Α πό τον ξύλινο άνθρωπο που καίγεται όσο πάει ο παλιός ο χρόνος μέχρι τις πατάτες κάτω από το μαξιλάρι – δεν τις τρως -, αυτά είναι τα πιο περίεργα πρωτοχρονιάτικα έθιμα που λαοί τηρούν ευλαβικά σε αρκετές χώρες του πλανήτη.

Πόσα σταφύλια θα μπορούσες να απολαύσεις μέσα σε δώδεκα δευτερόλεπτα – υπάρχει σωστή απάντηση; Θα άλλαζες χρόνο φρεσκάροντας – με καθαριστικά και όλα τα συναφή – το σπίτι σου; Ή απολαμβάνοντας ζεστά Noodles σε όποιο σημείο και αν βρισκόσουν τη στιγμή που το παλιό έτος μάς αποχαιρετά και το νέο καταφθάνει; Ή σπάζοντας τα παλιά, άκεφα πιάτα; Μπορεί να μην έχεις την απάντηση διαθέσιμη τώρα, όμως, αυτά είναι συνοπτικά μόλις μερικά από τα πιο ιδιαίτερα πρωτοχρονιάτικα έθιμα παγκοσμίως. Τα υπόλοιπα, ακολουθούν αναλυτικά:

Τα 12 σταφύλια της Ισπανίας

Οι Ισπανοί συνηθίζουν να ξεκινούν το νέο έτος τρώγοντας δώδεκα σταφύλια, πράξη διόλου τυχαία μιας και κάθε σταφύλι συμβολίζει και κάθε χτύπημα του ρολογιού. Η παράδοση των las doce uvas de la suerte ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα και θεωρείται ότι διώχνει το κακό, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες για ένα ευχάριστο και τυχερό νέο έτος. Ωστόσο, αυτό θα λειτουργήσει μόνο αν καταφέρετε να φάτε όλα τα σταφύλια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αφού πρέπει να έχουν εξαφανιστεί από το τραπέζι μέχρι το ρολόι να χτυπήσει… μεσάνυχτα.

Ένας παλιός ξύλινος άνθρωπος καίγεται στην Ινδία

Αυτός κι αν είναι απολογισμός. Με τα όλα του. Και τα πυρακτωμένα του. “Στη Βομβάη φτιάχναμε ένα ομοίωμα ενός “γέρου” που συμβόλιζε το παλιό έτος και το καίγαμε τα μεσάνυχτα“, εκμυστηρεύεται η Stephanie Fernandes, αναπληρώτρια δημιουργική διευθύντρια στην BBDO του Σαν Φρανσίσκο. Το κάψιμο συμβολίζει το πέρασμα των κακών και των ατυχιών από το παλιό έτος δημιουργώντας χώρο για το καινούριο, το νέο, το φρέσκο, το άγνωστο. Σύμφωνα με την παράδοση, όλοι μαζεύονται γύρω από τη φωτιά τραγουδώντας το ‘Auld Lang Syne’ και στη συνέχεια οι χοροί της αθανασίας ξεκινούν ενώνοντας διαφορετικές ηλικίες, κουλτούρες, πολιτισμούς.

Αλλαγή χρόνου με… Noodles στην Ιαπωνία

Να μια ιδέα για ορεκτικό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς – και με ιαπωνική προέλευση: Οι άνθρωποι στην Ιαπωνία ξεκινούν το νέο έτος τρώγοντας ένα ζεστό μπολ με Soba Noodles. Η παράδοση χρονολογείται από την περίοδο Καμακούρα και συνδέεται με έναν βουδιστικό ναό που μοίραζε ζυμαρικά στους φτωχούς ως μία κίνηση αγάπης, θαλπωρής και ανθρωπιάς. Επειδή τα μακριά, λεπτά ζυμαρικά είναι σφιχτά αλλά και εύκολα στο δάγκωμα, πιστεύεται ότι η κατανάλωσή τους συμβολίζει κυριολεκτικά την απομάκρυνση από το παλιό έτος και τον μεταβολισμό όσων προξένησε στο πέρασμά του.

πρωτοχρονιά έθιμα

Ένας ξύλινος άνθρωπος καίγεται και όλα τα κακά του παλιού χρόνου φεύγουν

Το σπάσιμο παλιών πιάτων στη Δανία

Το να πετάτε πιάτα στους φίλους σας συνήθως σηματοδοτεί μια συζήτηση που πήγε πολύ στραβά ή μία εναλλακτική μορφή διασκέδασης που δεν αρμόζει σε σπιτίσιο περιβάλλον. Στη Δανία, ωστόσο, παραμονές της Πρωτοχρονιάς φέρνουν στους αγαπημένους σας την καλύτερη τύχη. Η παράδοση αναφέρει ότι όσο περισσότερα σπασμένα κουζινικά σκεύη συγκεντρώσετε στο κατώφλι σας, τόσο καλύτερα θα είστε την επόμενη χρόνια. Διαλύστε τα, κοινώς!

Η μπάλα πέφτει στις ΗΠΑ

Εκατομμύρια Αμερικανοί συγκεντρώνονται γύρω από τις τηλεοράσεις τους (ή στους δρόμους της Times Square, παρά την παγωνιά) για να παρακολουθήσουν τη πτώση της μπάλας τα μεσάνυχτα κάθε χρόνο. Ξεκινώντας το 1907 για να σημάνει τον Ιανουάριο του 1908, ο ιδιοκτήτης των New York Times, Adolph Ochs, δημιούργησε το γεγονός για να τραβήξει την προσοχή στα νέα κεντρικά γραφεία των Times, και από τότε αποτελεί ετήσιο θέαμα και έναν από τους πιο δημοφιλείς εορτασμούς της παραμονής της Πρωτοχρονιάς παγκοσμίως.

Τρεις πατάτες κάτω από το κρεβάτι και Καλή Χρονιά Κολομβία!

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα νοικοκυριά της Κολομβίας έχουν το έθιμο, που ονομάζεται agüero, σύμφωνα με το οποίο τοποθετούν τρεις πατάτες κάτω από το κρεβάτι κάθε μέλους της οικογένειας – μία αποφλοιωμένη, μία μη αποφλοιωμένη και η τελευταία μόνο εν μέρει. Τα μεσάνυχτα κάθε άτομο αρπάζει μία από αυτές με κλειστά μάτια και ανάλογα με την πατάτα που επιλέγει, μπορεί να περιμένει είτε μια χρονιά με καλή τύχη, είτε οικονομική δυσκολία, είτε ένα μείγμα και των δύο. Μην τις φάτε, απλά κρατήστε τις!

Κόκκινα εσώρουχα για καλή τύχη στην Ιταλία

Α, ώστε από εκεί ξεκίνησε το συμβολικό αυτό έθιμο. Στην Ιταλία, θεωρείται καλή τύχη να φοράτε κόκκινα εσώρουχα όταν η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει. Το πώς και πότε ξεκίνησε αυτή η πρακτική αμφισβητείται, αλλά γιατί να μην το δοκιμάσετε; Εξάλλου, το έθιμο αυτό έχει καταφέρει να ταξιδέψει και μέχρι τις γειτονικές χώρες με την Ελλάδα να ανήκει στις χώρες εκείνες που ίσως το τηρούν κατά γράμμα.

πρωτοχρονιά έθιμα

Στη Γαλλία, οι σαμπάνιες χορεύουν σε ξέφρενο πρωτοχρονιάτικο ρυθμό

Καθαρίζοντας το σπίτι μπαίνει καλύτερα η νέα χρονιά στο… Περού

Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Πουέρτο Ρίκο, συνηθίζεται η νέα χρονιά να ξεκινά καθαρίζοντας τα πάντα – και όταν αναφερόμαστε στα πάντα, δεν εννοούμε τα αξιολάτρευτα ζωάκια, αλλά οτιδήποτε βρίσκεται στη κουζίνα. Η ιδέα πίσω από την πράξη αυτή είναι απλή: έξω τα παλιά, μέσα τα καινούρια. Εν ολίγοις, αν ξεκινήσετε τη χρονιά με φρεσκάδα, το νέο έτος θα συνεχίσει στον ίδιο καθαρό ρυθμό.

Βουτιά (στην παραλία και τη νέα χρονιά) στη Βραζιλία

Στη Βραζιλία, οι άνθρωποι συνήθως πηγαίνουν στην παραλία, μιας και εκεί το καλοκαίρι είναι στην καρδιά του“, αναφέρει σε συνέντευξή του ο Hudson Bohr, ένας Βραζιλιάνος φωτογράφος που ζει στη Νέα Υόρκη. “Αμέσως μετά τα μεσάνυχτα, υποτίθεται ότι πρέπει να πηδήξεις επτά κύματα κάνοντας παράλληλα επτά ευχές”. Η παράδοση έχει τις ρίζες της στην απόδοση φόρου τιμής στην Yemanja, τη θεά του νερού. “Πριν μπεις στο νερό, είναι απαραίτητο να φοράς ολόλευκα, καθώς συμβολίζει την αγνότητα“, εξηγεί. Για μία νέα αγνή χρονιά κοινώς, ετοιμαστείτε για επτά μακροβούτια.

Οι σαμπάνιες χορεύουν στη Γαλλία

Ενώ η ιδέα της κατανάλωσης κρασιού στη Γαλλία είναι τόσο πρωτοποριακή όσο και τα λουλούδια για την άνοιξη, οι Γάλλοι ανεβάζουν το στοίχημα και κάνουν τα πάντα with a Champagne Twist για να υποδεχτούν το νέο έτος. Συνήθως υπάρχει άφθονος χορός και πάρτι, αλλά οι επιλογές φαγητού παραμένουν οι ίδιες: τα αφρώδη κρασιά συνδυάζονται με στρείδια, γαλοπούλα, χήνα ή κοτόπουλο από την Κορνουάλη. Και καλή μας Χρονιά!

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply