landscape φωτογραφίες

Arita, Sala de Arizaro, Puna de Argentina (Image credit: John Seager)

Με τη σειρά του, ο Ιρλανδός φωτογράφος Cieran Willmore απέσπασε το βραβείο Seascapes για μια εκπληκτική εικόνα μακράς έκθεσης που τραβήχτηκε στα Νησιά Φερόε και δείχνει ένα ρυάκι να κυλά ανάμεσα σε δύο ανεξάρτητους πέτρινους σχηματισμούς, γνωστούς ως Petrified Witch και Giant, ενώ ο John Seager από το Ηνωμένο Βασίλειο κέρδισε στην κατηγορία Desert για την αποτύπωση ενός θεαματικού γεωλογικού σχηματισμού γνωστού ως El Cono Arita I στις απέραντες αλμυρές ερήμους της Αργεντινής.

Οι χρυσοί, ασημένιοι και χάλκινοι νικητές της πρώτης, της δεύτερης και της τρίτης θέσης θα πάρουν από 5.000 έως 500 δολάρια, καθώς και μια επιλογή φωτογραφικού εξοπλισμού, αλλά και μία εκτενή παρουσίαση στην έκδοση ILPOTY 2023. Οι νικητές καθενός από τα ειδικά βραβεία θα λάβουν μια εκτύπωση της φωτογραφίας τους σε πλάτος ενός μέτρου, ένα τρόπαιο και τη συμπερίληψη στο βιβλίο ILPOTY.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply